Στο στόχαστρο της γαλλικής εισαγγελίας ο Μακρόν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η χρηματοδότηση των δυο εκλογικών εκστρατειών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η ενδεχόμενη “εύνοια” υπέρ της συμβουλευτικής ΜcKinsey στο επίκεντρο.

    Ο Γάλλος πρόεδρος καλύπτεται από ασυλία – τουλάχιστον για την ώρα

«Το δηλητήριο της υποψίας» για παράνομη χρηματοδότηση δυο εκλογικών εκστρατειών του Εμανουέλ Μακρόν και η ευνοιοκρατία υπέρ των διεθνών συμβουλευτικών οργανώσεων, όπως αυτή της αμερικανικής McKinsey έχει από καιρό διαβρώσει το γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Η πολεμική φούντωσε μάλιστα με τα στοιχεία που σιγά-σιγά βγήκαν στην επιφάνεια. Για παράδειγμα κατά την τριετία 2018-21 το κράτος υπερδιπλασίασε τα συμβόλαια με τις διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ συγκεκριμένα η McKinsey έλαβε το 2021 αμοιβές-ρεκόρ, που ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ.

Γαλλία, εκλογές, ΜακρόνΑυξανόμενη επιρροή ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών κατά τις τελευταίες προεδρικές

«Το γαλλικό δημόσιο που κάποτε ήταν η περηφάνια της Γαλλίας, τόσο άχρηστο έχει καταντήσει;» αναρωτήθηκαν πολλοί. Έτσι, κατά τις τελευταίες προεδρικές εκλογές μια έκθεση της Γερουσίας για την «αυξανόμενη επιρροή των ιδιωτικών συμβουλευτικών εταιρειών» πυροδότησε έντονες διαμάχες σχετικά με την επένδυση των δημόσιων πόρων προς όφελος αυτών των συμβουλευτικών εταιριών. Η αντιπολίτευση ζήτησε μάλιστα να διεξαχθεί έρευνα για ευνοιοκρατία υπέρ της McKinsey από την «μακρονιστική» πλειοψηφία.

Άμεση αντίδραση από Τύπο, Εισαγγελία και Προεδρία

Παράλληλα και ο γαλλικός Τύπος, όπως η εφημερίδα «Λε Παριζιέν» και το «Mediapart » άρχισαν να διερευνούν το θέμα. Ήταν αδύνατο να αδρανήσει και η γαλλική εισαγγελία, η οποία και ανακοίνωσε χθες, ότι ξεκίνησε «δύο δικαστικές έρευνες σχετικά με τις παρεμβάσεις των συμβουλευτικών οργανισμών στις προεκλογικές εκστρατείες του Μακρόν». Άμεση -μόλις λίγες ώρες αργότερα- ήταν και η αντίδραση της Προεδρίας: «Εναπόκειται στη δικαιοσύνη να διεξάγει ανεξάρτητα αυτές τις έρευνες» το σχόλιο.

Για την ώρα, ο πρόεδρος Μακρόν καλύπτεται από ασυλία, προφανώς όμως, όπως και ο προκάτοχός του Νικολα Σαρκοζί θα πρέπει να λογοδοτήσει μετά τη θητεία του.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα