Συναγερμός στις τράπεζες από τη «φυγή» 2,5 δισ. ευρώ σε 45 μέρες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

Επανήλθε το φαινόμενο της φυγής καταθέσεων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις τράπεζες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ειδήσεις» τις τελευταίες 45 μέρες έφυγαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, «κοκκίνισαν» κι άλλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια ύψους 500 εκατ. Ευρώ λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης , αλλά και στο εξαιτίας της επαναφοράς των σεναρίων για Grexit.

«Ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας», δήλωσαν στην εφημερίδα κύκλοι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός κυβέρνησης-δανειστών» τόνισαν.

  οφειλών.

Επιπλέον,  προβλέπεται «κούρεμα» έως και 70% στις υπερήμερες οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο αλλά και άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου για τον αποκλεισμό των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να εκμεταταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν.

Σύμφωνα με το Εθνος, στελευταίο κείμενο του σχεδίου νόμου που κυκλοφορεί, και συγκεκριμένα το άρθρο 17, προβλέπεται η γενίκευση της νομικής προστασίας των τραπεζικών στελεχών που χειρίζονται υποθέσεις ρυθμίσεων δανείων επιχειρήσεων. Στα προηγούμενα σχέδια νόμου, με ημερομηνία πριν από τον Φεβρουάριο, το ακαταδίωκτο οριζόταν για τα πρόσωπα εκείνα που χειρίζονται αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών οφειλών μόνο στο πλαίσιο της υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Το πρόσφατο νομοσχέδιο επεκτείνει τη νομική προστασία των προσώπων αυτών και για διαγραφές χρεών στο πλαίσιο του πτωχευτικού νόμου, αλλά ακόμη και στη βάση διμερούς συμφωνίας μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη. Το άρθρο 17 προσφέρει το ακαταδίωκτο και για τη μεταβίβαση δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds.

Σχετικά με τις διαγραφές των επιχειρηματικών οφειλών προς το Δημόσιο, το τελευταίο νομοσχέδιο περιγράφει ότι από τις απαιτήσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων προαφαιρείται 60% των απαιτήσεων που έχουν προκύψει από τον καταλογισμό αυτοτελών προστίμων και 40% απαιτήσεων από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η αφαίρεση αυτών των ποσοστών δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απομείωση της απαίτησης του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων που να ξεπερνά το 30% της αρχικής συνολικής απαίτησης.

Πηγή: Συναγερμός στις τράπεζες από τη «φυγή» 2,5 δισ. ευρώ σε 45 μέρες | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/319510/synagermos-stis-trapezes-apo-ti-fygi-25-dis-eyro-se-45-meres#ixzz4YpUNOg00

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα