Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προσέφερε πλοία για εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
30/06/2022  14:57
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να παράσχει πλοία για να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτήθηκε πόσο σημαντική είναι η απελευθέρωση του Φιδονησίου από τη Ρωσία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και ευρύτερα για τον επισιτιστικό κίνδυνο λόγω του πολέμου, με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να απαντά ότι την επισιτιστική κρίση τη δημιουργεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ότι αν αύριο αποφάσιζε να τελειώσει τον πόλεμο, θα έπαυε και η επισιτιστική κρίση.

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να βοηθήσουν στο να αποτραπεί μια τέτοια κρίση βοηθώντας στις εξαγωγές σιτηρών, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Τουρκία και στην Ελλάδα. Όπως είπε, «διάφοροι σύμμαχοι εμπλέκονται με διάφορους τρόπους, η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο για τη διευκόλυνση μιας τέτοιας συμφωνίας», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προσφερθεί να παράσχει πλοία για να γίνουν οι εξαγωγές μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για να βγουν σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους την τρίτη και τελευταία ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην ισπανική πρωτεύουσα.

O γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε ακόμη ότι Σουηδία και Φινλανδία αναμένεται να υπογράψουν επισήμως το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία την Τρίτη. Οι ηγεσίες των δύο σκανδιναβικών χωρών θα λάβουν μέρος στη διαδικασία, «αλλά η πραγματικότητα» είναι ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ χθες στη Σύνοδο Κορυφής, επεσήμανε.

Στόλτενμπεργκ: Ζούμε σε πιο επικίνδυνο και απρόβλεπτο κόσμο
Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι ζούμε σήμερα σε έναν πιο «επικίνδυνο» και «απρόβλεπτο» κόσμο, με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, που δεν είχε γνωρίσει η Γηραιά Ήπειρος από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Την ίδια ώρα, γνωρίζουμε επίσης ότι τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν. Γιατί αν αυτό εξελιχθεί σε έναν πλήρους κλίμακας πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, τότε θα δούμε πόνο, ζημιές, θανάτους και καταστροφές σε κλίμακα που θα είναι πολύ, πολύ χειρότερη απ’ αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ έχει δύο αποστολές: η μία είναι να παράσχει υποστήριξη στην Ουκρανία και η δεύτερη να αποτρέψει μια διάχυση της σύρραξης πέραν της Ουκρανίας. «Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ δεν μετέχει στη σύρραξη επί του εδάφους», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ ενίσχυσε τις δυνάμεις του στο ανατολικό κέρας του με πάνω από 40.000 στρατιώτες «για να απομακρύνει κάθε περιθώριο εσφαλμένων υπολογισμών ή παρανόησης από τη Μόσχα αναφορικά με την ετοιμότητά μας να προστατέψουμε κάθε εκατοστό νατοϊκού εδάφους», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα