Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε σήμερα την κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του νέου πρέσβη των Η.Π.Α. στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνη. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να συμβάλλει, ώστε η χώρα του να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι καθώς βλέπουμε, πως ο δήμαρχος της προσφυγομάνας Θεσσαλονίκης, κύριος Κ. Ζέρβας, συντάσσεται και αυτός στους υποστηρικτές του αγώνα μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Τέτοιες αναφορές, όπως και η σημερινή, έρχονται να προστεθούν σε κάθε μικρή και μεγάλη δράση αναφορικά με τη διεθνοποίηση του αγώνα μας. Δηλώνουμε ικανοποιημένοι, καθώς πλέον, όλο και πιο συχνά η ανάγκη για διεθνή αναγνώριση υπογραμμίζεται και δημόσια από επίσημα χείλη. Η διεθνής αναγνώριση, που τόσα χρόνια ήταν αποκλειστικά δικός μας αγώνας, τώρα πλέον αποτελεί απαίτηση όλων των Ελλήνων. Καθώς, η ανάδειξη, η αναγνώριση και η καταδίκη κάθε εγκλήματος Γενοκτονίας λειτουργεί αποτρεπτικά για μελλοντικούς θύτες, αναμένουμε από τον ελληνικής καταγωγής κύριο Τζ. Τσούνη να μην προσπεράσει την προτροπή του Δημάρχου, αλλά να τοποθετηθεί επί του θέματος και να εργαστεί προκειμένου η Αμερική να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων.

Η σημερινή αναφορά του κυρίου Κ. Ζέρβα και η προτροπή του προς τον πρέσβη των Η.Π.Α. έρχεται σαν μία ακόμη επιβράβευση του πολυετούς αγώνα όλων των Ποντίων. Αν, ωστόσο, το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων δεν ενταχθεί επίσημα στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών, δυστυχώς, κινήσεις όπως η σημερινή θα αποτελούν μόνον ευχάριστες παρενθέσεις στον μοναχικό δρόμο του πολιτικού ακτιβισμού του ποντιακού χώρου. Καλούμε λοιπόν, μετά και τη σημερινή αφορμή, για ακόμη μία φορά το επίσημο Ελληνικό κράτος να μην αναδιπλωθεί και να συνεχίσει τη συνοδοιπορία του με την προάσπιση της ιστορικής αλήθειας, του αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαίωσης των χιλιάδων Γενοκτονηθέντων προγόνων μας.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Γεώργιος Βαρυθυμιάδης

Η Γενική Γραμματέας Αθηνά Σωτηριάδου