Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο από την πτώση εσόδων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πτώση της τάξης του 20% στα έσοδα του Ιανουαρίου επιβεβαίωσαν τα τελευταία στοιχεία που πήρε στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, το οποίο υποχρεώνεται πλέον να αναθεωρήσει τα σχέδιά του σε δυσμενέστερη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, όπως μεταφέρει υψηλόβαθμη πηγή του, φαίνεται πως θα χρειαστούν πλέον «λίγο περισσότερα μέτρα» για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, καθώς το νεότερο σενάριο προβλέπει να καθυστερήσει κατά τι η έξοδος από το καθεστώς στήριξης, που είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο.

Τα όρια της στήριξης, όμως, είναι πεπερασμένα. Οπως διαμηνύει σε συνομιλητές του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις επιπλέον ανάγκες που θα δημιουργηθούν».

Στο οικονομικό επιτελείο αρχίζουν πλέον και μετρούν με αγωνία τις μέρες και τις εβδομάδες που θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν αναστολές, ενοίκια και όλα τα μέτρα με τα οποία έχει χτιστεί ένα πλέγμα προστασίας, μέχρι στιγμής, από τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία. Στο ερώτημα, πόσο θα αντέξει ο προϋπολογισμός αν ξανακλείσει η οικονομία, απαντούν ότι αν αυτό γίνει για δύο εβδομάδες, θα βγει ο λογαριασμός, αν όμως κρατήσει τρεις μήνες, θα δυσκολευτεί. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στο «Θέμα 104,6», προτίμησε να μην απαντήσει στην ερώτηση αν επαρκούν οι πόροι σε περίπτωση που θα φτάσουμε ώς το καλοκαίρι με καθεστώς πανδημίας και θα κινδυνεύσει ο τουρισμός, αλλά είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στην οικονομία είναι αβέβαιη και πρέπει να τα βγάλουμε πέρα, όπως στη διάρκεια ενός πολέμου». Ο ίδιος μίλησε για καλό και κακό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, κατέστησε σαφές ότι οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο στοχευμένα.

Το κόστος

Ο λογαριασμός του lockdown μιλάει από μόνος του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος για την οικονομία από το lockdown του Νοεμβρίου υπολογίστηκε σε 3 δισ. ευρώ τον μήνα. Το αντίστοιχο όμως του περασμένου Απριλίου, που ήταν πιο αυστηρό, ήταν 4 δισ. ευρώ τον μήνα. Το επιπλέον κόστος των click away που εφαρμόζονται από την περασμένη εβδομάδα είναι 500 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ενα μεγάλο μέρος αυτού του κόστους για την οικονομία το αναλαμβάνει το κράτος, με επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Το μόνο παρήγορο για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι αντιμέτωπες με την ίδια κατάσταση είναι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι κοινό απομακρύνει, προς το παρόν τουλάχιστον, πιέσεις προς την Ελλάδα να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Ωστόσο, τα στελέχη του έχουν συνείδηση ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος, κάτι που αργά ή γρήγορα θα θυμηθούν οι αγορές αν η κατάσταση ξεφύγει. Στη φάση αυτή πάντως μοιράζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους τους την αγωνία για τις μεταλλάξεις, ενώ θεωρούν ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών.

Οι δύο ελπίδες

Στα ελπιδοφόρα στοιχεία που επικαλούνται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεχωρίζουν δύο: Οι πόροι των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και η αύξηση των καταθέσεων κατά 21 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο. Το τελευταίο ίσως είναι έως ένα βαθμό αποτέλεσμα λανθασμένης διοχέτευσης της κυβερνητικής στήριξης τους προηγούμενους μήνες, με αποτέλεσμα να καταλήξει στα ταμεία των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, είναι μια ρευστότητα έτοιμη να διατεθεί στην κατανάλωση, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα