Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο Ιράν μετά τη διαρροή συνομιλίας του ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ τάσσεται υπέρ μιας “έξυπνης προσαρμογής” του στρατιωτικού και διπλωματικού τομέα, μετά τη διαρροή συνομιλίας του στην οποία φέρεται να επικρίνει τον ρόλο του στρατού

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ εξέφρασε την λύπη του που η διαρροή μιας συνομιλίας του στην οποία ακούγεται να λέει ότι ο στρατός της χώρας διαδραματίζει υπερβολικά σημαντικό ρόλο στη διπλωματία έχει προκαλέσει “εσωτερικές διαμάχες”.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση του Ιρανού υπουργού μετά τη διαρροή της συνομιλίας του που έχει διαρρεύσει και στην οποία φέρεται να επικρίνει τον ρόλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε πέρυσι σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

“Είμαι ιδιαίτερα λυπημένος για τον τρόπο που μια θεωρητικά απόρρητη συζήτηση για την ανάγκη να υπάρξει συγχρονισμός μεταξύ της διπλωματίας και του (στρατιωτικού) τομέα προκάλεσε εσωτερικές διαμάχες”, έγραψε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Instagram.

Παράλληλα ο Ζαρίφ τάχθηκε υπέρ μιας “έξυπνης προσαρμογής” του διπλωματικού και στρατιωτικού τομέα.

Στο Instagram ο Ιρανός υπουργός τόνισε ότι “βασικός σκοπός” των δηλώσεών του που διέρρευσαν ήταν να υπογραμμίσει “την ανάγκη να υπάρξει μια έξυπνη προσαρμογή της σχέσης μεταξύ αυτών των δύο τομέων” στο Ιράν.

Εκτίμησε επίσης ότι είναι απαραίτητο να “οριστούν προτεραιότητες μέσω νομικών δομών και υπό την εποπτεία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν”, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και η εφημερίδα New York Times, μετέδωσαν τις τελευταίες ημέρες αυτό που παρουσίασαν ως αποσπάσματα από μια ηχογράφηση συνομιλίας με τον Ζαρίφ, αλλά χωρίς να διευκρινίζουν πώς περιήλθαν στην κατοχή τους και από πού προέρχονταν οι διαρροές.

Στις δηλώσεις που αποδίδονται στον Ζαρίφ από τη New York Times ακούγεται να λέει: “στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο στρατιωτικός τομέας βασιλεύει. Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα” ενώ ο “στρατιωτικός τομέας” πρέπει να είναι “στην υπηρεσία της διπλωματίας”.

Χθες Τρίτη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τη διαρροή.

“Πιστεύουμε ότι αυτή η κλοπή δεδομένων είναι μια συνωμοσία ενάντια στην κυβέρνηση, το σύστημα, την ακεραιότητα των εθνικών θεσμών και επίσης κατά των εθνικών μας συμφερόντων”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ιρανική κυβέρνησης Αλί Ραμπιί στους δημοσιογράφους.

“Ο πρόεδρος ζήτησε από το υπουργείο Πληροφοριών να εντοπίσει τους δράστες αυτής της συνωμοσίας”, είχε προσθέσει, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία “διέρρευσε για προφανείς λόγους”, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Η διαρροή της συνομιλίας αυτής του Ζαρίφ, που έγινε λίγες εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στο Ιράν, κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις της χώρας. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση μέσων ενημέρωσης αλλά και συντηρητικών πολιτικών, καθώς η υπόθεση του στρατηγού Σουλεϊμανί θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Ο Κασέμ Σουλεϊμανί, γνωστός με το υποκοριστικό “ο άνθρωπος του πεδίου της μάχης”, σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη τον Ιανουάριο του 2020. Ήταν ο αρχηγός της Δύναμης Κοντς, που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα