Στους θεσμούς παραπέμπει η Μέρκελ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου στη Μάλτα.

ΜΑΛΤΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Χαρακτήρα διερεύνησης προθέσεων των εταίρων ενώπιον της κρίσιμης επόμενης εβδομάδας για την προσπάθεια αποτελμάτωσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση είχαν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Μάλτα, χθες. Η άτυπη σύνοδος των ηγετών της Ε.Ε. ήρθε χρονικά στις παραμονές της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ μεθαύριο Δευτέρα, η οποία, πάντως, μπορεί να μη δώσει τις απαντήσεις που τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένουν, όσον αφορά την οριστικοποίηση των σχεδίων του Ταμείου για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλωθεί από κυβερνητικά στελέχη, επιδίωξε με τον κύκλο επαφών που είχε στη Μάλτα να δώσει ώθηση σε αυτό που στην κυβέρνηση ονομάζουν «πολιτική διαπραγμάτευση», στην υπέρβαση, δηλαδή, με πολιτικές αποφάσεις του αδιεξόδου που αποτυπώνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Για άλλη μία φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, «έδειξε» στην κατεύθυνση των θεσμών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παρέπεμψε τον κ. Τσίπρα σε συμφωνία της Αθήνας μαζί τους, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαπραγμάτευση και από εκεί και πέρα να επισπευσθούν οι διαδικασίες ώστε να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πιεστικό χρονοδιάγραμμα που θέτει το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη η συμφωνία μέχρι τότε να κλείσει και να μην παραταθεί περαιτέρω η εκκρεμότητα. Κυβερνητικές πηγές έκαναν αναφορά σε συμφωνία ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στην κ. Μέρκελ για ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου μέσα στον Φεβρουάριο να κλείσει η αξιολόγηση και μένει να φανεί πώς θα μορφοποιηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες. Εγκυρες πηγές, πάντως, αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, ενώ εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες του πρωθυπουργού, δήλωσε αδυναμία οποιασδήποτε παρέμβασης, λέγοντας ότι τα χέρια της «είναι δεμένα».

Την ίδια στιγμή, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στην Αθήνα έχει υποδειχθεί ότι θα ήταν χρήσιμο και υποβοηθητικό της διαδικασίας εάν μέχρι αύριο προχωρούσε σε κινήσεις που θα ξεκαθάριζαν τις προθέσεις της για έναν έντιμο συμβιβασμό έναντι του αιτήματος για νέα μέτρα. Μία τέτοια κίνηση από ελληνικής πλευράς, έχει επισημανθεί, πιθανόν θα διευκόλυνε τις αποφάσεις στο αυριανό Δ.Σ. του Ταμείου.

Απέναντι στην πίεση για υποχωρήσεις και συμβιβασμό με τις απαιτήσεις των θεσμών, που στην ουσία μεταφράζεται σε υποχώρηση για ψήφιση νέων μέτρων, κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν μπορεί να αγνοηθούν η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και η υπέρβαση των στόχων, και παραπέμπουν στην αναγνώριση από την πλευρά της Κομισιόν των δειγμάτων ανάκαμψης της Ελλάδας και της εκτίμησης πως η χώρα μας είναι έτοιμη να υπερβεί τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως, πηγές με πρόσβαση στον στενό κύκλο συνομιλητών του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, μεταφέρουν την αίσθηση ενός deja vu, μιας επανάληψης όσων έχουν συμβεί και σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις, με τα στρατόπεδα να απαρτίζονται από τις ίδιες συμμαχίες, με τους «παίκτες» να παραμένουν σταθεροί στις ίδιες επιδιώξεις. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνκερ έγινε σε πολύ καλό κλίμα και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε διάθεση να βοηθήσει στην εύρεση διεξόδου από το τέλμα.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε να απευθύνει μήνυμα προς τους εταίρους δηλώνοντας, κατά την προσέλευσή του στην απογευματινή συνεδρίαση της συνόδου, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με προγράμματα λιτότητας, με λιγότερη αλληλεγγύη, με λιγότερη δημοκρατία, όπου λαμβάνονται αποφάσεις από εξωθεσμικά όργανα πίσω από κλειστές πόρτες.

¨Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα