Σχέδιο απαγωγής των 8 τούρκων κρατουμένων  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Μούκας Γρηγόρης  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  03/02/2017

 Τις τελευταίες ημέρες, απόρρητες πληροφορίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τουρκικό σχέδιο απαγωγής των 8 τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται, ακόμη, στην Αθήνα, εν όσω εκκρεμούν οι διαδικασίες για πιθανή διοικητική τους απέλαση.

Σας θυμίζουμε ότι, πρώτοι εμείς,σε άρθρο μας στο Vima.gr (20.07.2016 και τίτλο «Οι κίνδυνοι που απειλούν τους 8 Μπερελί»), είχαμε κρούσει τον κώδωνα αυτού του ασύμμετρου κινδύνου και επισημάναμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας καταδρομικής ενέργειας απαγωγής των τούρκων κρατουμένων, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, μέσα από τα χέρια της ΕΛ.ΑΣ και των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας μας και προτείναμε μέτρα προστασίας αλλά και τη μεταφορά τους σε ασφαλέστερη πόλη–βλέπε λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο μας: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=816532

Την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου μας,οι κρατούμενοι μεταφέρθηκαν,εσπευσμένα, στην Αθήνα όπου ο κίνδυνος ήταν ελαχιστοποιημένος,ένεκα, δραστικού περιορισμού κάθε επιχειρησιακής δυνατότητας διεξαγωγής μιας τέτοιας «μαύρης επιχείρησης», με ττην ΕΥΠ να δέχεται, ευλόγως, τα εύσημα, από πολλές πλευρές, για την ενέργεια αυτή.

Πληροφορίες τότε, αλλά και τώρα, έρχονται να δικαιώσουν τις αρχικές εκείνες εκτιμήσεις μας,γεγονός που μας δίνει την ευκαιρία να επισημάνουμε,εκ νέου, ότι:

Ø Ο κίνδυνος αυτός δεν έχει παρέλθει, αλλά συνεχίζει να υφίσταται ως δυνητική απειλή.

Ø Λόγω δε, της τεχνητής έντασης που, με απειλές, προσπαθεί η Τουρκία και ο πρόεδρός της να συντηρήσουν,εκτιμούμε ότι απαιτείται και η εφαρμογή ειδικών μέτρων ασφάλειας των 8 κρατουμένων με καινοτόμα και εξειδικευμένα μέτρα προστασίας τους.

Ενδεικτικά:

· Αυστηρή επιλογή και ταχύρυθμη εκπαίδευση των αστυνομικών φρουρών και, γενικά, του εμπλεκόμενου προσωπικού ασφαλείας, πάνω στην αντιμετώπιση πιθανών ενεργειών παραπλάνησης, αντιπερισπασμού και ασύμμετρων επιθέσεων.

· Επιλογή της περιοχής, του κτιρίου και του χώρου κράτησης, με εμπλοκή εφεδρικών τόπων/σημείων/κτιρίων κράτησης.

· Οργάνωση της πρόσβασης και αυστηρή κατανομή των αντίστοιχων δικαιωμάτων εισόδου ατόμων, οχημάτων και παραλαβής/διακίνησης (αλληλογραφίας, αντικειμένων, δεμάτων, δώρων… στην εγκατάσταση κράτησης).

· Πρόνοια εξασφάλισης κατάλληλου χώρου για επικοινωνία με τους συνηγόρους τους ή άλλους αξιωματούχους του κράτους οι οποίοι δεν θα μεταβαίνουν στο σημείο συνάντησης με το ΙΧ τους αλλά με αστυνομικό όχημα για την εξουδετέρωση πιθανής παρακολούθησης.

· Ο τόπος αυτών των συναντήσεων, ει δυνατόν, να εναλλάσσεται με εφεδρικούς (και με ανάλογη τήρηση ρήτρας εχεμύθειας).

· Συνεχής έλεγχος περιμέτρου (προσέγγισης ατόμων, στάθμευσης οχημάτων κ.ο.κ) και διασφάλιση δυνατότητας ένοπλης αντίδρασης με δύναμη επιφυλακής.

· Πληροφοριακή κάλυψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και δυνάμεων και μέτρα αποτροπής επίθεσης με πάσης φύσεως αεροχήματα – drones (ανάπτυξη ηλεκτρονικών αντιμέτρων ή χρήση συσκευής αφαίρεσης του χειρισμού τους –και υπάρχει στο εμπόριο και δεν κοστίζει ακριβά – .

· Εφαρμογή κανόνων ασφαλούς επικοινωνίας των κρατουμένων γιατί η χρήση τηλεφώνων προδίδει το σημείο κράτησης (ενεργοποίηση GPS).

· Τήρηση μυστικότητας με ρήτρα εχεμύθειας (αποτροπή επιπόλαιης διαρροής μυστικών ή πληροφοριών από πλευράς του εμπλεκόμενου προσωπικού ασφαλείας ή άλλο).

· Ελεγχόμενες διαδικασίες ασφαλούς σίτισης των κρατουμένων (μόνο από την αστυνομική λέσχη) για την αποτροπή τυχόν σκοπούμενης δηλητηρίασης – ασύμμετρη απειλή – .

Συνοπτικά, το κλειδί, εδώ, είναι η τήρηση μυστικότητας σε όλη την έκταση της επιχείρησης φρούρησης και η εφαρμογή κατάλληλων τακτικών προστασίας, ανάλογων εκείνων της προστασίας προσωπικοτήτων (VIP’sProtection), τις οποίες, άριστα, γνωρίζει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας – ΚΕ.ΜΕ.Α του Υ.Π.τ.Π.και μπορεί να εφαρμόσει, υπό την προϋπόθεση ότι ο πιθανός ανταγωνισμός των εμπλεκομένων υπηρεσιών θα υποχωρήσει και θα του επιτρέψει να εμπλακεί.

Αυτό θα κόψει – μαχαίρι – την όρεξη του Σουλτάνου και θα αποτρέψει κάθε επίδοξη τουρκική υπηρεσία (ΜΙΤ,Ομάδες «μαύρων επιχειρήσεων»…) ή άλλο μόρφωμα (π.χ.με στρατολόγηση παρακρατικών αλλοδαπών κακοποιών ή άλλων έκνομων στοιχείων που διαβιούν στη χώρα μας) από το να επιχειρήσουν απαγωγή των κρατουμένων στρατιωτικών, προκειμένου να «ηρωοποιηθούν» στα μάτια της τουρκικής (και όχι μόνο), κοινής γνώμης και, ταυτόχρονα, να επιφέρουν πλήγμα στο διεθνές κύρος της χώρας μας.

Δεύτερη ξεφτίλα, τύπου Οτσαλάν, δεν την αντέχει η αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

Ο κ. Γρηγόρης Μούκας είναι Σύμβουλος Ασφάλειας ΔΟΛ και Αναλυτής Θεμάτων Ασφαλείας

“Το Βήμα”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα