Συνάντηση Ερντογάν – Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες – Συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας

09.03.2020, 13:51

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ κατά τη σημερινή επίσκεψή του στις Βρυξέλλες. Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», η συνάντηση των κκ. Στόλτεμπεργκ και Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις συνομιλίες του τούρκου Προέδρου με την ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης (ΕΕ), ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου στις 18:00 ώρα Ελλάδας.

Η Άγκυρα είχε επιδιώξει αμέσως μετά την τελευταία κρίση στο Ιντλίμπ της Συρίας να αποσπάσει τη συνδρομή των Συμμάχων, αξιοποιώντας την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον περί πολιτικών διαβουλεύσεων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό παρά την επιμονή αρκετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ, ενώ η Αθήνα δεν συναίνεσε, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα», στην έκδοση Κοινού Ανακοινωθέντος καθώς δεν είχαν ικανοποιηθεί συγκεκριμένα αιτήματα/διατυπώσεις επί του κειμένου.

Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς θα ζητήσει ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Δεν αποκλείεται να επαναφέρει το αίτημα για συνδρομή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Άγκυρα δεν εμφανίζεται πάντως διατεθειμένη σε πιθανή ενίσχυση της νατοικής αποστολής (Aegean activity) για την επιτήρηση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Η αποστολή αυτή, που εκτελείται κατά βάση από σκάφη της δύναμης SNMG2, δεν έγινε ποτέ ουσιαστικά δεκτή από την Άγκυρα που από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να την υποσκάψει. Κάτι ανάλογο φέρεται να συνέβη, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, σε πρόσφατη πρόταση του SACEUR για ενίσχυση της Aegean activity.

Τις τελευταίες ημέρες φέρεται να κυκλοφόρησε σε διπλωματικούς κύκλους η ιδέα μίας πιθανής απόπειρας γεφύρωσης της διαμάχης Αθήνας – Άγκυρας από το ΝΑΤΟ λόγω των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου. Η ιδέα αυτή απερρίφθη πριν καν προχωρήσει. Δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί όμως το ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επίσκεψης του κ. Στόλτεμπεργκ στις δύο χώρες. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ενδέχεται να μεταβεί στα τέλη Μαρτίου (27-29/3) στο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας όπου ίσως ξανασυναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Δεν είναι όμως σαφές αν θα είναι εφικτό να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το Βημα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα