Στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά σήμερα στον Εβρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ     

ΕΒΡΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Με ορατό πλέον τον κίνδυνο μεταφοράς της πίεσης από τις Καστανιές στο νότο και στο Θρακικό Πέλαγος, οι ελληνικές αρχές ενισχύουν την άμυνα της όχθης του Εβρου από την Ορεστιάδα έως και το Δέλτα, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται στην περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και αύριο μεταβαίνει στον Εβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τα  μηνύματα επ’αυτού καταφθάνουν ανησυχητικά καθώς στη νότια τουρκική μεθόριο του Έβρου προωθούνται προς τα Υψαλα, κοντά στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων, με λεωφορεία, ημιφορτηγά και ταξί ομάδες μεταναστών/προσφύγων με προφανή σκοπό να περάσουν τα σύνορα από κάποιο σημείο του ποταμού.

Για τον λόγο αυτό αστυνομία και στρατός, υλοποιούν σχέδιο περαιτέρω θωράκισης του δέλτα του Έβρου, που θεωρείται ίσως και το πιο ευάλωτο σημείο του ποταμού λόγω της εδαφικής ιδιομορφίας (κανάλια, έλη κ.α). καθώς και της θαλάσσιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, που έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα ενεργό πέρασμα προς την Ελλάδα. Αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν από όλη την επικράτεια, τα ξενοδοχεία εξαιτίας της συρροής αστυνομικών, στην Αλεξανδρούπολη  και τις άλλες πόλεις του Εβρου εμφανίζουν πληρότητα 100% και σήμερα το πρωί αναμένεται να δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεγάλο επιβατηγό πλοίο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και όλες οι δυνάμεις του λιμενικού της περιοχής της Θράκης για την  αποτροπή εισβολής από θάλασσα, μια διαδρομή που χρησιμοποιούν συχνά οι διακινητές που μεταφέρουν με βάρκες από τις ευρωπαϊκές ακτές της Τουρκίας στα παράλια της Θράκης και την Σαμοθράκη πρόσφυγες και μετανάστες.

Ενδεικτικά της σημασίας του θαλάσσιου περάσματος της Αλεξανδρούπολης είναι τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν της «Κ» από λιμενική πηγή, σύμφωνα με τα οποία ενώ το 2018 είχαν συλληφθεί να μεταφέρονται με βάρκες και πλοιάρια 1.200 παράτυποι μετανάστες/πρόσφυγες, ο αριθμός τους ανήλθε στους 5.000 το 2019.

Με τον κλεφτοπόλεμο στο τελωνείο των Καστανιών να διεξάγεται νυχθημερόν μεταξύ των Ελλήνων φρουρών και των καταυλισμένων στην τουρκική πλευρά νεαρών παράτυπων μεταναστών με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, πέτρες, σίδερα και ξύλα, οι συγκρούσεις εξαπλώνονται σε όλο το μήκους 12 χιλιομέτρων αγκαθωτό τείχος, από όπου οι αλλοδαποί επιχειρούν να τρυπώσουν καταστρέφοντας τα σύρματα στο ελληνικό έδαφος.

Άλλοι, πάλι, όχι λίγοι, δοκιμάζουν να περάσουν κολυμπώντας τις νύχτες κυρίως το ποτάμι σε αφύλακτα σημεία του, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η στάθμη του νερού λόγω ανομβρίας παραμένει χαμηλή και εμφανίζονται το πρωί στις πόρτες των σπιτιών των κατοίκων των πλησιέστερων χωριών, που πάντως δείχνουν να έχουν συνηθίσει τέτοιες παρουσίες και δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες θα είναι  περαστικοί.

Η ατμόσφαιρα στις Καστανιές παραμένει ηλεκτρισμένη και χθες ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από πέτρα που εκσφενδονίστηκε από την πλευρά των συγκεντρωμένων αλλοδαπών και δύο οχήματα του στρατού και της αστυνομίας υπέστησαν φθορές.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα