Σύγκρουση Ακιντζί-Τατάρ για την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Oι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί είναι οι δύο μονομάχοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα στις 18 Οκτωβρίου, έχοντας επικρατήσει στον πρώτο γύρο με ποσοστό 32,35% και 29,84% αντίστοιχα.

Οι Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί είναι, όπως αναμενόταν, οι δύο μονομάχοι που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στα κατεχόμενα στις 18 Οκτωβρίου αφού επικράτησαν στον πρώτο γύρο με ποσοστό 32,35% και 29,84% αντίστοιχα. Την τρίτη θέση με ποσοστό 21,68% έλαβε ο Τουφάν Ερχιουρμάν του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος γεγονός που καθιστά το κόμμα της αριστεράς τον μεγάλο παράγοντα του δεύτερου γύρου, αφού οι άλλες υποψηφιότητες είδαν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά. Συγκεκριμένα ο Κουντρέτ Όζερσαϊ έλαβε ποσοστό 5,74%, ο Ερχάν Αρικλί 5,36% και ο Σερντάρ Ντενκτάς 4,20%. Τα αποτελέσματα των εκλογών προσομοιάζουν με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών του 2015, αφού και τότε ο υποψήφιος της τουρκοκυπριακής δεξιάς είχε εξασφαλίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, με τον Μουσταφά Ακιντζί ωστόσο να επικρατεί τελικά με ποσοστό που έφτασε το 60,5%.

Μία αμφίρροπη μάχη

Την ερχόμενη Κυριακή, 18/10, o δεύτερος γύρος των εκλογών για τους τουρκοκύπριουςΤην ερχόμενη Κυριακή, 18/10, o δεύτερος γύρος των εκλογών για τους τουρκοκύπριους

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά τα χθεσινά αποτελέσματα, καθιστά στον δεύτερο γύρο μία εξαιρετικά αμφίρροπη μάχη ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, που εκφράζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την σχέση της τ/κ κοινότητας με την Τουρκία. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να δώσει αυτή την μάχη στηριζόμενος από την μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, κυρίως λόγω της ταύτισης του κόμματος της αριστεράς με την θέση Ακιντζί για λύση ΔΔΟ. Από την άλλη, ο Ερσίν Τατάρ μπορεί προς το παρόν να είναι βέβαιος μόνο για την στήριξη των ψηφοφόρων του κόμματος των εποίκων του υπό παραίτηση Ερχάν Αρικλί.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το που θα κατευθύνουν τους ψηφοφόρους τους οι Κουντρέτ Οζερσάι και Σερντάρ Ντεντκάς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα συγκρούστηκαν με τον κ. Τατάρ, γεγονός που επέφερε την αποχώρηση του Οζερσάι από την «κυβέρνηση» συνεργασίας υπό τον Ερσίν Τατάρ. Δεύτερο μεγάλο ερώτημα ενόψει του δεύτερου γύρου είναι το κατά πόσον οι τουρκία θα προχωρήσει σε νέες παρεμβάσεις, ώστε να ενισχύσει τα ποσοστά του κ. Τατάρ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στήριξη της Άγκυρας προς τον κ. Τατάρ θα ενταθεί και θα στοχεύσει τους ψηφοφόρους που δεν βρέθηκαν χθες στις κάλπες, με αποτέλεσμα το ποσοστό της αποχής να ανέλθει σε επίπεδα ρεκορ (42%). Από τους παράγοντες αυτούς θα εξαρτηθεί το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα και κατ’ επέκταση η προοπτική για μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα