Συνέντευξη Σάββα Καλεντερίδη στο Sputnik: Γιατί βυθίζεται η δημοτικότητα του Ερντογάν; “Έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας και έπεσε ο ίδιος μέσα”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η κίνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ξηλώσει τους βαθμούς αποστράτων στρατηγών υποβιβάζοντάς τους σε απλούς στρατιώτες αποτέλεσε το σημείο εκκίνησης της συζήτησής μας με τον αναλυτή και συγγραφέα Σάββα Καλεντερίδη. Ποιοι οι λόγοι που χάνει σε δημοφιλία;

Επίδειξη δύναμης του Ερντογάν σηματοδοτεί η πρόσφατη απόφασή του να ξηλώσει τους βαθμούς 13 αποστράτων στρατηγών υποβιβάζοντάς τους σε απλούς στρατιώτες, κάτι που τροφοδοτείται από την πτώση της δημοτικότητάς του.
Αυτή είναι η εξήγηση που δίνει για τις τελευταίες κινήσεις του Τούρκου Προέδρου ο αναλυτής και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, μιλώντας στο Sputnik.
Η δημοτικότητα του Τούρκου Προέδρου πέφτει λόγω πολυετούς φθοράς, υποστηρίζει ο έγκριτος αναλυτής, κάτι που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών.
Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση του Μαΐου της εταιρείας Metropoll Research που δείχνει ότι εάν ο Ερντογάν ήταν αντιμέτωπος με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, την αρχηγό του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ και τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα έχανε από όλους, πλην του Κιλιτσντάρογλου τον οποίο και θα κέρδιζε.
Την ίδια στιγμή, σε τελευταία δημοσκόπηση στην Τουρκία, το 56,9 % των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον κ. Καλεντερίδη, ο Ερντογάν χάνει απήχηση επειδή η «Μεγάλη Ιδέα» που δημιούργησε δεν απέδωσε.
«”Γαλάζια Πατρίδα”, εξορύξεις, Ιράκ, Συρία, Λιβύη ήταν μερικοί πυλώνες μιας ιδέας που δεν έχει φέρει αποτελέσματα Επί της ουσίας προσεγγίζει τις χώρες με τις οποίες δημιουργούσε αντιπαραθέσεις. Όπως, για παράδειγμα, τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Τουρκία ταπεινωμένη ψάχνει συμμαχίες σε ηγεσίες κρατών για τις οποίες ο Ερντογάν έλεγε τα χειρότερα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τον τουρκικό λαό. Όμως οι Αιγύπτιοι αποδεικνύονται σκληροί διαπραγματευτές. Η Τουρκία αναγκάζεται να κάνει υποχωρήσεις. Αν όμως συμφωνήσει με την Αίγυπτο, χάνεται το όραμα οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου».

Πώς το μεταναστευτικό «ροκανίζει» τη δημοτικότητα του Ερντογάν

Παράλληλα, ο κ. Καλεντερίδης, υπογραμμίζει ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τον Ερντογάν και τη δημοφιλία του, καθιστώντας την Τουρκία ελκυστική χώρα για χιλιάδες μετανάστες το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Αφρική που επιθυμούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Επειδή ακριβώς η κατάσταση έχει δυσκολέψει για είσοδο στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, χιλιάδες μετανάστες προτιμούν να μείνουν στην Τουρκία. Αφγανοί και Ιρακινοί γίνονται μόνιμοι κάτοικοι της Τουρκίας με χρυσές βίζες. Με άλλα λόγια έσκαψε τον λάκκο της Ελλάδας και έπεσε ο ίδιος μέσα» εξηγεί ο αναλυτής.
Ο κ. Καλεντερίδης μελετά τις σχετικές δημοσκοπήσεις που -κατά τη γνώμη του- δείχνουν ότι τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται με τη συμβίωση Τούρκων και μεταναστών είναι μεγάλα.
«Οι ψηφοφόροι του κυβερνητικού συνασπισμού –που παραμένουν βαθύτατα εθνικιστές-δείχνουν ότι είναι αντίθετοι στο να έρθουν επιπλέον μετανάστες στην Τουρκία. Αυτό επιβεβαιώνεται από ένα συμβάν στα μέσα Αυγούστου όταν μια μεγάλη ομάδα Τούρκων επιτέθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε σπίτια και καταστήματα που ανήκουν σε Σύριους πρόσφυγες στην Άγκυρα, προκαλώντας καταστροφές».
Παράλληλα, εκτιμά ότι οι φωτιές στην Τουρκία κλόνισαν την πίστη των Τούρκων στο κράτος τους. «Ένα αδύναμο κράτος είναι το τελευταίο που θα ήθελαν, όμως αυτό απέδειξαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού» .
Στο ερώτημα για μια ενδεχόμενη αμερικανοτουρκική συνεργασία στο Αφγανιστάν, ο αναλυτής εκτιμά ότι ενδεχομένως οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν στους Τούρκους κάποιο ρόλο στο κατεχόμενο από τους Ταλιμπάν κράτος.
«Διακρίνω όμως μια διστακτικότητα σε σχέση με το Αφγανιστάν από τουρκικής πλευράς καθώς ο Ερντογάν δεν θα θέλει άλλη μία στρατιωτική αποτυχία. Κατανοεί ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους Ταλιμπάν και αυτό παγώνει προς το παρόν τις κινήσεις του» καταλήγει ο κ. Καλεντερίδης.
infognomonpolitics.gr
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα