Συρίγος για Λιβυή: «Για εμάς είναι μια ευνοϊκή κατεύθυνση να κερδίσει ο Χαφτάρ την εξουσία»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Για το εμπάργκο που έσπασε η Τουρκία με τη Λιβύη και την μάχη που θα γίνει εκεί για την κατάκτηση της Τρίπολης από τον Χαφτάρ μίλησε ο καθηγητής Διεθνής Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

«Το εμπάργκο σημαίνει ότι έχουμε εδώ πέρα σκαστή περίπτωση παραβιάσεως αποφάσεως του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Βέβαια δεν είναι μόνο η Τουρκία που το παραβιάζει, το κάνει η Γαλλία, η Ρωσία, πιθανόν και η Ιταλία. Πριν από μερικές μέρες ο Χαφτάρ κατέρριψε ιταλικό drone και το κατέρριψε με ρωσικό πύραυλο. Η Ρωσία, από ότι διαβάζω, επειδή δεν μπορεί να στείλει επισήμως στρατεύματα, έχει φτιάξει εταιρεία μισθοφόρων, που στην πραγματικότητα πρέπει να είναι στρατιώτες της Ρωσίας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δυνάμεις του Χαφτάρ, της Ανατολικής Λιβύης, οι αντίπαλοι προς την κυβέρνησης της Τριπόλεως. Πλέον μας αφορά οτιδήποτε γίνεται στη Λιβύη διότι αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις του Χαφτάρ απέχουν 8-10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τριπόλεως», δήλωσε στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα και συνέχισε:

«Υπάρχουν δύο κείμενα που έχουν υπογραφεί. Το πρώτο το γνωρίζουμε, είναι το μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Το άλλο είναι μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και υποστήριξης. Αυτό δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι Τούρκοι ζήτησαν το μνημόνιο για τις θαλάσσιες οριοθετήσεις προσφέροντας για αντάλλαγμα το μνημόνιο αυτό που δεν έχει δημοσιευτεί.

Για το ότι θα βυθίσουν τα τουρκικά πλοία: «Υπάρχει μια απόσταση μεταξύ των λόγων και των πράξεων. Για να κάνεις πράξεις πρέπει να έχεις και τη δύναμη να το εφαρμόσεις. Αυτοί δεν φαίνεται ότι έχουν ναυτικές δυνάμεις οι οποίες είναι ικανές να σταματήσουν τα τουρκικά πλοία. Περιορίζονται σε κάποια πλοία του λιμενικού, θεωρώ ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Τριιπόλεως πληρώνει αδρά για να σπάσει το εμπάργκο, διότι έχει τα χρήματα από το πετρέλαιο».

Για το αν θα γίνουν μάχες για την επανακατάληψη της Τρίπολης με βοήθεια της Τουρκίας: «Οι Τούρκοι έχουν στείλει ήδη δυνάμεις τζιχαντιστών μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, έχουν ήδη στρατιωτικούς συμβούλους, οπότε εκτιμάται ότι θα προχωρήσουμε σε μάχη. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι, ο Χαφτάρ είναι κοντά στην Τρίπολη εδώ και 2,5 μήνες, ο λόγος που δεν προχωρούσε ήταν διότι σε κάποιες περιπτώσεις πίστευαν ότι θα διέφθειραν δια του χρήματος κάποιους από τους υπερασπιστές για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Τώρα κρίνουν ότι δεν μπορεί να πάει άλλο και μπορούν να προχωρήσουν».

«Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου, είναι ένα από τα τρία άτομα που θεωρούνται ότι ελέγχουν τα πράγματα στη Λιβύη. Μας είπε ότι πιστεύει ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουν καταλάβει και την Τρίπολη. Ο Χαφτάρ ελέγχει σχεδόν το 90% της Λιβυής», πρόσθεσε.

Για το πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα αν ο Χαφτάρ καταλάβει τη Λιβύη: «Η συμφωνία δεν τους δεσμεύει μιας και τη θεωρούν άκυρη. Για εμάς είναι μια ευνοϊκή κατεύθυνση να κερδίσει ο Χαφτάρ την εξουσία».

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα