Σχεδιάζουν εντυπωσιακό πείραμα οι επιστήμονες του Cern – Θα έρθουν σε επαφή με ένα παράλληλο σύμπαν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Οι επιστήμονες του Cern ετοιμάζονται για ακόμα μία φορά να εντυπωσιάσουν ολόκληρο τον πλανήτη και να γίνουν το επίκεντρο των συζητήσεων με το νέο πείραμα που σχεδιάζουν.

Ένα πείραμα, το οποίο, αν φέρει το συναρπαστικό αποτέλεσμα, που έχουν στο μυαλό τους οι επιστήμονες, θα αλλάξει όλη μας τη σκέψη για τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider), στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN της Γενεύης.

Ο εκπληκτικά σύνθετος LHC, ο μεγαλύτερος, με μέγιστη ενέργεια, επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων (αδρονίων) στον κόσμο, θα «πυροδοτηθεί» για πρώτη φορά μέχρι τα υψηλότερα ενεργειακά του επίπεδα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει -ή ακόμα και να δημιουργήσει- μικροσκοπικές μαύρες τρύπες. 

Αν το πετύχει αυτό, λοιπόν, θα αποκαλυφθεί ένα εντελώς νέο σύμπαν -ξαναγράφοντας όχι μόνο τα βιβλία φυσικής, αλλά και τα βιβλία φιλοσοφίας!

Είναι πιθανό, δε, η βαρύτητα από το δικό μας σύμπαν να «διαρρεύσει» σε αυτό το παράλληλο σύμπαν, όπως λένε επιστήμονες του LHC.

Από το μποζόνιο Higgs στη σκοτεινή ύλη και στο παράλληλο σύμπαν

Όπως αναφέρει η βρετανική Εxpress, Το πείραμα είναι βέβαιο ότι θα «πυροδοτήσει», ωστόσο, τους επικριτές, που ανησυχούν για το LHC, πολλοί από τους οποίους προειδοποιούν ότι ο επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων θα σημάνει το τέλος του σύμπαντός μας, με τη δημιουργία μιας δικής του μαύρης τρύπας.

Παρ’ όλα αυτά, η Γενεύη παραμένει… άθικτη από το 2008, όταν ο LHC ξεκίνησε τη θεαματική «δουλειά» του.

Οι πρώτοι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων απέδειξαν την ύπαρξη του μποζονίου Higgs -ένα βασικό δομικό στοιχείο του σύμπαντος- και φαίνεται πως ο LHC βρίσκεται στον σωστό δρόμο, για να εντοπίσει και τη «σκοτεινή ύλη» -μια προηγουμένως μη ανιχνεύσιμη δύναμη, που τώρα θεωρείται ότι αποτελεί την πλειοψηφία της ύλης στο σύμπαν, όντας, μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο το τελευταίο διαρκώς διαστέλλεται και απομακρύνεται.

Το πείραμα, λοιπόν, της επόμενης εβδομάδας θεωρείται ότι αλλάζει το παιχνίδι.

Η αλήθεια είναι εκεί έξω

Ο Mir Faizal, ένας από τρεις επικεφαλής των τριών ομάδων φυσικών πίσω από το πείραμα, είπε: «Όπως πολλά παράλληλα φύλλα χαρτιού, τα οποία είναι δύο διαστάσεων αντικείμενα (σε πλάτος και μήκος), μπορούν να υπάρχουν και σε μια τρίτη διάσταση (ύψος), έτσι και τα παράλληλα σύμπαντα μπορούν να υπάρχουν, επίσης, σε υψηλότερες διαστάσεις. Προβλέπουμε ότι η βαρύτητα μπορεί να διαρρεύσει σε επιπλέον διαστάσεις, και αν συμβαίνει αυτό, τότε μπορούν να παραχθούν μικροσκοπικές μαύρες τρύπες στον LHC. 

Κανονικά, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το πολυσύμπαν, σκέφτονται την ερμηνεία της κβαντικής μηχανικής από πολλούς κόσμους, όπου πραγματοποιείται κάθε δυνατότητα. Αυτό δεν μπορεί να δοκιμαστεί και έτσι είναι φιλοσοφία και όχι επιστήμη. Δεν εννοούμε αυτό με τα παράλληλα σύμπαντα. Αυτό που εννοούμε είναι πραγματικά σύμπαντα, σε επιπλέον διαστάσεις. Η αλήθεια είναι εκεί έξω».

https://www.pronews.gr/epistimes/925528_shediazoyn-entyposiako-peirama-oi-epistimones-toy-cern-tha-erthoyn-se-epafi-me-ena

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα