Στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου ενώ οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή: Πρώην φοιτήτρια καταγγέλει καθηγητή του ΑΠΘ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η ΟΛΥΠΙΟΝΙΚΗΣ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ Σ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Η Ολυμπιονίκης προσήλθε στις 9 στην Εισαγγελία, για να δώσει αναλυτική κατάθεση εν μέσω της δυναμικής που δημιουργήθηκε μετά τις καταγγελίες της, αλλά και της προτροπής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας «να ανοίξουν τα στόματα» θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, ένα «me too» όχι μόνο στον χώρο του αθλητισμού, αλλά σε κάθε χώρο που οι θύτες καταχρώνται την θέση εξουσίας που έχουν έναντι των θυμάτων τους.

Η έρευνα, που ξεκινά ουσιαστικά πλέον σήμερα ο εισαγγελικός λειτουργός, έπειτα από εντολή της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, έχει προς το παρόν έντονα συμβολικό χαρακτήρα καθώς η πράξη που κατήγγειλε η κ. Μπεκατώρου, και αποτέλεσε την αφορμή για το άνοιγμα δικογραφίας, έχει παραγραφεί.

Ωστόσο, η κίνηση και ο στόχος της Εισαγγελίας με έναυσμα όσα ισχυρίστηκε η ολυμπιονίκης είναι και να ερευνήσει διεξοδικά τη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά και να βοηθήσει ώστε να έρθουν στην επιφάνεια πιο πρόσφατες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Μία δικογραφία ανοιχτή, εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνητρο για ένα ποινικά αξιοποιήσιμο “me too”.

Στην περίπτωση της κ. Μπεκατώρου η καταγγελόμενη πράξη του παράγοντα της Ιστιοπλοΐας έχει υποπέσει σε παραγραφή καθώς φέρεται να έγινε το 1998, όποιο κι αν είναι το αδίκημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που καταγγέλεται, καθώς ο χρόνος παραγραφής είτε για ασέλγεια είτε για βιασμό ανέρχεται στα 15 χρόνια.

Ωστόσο, για την Εισαγγελία έχει σημασία η σημερινή κατάθεση της κ. Μπεκατώρου ειδικά αν αποτελέσει αφορμή για καταγγελίες αθλητριών και αθλητών που υπέστησαν αντίστοιχες βίαιες συμπεριφορές από πρόσωπα που ο ρόλος τους ήταν κομβικής σημασίας για την επαγγελματική πορεία τους.

Να σημειωθεί ότι η Ολυμπιονίκης φέρεται να έχει αναφερθεί στο περιστατικό που καταγγέλλει σε κατάθεση που έδωσε πριν λίγο καιρό στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται μετά από καταγγελίες συναθλητών της για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Αναστολή χρηματοδότησης

Χθες, ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφάσισε να υπάρξει αναστολή της χρηματοδότησης της Ομοσπονδίας. Επίσης, ζήτησε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να γίνει έλεγχος για τη νομιμότητα των συστημάτων και διαδικασιών διακυβέρνησης και οικονομικής λειτουργίας με στόχο τον εντοπισμό τυχόν φαινομένων διαφθοράς, αδιαφανών διαδικασιών, κακοδιοίκησης, αναποτελεσματικότητας και παραβιάσεων της ακεραιότητας. Από την ίδια Επιτροπή, ήδη, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται αντίστοιχοι έλεγχοι στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, στην Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Πατρών.

Την ίδια στιγμή διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Τελευταία στη σειρά των καταγγελιών η Λίνα Τσαλταμπάση, πρόεδρος σήμερα του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας και φοιτήτρια του Γεωλογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ΄90.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Εθνους, η κυρία Τσαλταμπάση περιέγραψε στις σοκαριστικές στιγμές, όπως καταγγέλει, που έζησε η ίδια και άλλες φοιτήτριες του συγεκριμένου πανεπιστημιακού τμήματος από τις πράξεις καθηγητή τους, ο οποίος, πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες, εκμεταλλευόταν την ακαδημαϊκή του θέση και παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες.

«Η πρακτική που ακολουθούσε ο συγεκριμένος καθηγητής ήταν λίγο – πολύ η ίδια. Μέσα στο αμφιθέατρο, την ώρα που δίναμε τη γραπτή εξέταση για να περάσουμε το μάθημα, ερχόταν κοντά μας και μας έλεγε ”γνωρίζω ότι δεν έχεις διαβάσει. Δώσε την κόλλα σου και έλα στο γραφείο μου για να το συζητήσουμε και να σε βοηθήσω”. Από εκεί και πέρα τι έλεγε σε όποιες κοπέλες πήγαν στο γραφείο του, δε γνωρίζω. Αυτό το γνωρίζει η κάθε μία».

Όπως λέει στο ethnos.gr η κ. Τσαλταμπάση, η ίδια γνωρίζει άλλες 20 κοπέλες που έπεσαν θύματα της δράσης του συγκεκριμένου καθηγητή, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν πέσει σίγουρα εκατό φοιτήτριες.

«Περιμένω να με καλέσει ο εισαγγελέας, για να τα πω όλα. Εγώ ως παθούσα αλλά και όποια άλλη παθούσα το επιθυμεί, Εκτιμώ ότι στα 30 χρόνια που δίδασκε ο συγκεκριμένος καθηγητής, θα ήταν πολλές οι γυναίκες που έπεσαν θύματα των πράξεών του. Μαθηματικά εκτιμώ ότι θα είναι σίγουρα εκατό. Μόνο εγώ γνωρίζω 20 γυναίκες, με κάποιες από τις οποίες, βέβαια, έχω χάσει επαφή», τονίζει η κ. Τσαλταμπάση.

H ίδια θυμάται και διηγείται στο Έθνος πως όταν ο συγκεκριμένος καθηγητής επιχείρησε να τη συμπεριλάβει και εκείνη μεταξύ των θυμάτων του, αντέδρασε δυναμικά. «Προσπάθησε και με εμένα, αλλά δεν το κατάφερε. Εγώ δεν πήγα στο γραφείο του. Επιχείρησα να ενημερώσω άλλους καθηγητές και όταν δεν πήρα κάποια βοήθεια, έκανα μεγάλο καυγά. μπροστά σε πολύ κόσμο. Ήταν δυναμική η αντίδρασή μου και με εμένα αναγκάστηκε να μαζευτεί. Του είπα ότι δε μ’ ενδιαφέρει το πτυχίο, αν πρόκειται να υποκύψω», λέει στο etthnos.gr η κ. Τσαλταμπάση.

Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής

Σε ό,τι αφορά τον καταγγελλόμενο καθηγητή, αρνήθηκε τα πάντα περί σεξουαλικής παρενόχλησης μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Alpha. Υποστήριξε ότι σεβόταν όλους τους φοιτητές και ότι τους βοηθούσε να περάσουν τα μαθήματά τους. Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα που έκανε την πρώτη καταγγελία, υποστήριξε ότι επρόκειτο για μία βασανισμένη κοπέλα ότι τη λυπόταν και ότι της ζήτησε να πάει στο γραφείο του, για να της πει τι να διαβάσει και να περάσει το μάθημα.

Η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου προσέρχεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Νίκο Στεφανάτο προκειμένου να καταθέσει για τις σοβαρές καταγγελίες που έχει διατυπώσει και προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Προϊσταμένης Εισαγγελίας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με πληροφορίες από Εθνος, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Στον εισαγγελέα η Μπεκατώρου ενώ οι αποκαλύψεις πέφτουν βροχή: Πρώην φοιτήτρια καταγγέλει καθηγητή του ΑΠΘ

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα