Συντριπτική αυτοδιοικητική ήττα για τον Μακρόν, όπως αναμενόταν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δεν νίκησαν στις γαλλικές δημοτικές ούτε η Μαρίν Λε Πεν ούτε το κόμμα  του Ζαν Λιούκ Μελανσόν που ήταν συνυποψήφιοί του στις προεδρικές εκλογές του 2017. Λογικά θα έπρεπε να έχουν σαρώσει, ως σημερινοί αντιπολιτευόμενοι του Μακρόν, του οποίου οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να κερδίσουν ούτε μια μεγάλη γαλλική πόλη, όπως : το Παρίσι, η Μασσαλία, η Λυών, το Στρασβούργο, το Μπορντό, κλπ. εκτός από τη Χάβρη, όπου ήταν υποψήφιος Δήμαρχος ο νυν Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ο οποίος κέρδισε και ο οποίος έχει δημοτικότητα 50%, ήτοι : 12 μονάδες πάνω από τη δημοτικότητα του Μακρόν (38%). Βέβαια θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι τόσο το κόμμα του Μακρόν, όσο και του Μελανσόν, συμμετείχαν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές. Δεν είχαν αναγνωρίσιμους τοπικούς υποψηφίους. Δεν είχαν τοπικές ρίζες, σαν το ΣΥΡΙΖΑ π.χ..

Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι ;

Οι οικολόγοι με τους συμμάχους τους. Αυτοί φαίνονται να διαμορφώνουν μια πολιτική τάση. Μια δυναμική.

Όμως η πλειοψηφία των γαλλικών δήμων (περίπου το 55% των Δήμων) διατηρείται στα χέρια της παραδοσιακής γαλλικής Δεξιάς (οι Ρεπουμπλικάνοι), η οποία χάνει το Παρίσι (παραμένει στα χέρια των Σοσιαλιστών), την Λυών, τη Μασσαλία και ιδιαίτερα το Μπορντό, μετά από το 1973 !

Οι Σοσιαλιστές είναι επίσης από τους χαμένους εκλογικά. Κερδίζουν δεν κερδίζουν τον Δήμο της Λίλλης, τον οποίο διατηρούν από το 1955 !

Σε αποψινή δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων Γάλλων δεν θα επιθυμούσαν ο Μακρόν να αντικαταστήσει  αύριο τον σημερινό πρωθυπουργό του Εντουάρ Φιλίπ. Το 51% δεν θέλει ούτε τη Δεξιά, ούτε την Αριστερά.

Τι θέλει ;

Κάτι άλλο, αλλά απροσδιόριστο !

Τεράστια ήταν η αποχή, 59%.

Αλκης Καλλιαντζίδης

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα