Συνάντηση Βαρθολομαίου με Σκοπιανό επίσκοπο για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ως ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης των σχέσεων της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων με τον ορθόδοξο κόσμο, αποτελεί η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Μητροπολίτη Αντανίας και ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μπιγκόρσκι Παρθένιο.

Η εκκλησία των Σκοπίων θεωρείται σχισματική για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντηση αποτελεί το πρώτο βήμα για την σύγκλιση των δύο πλευρών μιας και τα Σκόπια θέλουν την αναγνώριση του αυτοκέφαλου.

Ο Σκοπιανός Μητροπολίτης, συνοδευόμενος από μοναχούς και μοναχές τεσσάρων Ιερών Μονών, συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Τα ΜΜΕ στα Σκόπια δίνουν ευρεία δημοσιότητα στη συνάντηση Βαρθολομαίου – Παρθένιου, σημειώνοντας πως «αγκάθι» παραμένει ο τίτλος της αρχιεπισκοπής αλλά και η στάση του Πατριαρχείου Σερβίας μια και τα σημερινά Σκόπια ήταν εκκλησιαστική του επικράτεια έως το 1967.

Η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας είναι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία και προέκυψε από την διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυση της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπος της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της, με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτεμβρίο του ίδιου έτους, να την κηρύξει σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στα Σκόπια .

https://www.pronews.gr/thriskeia/1042290_synantisi-vartholomaioy-me-skopiano-episkopo-gia-tin-omalopoiisi-ton-sheseon-toys

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα