«Συγκλίνουσες καταπιεστικές πρακτικές Ρωσίας-Τουρκίας σε πολιτικούς αντιπάλους και επικριτικούς δημοσιογράφους»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]   www.kalkis.eu

Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 10-9-2019  στις Ανιχνεύσεις :

https://www.anixneuseis.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%cf%8c%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b9%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%ad%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%ac/

σκιαγράφησα τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του χριστιανού ορθόδοξου Βλαντίμιρ Πούτιν στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθηκαν στις 8 Σεπτεμβρίου. Τα φιλοκυβερνητικά ψηφοδέλτια έχασαν (σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2014) δημοτικές έδρες προς όφελος των Κομμουνιστών, των Εθνικιστών και των λοιπών κομμάτων τα οποία  θεωρούνται «συστημικοί» ανταγωνιστές του Πούτιν (δηλαδή δεν θέλουν να αλλάξει το σημερινό καθεστώς των Ολιγαρχών της Ρωσίας, χθεσινών μελών της Νομανκλατούρας του ΚΚΣΕ). Σε αυτές τις σοβαρές, αλλά πολιτικά όχι καθοριστικές, απώλειες συνέβαλαν οι «αντισυστημικοί» αντίπαλοι του Πούτιν, αυτό-αποκαλούμενοι «Φιλελεύθεροι» με ηγέτη τον Alexei Navalny (την ώρα που ψηφίζει στη Μόσχα, φωτογραφία του VASILY MAXIMOV / AFP), των οποίων περίπου 60 είχαν αποκλειστεί ως υποψήφιοι για τυπικούς λόγους. Έδωσαν όμως ως γραμμή στους οπαδούς τους την «έξυπνη ψήφο». Δηλαδή οι ψηφοφόροι τους, αφού δεν μπορούσαν να ψηφίσουν δικούς τους υποψηφίους, λόγω του αποκλεισμού τους από το καθεστώς του Πούτιν, να ψηφίσουν τον άλφα ή βήτα «συστημικό» υποψήφιο που είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον φιλοκυβερνητικό αντίπαλό του. Μόνο και μόνο για να χάσει η πουτινική παράταξη «Ενωμένη Ρωσία».

Έτσι είστε ; Σκέφτηκε το καθεστώς Πούτιν ; Θα δείτε λοιπόν.

«Την Πέμπτη 12-9-2019, το πρωί, περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνες στα γραφεία των οργανώσεων του αντιπάλου Alexei Navalny σε ολόκληρη τη χώρα σχεδόν ταυτόχρονα». Αυτό αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στις 12-9-2019 της δημοσιογράφου  Veronika Dorman της ηλεκτρονικής Libération, με τίτλο : «Ρωσία : έρευνες και εκφοβισμοί ενάντια στον αντιπολιτευόμενο Navalny» (Russie : perquisitions et intimidations contre l’opposant Navalny).

Δηλαδή δεν πήγαν στα γραφεία των πραγματικών νικητών των εκλογών : των Κομμουνιστών, των Εθνικιστών και των λοιπών κομμάτων τα οποία  θεωρούνται «συστημικά». Πήγαν να ψάξουν και να εκφοβίσουν στα γραφεία των οργανώσεων του Alexei Navalny !

«Περισσότερες από 200 επεμβάσεις σε 41 ρωσικές πόλεις, σπασμένες πόρτες, έρευνες φύλλο και φτερό, κατασχέσεις εξοπλισμού, πάγωμα προσωπικών τραπεζικών λογαριασμών …» έλαβαν χώρα στην κοινοβουλευτική δικτατορία της Ρωσίας, όπως αναφέρει επί λέξει το ίδιο δημοσίευμα. Στο Perm των Ουραλίων, η αστυνομία εισήλθε στα γραφεία από το παράθυρο, στο Ekaterinbourg μπήκαν με αντικλείδι. Σύμφωνα με τον Leonid Volkov, το δεξί χέρι του Ναβάλνι, η αστυνομία διεξήγαγε τις έρευνες απουσία των εργαζομένων και επίσης εισέβαλε στα σπίτια των τοπικών συντονιστών και των ενεργών εθελοντών της εν λόγω αντιπολιτευόμενης τον Πούτιν πολιτικής οργάνωσης.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο ιστολόγιό του από τον αντιπολιτευόμενο τον Πούτιν, βλέπουμε άνδρες με κουκούλες να εισβάλουν σε ένα γραφείο και να ρίχνουν δύο άτομα στο έδαφος, πριν κλείσουν την κάμερα ασφαλείας. Έρευνες αναφέρθηκαν επίσης από τους περιφερειακούς συντονιστές της εκλογικής μη κυβερνητικής οργάνωσης “Golos” στο Kazan και στο Saratov.

Επισήμως, η εν λόγω καταπιεστική επιχείρηση αποτελεί μέρος μιας έρευνας που στοχεύει, από τις αρχές Αυγούστου 2019, στο Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK) που δημιούργησε ο Alexei Navalny για να ξεπλύνει μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο λογαριασμός του Ταμείου, που προήλθε εξ ολοκλήρου από ανώνυμες δωρεές, χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση 75 εκατομμυρίων ρουβλίων (ή 1 εκατομμύριο ευρώ) που αποκτήθηκαν δόλια, μεταξύ 2016 και 2018. «Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα : ποια είναι η απάτη χάρη της οποίας το Ταμείο FBK κέρδισε τα χρήματα που ξέπλενε ; Δεν υπάρχει απάντηση. Το Κρεμλίνο διέταξε απλώς την εξεταστική επιτροπή να δηλώσει «εγκληματικό το χρήμα από τις δωρεές στο FBK», έγραψε ο Alexei Navalny στο blog του, απευθυνόμενος στους οπαδούς του, αφού περιέγραψε τις επιθέσεις ως «τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Ρωσίας». Η εν λόγω έρευνα ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου ως αντιπερισπασμός, ενώ η Μόσχα συγκλονιζόταν για αρκετές εβδομάδες από διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενο από το 2012.

Η στρατηγική του κόμματος του Navalny αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματική. Στη Μόσχα και αλλού το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας και των συνοδοιπόρων της υποψηφίων έχασαν δημοτικές έδρες. Αυτό εξηγεί την «υστερία» των πουτινικών αρχών, γράφει ο Navalny. «Υποτιμούμε τη δύναμή μας, αλλά οι αρχές καταλαβαίνουν τα πάντα. Είναι πραγματικά φοβισμένες και θέλουν να εξοντώσουν όλες τις συλλογικές εκλογικές μας πρωτοβουλίες (και όχι μόνο)». Για τον εν λόγω αντιπολιτευόμενο, που μπαινο-βγαίνει στις φυλακές,  ο στόχος της παραπάνω μαζικής αστυνομικής επιχείρησης είναι να «εκφοβίσει», να «αποθαρρύνει» και να «εξαναγκάσει σε ακύρωση τις συλλογικές δράσεις».

Ας πάμε τώρα στον έτερο καταπιεστικό και ανελεύθερο Καπαδόκη.

Τον Ερντογάν. Τον ισλαμιστή δικτάτορα (όψιμο στενό εταίρο του Πούτιν) που καμώνεται ότι διοικεί μια «κοινοβουλευτική δημοκρατία», την Τουρκία. Στην οποία όμως, όποιος διαφωνεί, πέραν από τους γκρίζους λύκους και τους κεμαλιστές, (οι Κούρδοι π.χ.) καλά θα κάνει να βγάζει τον σκασμό. Γιατί διαφορετικά χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» ή «υπερασπιστής τρομοκρατών» και τον περιμένουν οι φυλακές. Κι ας πρόκειται για δημοσιογράφο ή γελοιογράφο που καυτηριάζει με χιούμορ την εξουσία του Ερντογάν-πασά. Και για του λόγου το αληθές, ας διαβάσουμε το χθεσινό (12-9-2019) σχετικό ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού Le Monde και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), με τον εύγλωττο τίτλο : «Τουρκία : αποφυλάκιση πέντε παλιών δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριέτ» (Turquie : remise en liberté de cinq anciens journalistes du quotidien « Cumhuriyet »). Οι αποφυλακισθέντες δημοσιογράφοι στις 12-9-2019 σύμφωνα με τον δικηγόρο τους,  συμπεριλαμβανομένου και του διάσημου γελοιογράφου, Musa Kart, ήταν μέρος μιας ομάδας 14 υπαλλήλων της σημαντικότερης αντιπολιτευτικής εφημερίδας Cumhuriyet, καταδικασμένοι σε ποινές φυλάκισης το 2018. Ο γελοιογράφος δήλωσε στα αγγλικά : «Είναι δύσκολο να ζεις σε χώρες που έχουν χάσει το νόημα του χιούμορ τους, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να ζεις σε χώρα…» (It is difficult to live in countries that have lost their sense of humor, but it’s even harder to live in countrie… https://t.co/NCCwqOzil9— aylajean (@Ayla Jean Yackley).

Ποια ήταν η κατηγορία για να φυλακιστούν ;

Ότι με τα γραπτά τους υποστήριξαν 3 οργανώσεις που κατατάσσονται από το καθεστώς του Ερντογάν στους «τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένου και του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) και του δικτύου του κήρυκα  Fethullah Gülen, στον οποίο η Άγκυρα αποδίδει την ευθύνη για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Ξέρετε ποια είναι η παγκόσμια κατάταξη της Τουρκίας ως προς την ελευθερία του τύπου;

Η Τουρκία κατατάχθηκε το 2018 από τους «Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα» στην 157η θέση από τις 180 χώρες του κόσμου στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου. Αυτή είναι η «κοινοβουλευτική δημοκρατία» του γείτονά μας.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε επίσης ότι πέρα από τις παραπάνω φυλακίσεις και αποφυλακίσεις, η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet πέρασε μια δύσκολη μετάβαση πέρυσι με μια ξαφνική αλλαγή στη διοικητική της ομάδα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεκάδες δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους καταδικάστηκαν στη δίκη, παραιτήθηκαν.

Έτσι λειτουργούν οι όψιμοι εταίροι Ερντογάν και Πούτιν, όταν θέλουν να ελέγξουν τα ΜΜΕ για να κυριαρχούν πολιτικά στην τουρκική και ρωσική κοινή γνώμη. Κι ύστερα να το παίζουν λαοπρόβλητοι, όμως με νοθευμένες εκλογικά διαδικασίες.

Μετά την μεταπολίτευση συχνά ακούγαμε από κάποιους το σύνθημα : «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι».

Σήμερα ίσως είναι καιρός να διατυπώσουμε την εδραία διαπίστωση  : «Καταπιεστές των Λαών Τουρκο-ρώσοι».

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα