Στρατηγικές ακροβασίες Ερντογάν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 REUTERS, HURRIYET

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή τους στη Σανλιούρφα, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει σε Ουάσιγκτον και Μόσχα ο Ταγίπ Ερντογάν γύρω από το επίμαχο θέμα της προμήθειας ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και τις ευρύτερες προθέσεις του για τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας του. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020 η παραλαβή των S-400. Ως αιτία για την ενδεχόμενη καθυστέρηση επικαλέστηκε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία για συμπαραγωγή των εν λόγω αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος. Σε αντίθεση με την πρώτη παρτίδα (των S-400), υπάρχει εδώ το θέμα της κοινής παραγωγής και της μεταφοράς τεχνογνωσίας… Αυτό μπορεί να πάει πίσω το χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Ντεμίρ. Τον περασμένο Ιούλιο, η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα εξαρτημάτων των S-400, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η παραλαβή και η εγκατάσταση του συστήματος θα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο του 2020. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε «παγώνοντας» την προγραμματισμένη πώληση στην Τουρκία 100 μαχητικών αεροσκαφών F-35, πιέζοντας την Αγκυρα να αναθεωρήσει την απόφασή της και να αγοράσει, αντί των S-400, αμερικανικούς αμυντικούς πυραύλους Patriot.

Χθες, ο Ντεμίρ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αγοράσει η χώρα του πυραύλους Patriot, εφόσον η αμερικανική προσφορά πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αγκυρα. Παράλληλα, όμως, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η χώρα του να στραφεί στα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 εάν η Ουάσιγκτον ακυρώσει τελικά την αγορά των F-35. «Υπάρχει μια (ρωσική) προσφορά, την οποία αξιολογούμε. Σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί κανείς να πει “εντάξει, τα αγοράζω αύριο κιόλας”. Θα εξετάσουμε τόσο την οικονομική όσο και τη στρατηγική πλευρά της υπόθεσης, δεν θα λάβουμε βιαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Εξάλλου, στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου, στον Λευκό Οίκο. Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε χθες ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, καθώς η Αγκυρα εξοργίστηκε από την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή της στη Συρία, εναντίον των Κούρδων.

Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πουλήσει όπλα στην Τουρκία τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη Συρία.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα