Συρία: αντι-ρωσικό πραξικόπημα;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Pars Today – 26 Οκτωβρίου 2019 09:20 UTC

Την Παρασκευή, ο συριακός στρατός πήρε θέση στα σύνορα με την Τουρκία και πιο συγκεκριμένα στα βόρεια μέρη του κυβερνείου Χασσάκε. Εκατοντάδες Κούρδοι της Συρίας, οι ίδιοι που πέταγαν πέτρες πριν από λίγες μέρες στα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα που φεύγουν από τη Χασσάκε, είχαν συγκεντρωθεί για να καλωσορίσουν τις δυνάμεις του εθνικού στρατού.

Έτσι, ο στρατός εισήλθε στο χωριό Umm al-Kahf στο δρόμο Tall Tamer-Ras al-Ain, μια πόλη που κατέχεται από την Τουρκία προς το παρόν, σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου του Σότσι. Μόνο από τα συνθήματα που φώναζαν οι κάτοικοι της Χασσάκε, όλοι υπέρ της ταχείας ανάπτυξης του εθνικού στρατού, ο έμπειρος παρατηρητής καταλαβαίνει ότι το έργο δεν φαίνεται τόσο εύκολο για το ΝΑΤΟ.

Επειδή, διατηρώντας τη Ras al-Ain και τη Tall Abyad, η Τουρκία, ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να ανοίξει για τα καλά την πόρτα του συριακού Βορρά στους Ευρωπαίους μισθοφόρους της Ουάσιγκτον, ενώ η τελευταία, σε μη εξουσιοδοτημένη αποχώρηση στο Ιράκ, μπορεί να συγκεντρώσει τα στρατεύματα της στα νότια, στην al-Anbar και Salaheddine, για να αντιμετωπίσει κάθε επέλαση των ιρακινών πατριωτικών δυνάμεων, ήτοι εκείνες που αχρήστευσαν το σχέδιο Ντάες.

Παράλληλα με την εξάπλωση των δυνάμεων της Συρίας στη Χασσάκε, άλλα στρατεύματα διέσχισαν την πόλη του Καμισλό, κοντά στα τουρκικά σύνορα, για να αναλάβουν θέσεις στο χωριό Umm al-Kahf, όπου έχουν την αποστολή να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή τουρκική επίθεση.

Ο συριακός στρατός συνοδεύεται από τη Ρωσία, της οποίας περίπου 300 στρατονόμοι σε 20 τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στα συροτουρκικά σύνορα: πρόκειται για τσετσένους στρατιώτες οι οποίοι βοηθούν για την απόσυρση των Κούρδων σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από τα σύνορα της Τουρκίας, Τσετσένοι που γνωρίζουν καλά πώς να χειρίζονται τους Τουρκμένους μισθοφόρους της Τουρκίας.

Αυτό το Σάββατο, αναμένεται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα για μια επίσκεψη για την οποία λένε οι τουρκικές πηγές ότι θα επικεντρωθεί γύρω από τη μοίρα των Κούρδων. Αλλά οι παρατηρητές έχουν έντονες αμφιβολίες: Στις 21 Οκτωβρίου, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, έριξε τη γάτα ανάμεσα στα ποντίκια, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας “διεθνούς προστατευτικής ζώνης” “στη βορειοανατολική Συρία. Προφανώς όχι στην περιοχή που ελέγχεται από το συριακό στρατό και τη Ρωσία, αλλά στις πόλεις που κατέχονται από το τουρκικό στρατό.

Παίζοντας τις φοβισμένες χήρες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία αντιτάχθηκαν χωρίς ωστόσο να εξαπατήσουν τους αναλυτές.

Μέσω της Γερμανία και σε απόλυτη αρμονία με την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να παίξει τους Γιάνκις στη βόρεια Συρία, με στόχο να μετακινηθεί το κέντρο της σύγκρουσης ΝΑΤΟ / Ρωσίας προς το Λεβάντε.

“Φαίνεται ότι μετά το γαλλογερμανικό Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της 16ης Οκτωβρίου, το Βερολίνο αποφάσισε να αναλάβει το αυτοανακηρυγμένο δικαίωμα να διοικήσει την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ήτοι περιοχές όπου οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή, στις στιγμές που ζούμε, παρά μόνο να αποσυρθούν “. Αυτή η ανάπτυξη, η οποία παραδόξως ενδιέφερε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκάλεσε αμέσως τη ρωσική αντίδραση.

Η ρωσική διπλωματία αντιστάθηκε απόλυτα στην ιδέα που εξέφρασαν οι Γερμανοί. Απαντώντας σε σχόλια από Γερμανούς αξιωματούχους και άλλες χώρες σχετικά με το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επιτυχία της πρόσφατης συμφωνίας Άγκυρας-Μόσχας. “Γιατί θα πρέπει να εμποδίζεται η διαδικασία αυτής της συμφωνίας; ».

Αποχωρώντας από τη βορειοανατολική Συρία, μήπως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα ενός μετώπου ΝΑΤΟ-Ρωσίας; Πιθανόν. Παρά τη ρητορική εναντίον του ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος καλεί τώρα τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο νότο της χώρας για μια συνάντηση για τα πρόσφατα γεγονότα. Εξάλλου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν τη Δευτέρα την ανάπτυξη στη Λιθουανία ενός τάγματος στρατιωτών και δεκάδων αρμάτων μάχης για μια άνευ προηγουμένου εξαμηνιαία εναλλαγή, ως μέρος μιας επιχείρησης αποτροπής που απευθύνεται στη γειτονική Ρωσία.

Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά

parstoday/infognomon.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα