Δραματική επιδείνωση κλίματος σημειώνεται στα χρηματιστήρια και πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια κεφαλαιοποίησης εξανεμίζονται σήμερα, καθώς μετοχές και δείκτες βυθίζονται στα “Τάρταρα”, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, που φαίνεται ότι οδεύει προς την ύφεση σε περιβάλλον καλπάζοντος πληθωρισμού, με υψηλό κόστος ενέργειας και αυξανόμενα επιτόκια.

 Ορατός πλέον ο κίνδυνος πρόκλησης καταστροφικού ντόμινο, που θα ξεκινήσει από τις αγορές και θα πλήξει την πραγματικά οικονομία.

Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ “εξατμίστηκαν” στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός δείκτης δείκτης βυθίστηκε στο -9%, ενώ ο ΓΔ υποχώρησε κατά 3,21%.

Ανάλογες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Περίπου 2,80% χάνουν αυτή την ώρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο γαλλικός CAC-40, κατά 3% υποχωρεί ο FT-100 στο Λονδίνο, στο -2,25% κινούνται ο Dow Jones και ο S&P500.

Η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου στα 166,7 ευρώ ήταν ένα ακόμη “καμπανάκι κινδύνου” για τις αγορές, που προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου οικονομικού πολέμου Δύσης-Ρωσίας, αλλά και τις παρενέργειες από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, με σταδιακό περιορισμό της ρευστότητας και παράλληλες αυξήσεις επιτοκίων.

Αστάθεια και κλυδωνισμούς προκαλούν στα χρηματιστήρια οι μεγάλες μετακινήσεις κεφαλαίων, καθώς επενδυτικά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να περιορίσουν τον ανειλημμένο κίνδυνο, ενώ το κερδοσκοπικό χρήμα αναζητά ευκαιρίες γρήγορων αποδόσεων στις μεγάλες καθημερινές διακυμάνσεις.

Δίκην  ασανσέρ κινούνται πλέον και οι αγορές ομολόγων, που αποτελούσαν παλαιότερα “νησίδα σταθερότητας” και ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Τα ομόλογα την Ευρωζώνης  συνέχισαν για δεύτερη ημέρα το μινι-ράλι ανάκαμψης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έπεσε κατά 14 μονάδες βάσης στο 1,20%, του ελληνικού υποχώρησε κατά 8 μβ, στο 3,39%

Μετοχές και δείκτες

Το ΧΑ έχει να αντιμετωπίσει επιπλέον το ρίσκο ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών και το γεωπολιτικό ρίσκο των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις και η μεταβλητότητα θα συνεχισθούν, οδηγώντας τον ΓΔ σε πλαγιοκαθοδική κίνηση τις επόμενες ημέρες. Αδύναμος κρίκος θα παραμείνουν οι τραπεζικές μετοχές, που χάνουν περίπου 25% σε διάστημα ενός μηνός, παρά τις θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων για τις προοπτικές κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη, αλλά μετά το πρώτο ημίωρο όλοι οι δείκτες μπήκαν σε τροχιά διολίσθησης.

 Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,36% στις 808,44 μονάδες (-0,52%) και χαμηλό -3,32% στις 778,84. Τερμάτισε στις 779,68 μονάδες, υποχωρώντας κατά 3,83%.

Ο FTASE-25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,83% στις 1.854,32 μονάδες. Ο FT40M των mid caps υποχώρησε κατά 2,82%.

  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε ανοδικά μέχρι +1,08%, βυθίστηκε εν συνεχεία μέχρι -9% και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας.

Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank -11,6%, Πειραιώς -10,9%, Alpha -9,3%, Attica Bank -7,9%, Εθνική -4,5%, Τρ. Ελλάδος -1,6%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips καμία μετοχή δεν σημείωσε άνοδο. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν: Lamda και ΕλβάλΧαλκόρ -4,5%, ΔΕΗ -4,1%, Μυτιληναίος -3,6%, ΕΛΠΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ -3,3%, Jumbo -3,2%, ΟΛΠ -3%, ΟΠΑΠ -2,8%.

sofokleousin.gr