Στον αέρα η κυβέρνηση Κόντε

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ο Μ. Ρέντσι σκοπεύει να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα, πυροδοτώντας μία κυβερνητική κρίση. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας.

    
Italien Rom | Palazzo Montecitorio, Sitz der Abgeordnetenkammer

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ματτέο Ρέντσι, επικεφαλής του μικρού κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», μέχρι τώρα επιβεβαιώνει την βούλησή του να εγκαταλείψει το κυβερνητικό σχήμα, προκαλώντας ουσιαστικά κυβερνητική κρίση.

Για απόψε έχει οριστεί υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να συζητήσει την έγκριση του σχεδίου αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας. Σύμφωνα με ότι έχει διαρρεύσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε επίμονα να δοθεί το -βασικής σημασίας- «πράσινο φως» πριν από οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

Διαφωνίες σχετικά με την διάθεση των κονδυλίων

Ο Ρέντσι επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμαΟ Ρέντσι επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα

Ο Ρέντσι έχει εκφράσει ήδη σειρά διαφωνιών και επιφυλάξεων επί του σχεδίου, αρχίζοντας από το ποιός θα αποφασίζει την διάθεση των διαφόρων κονδυλίων. Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν θα δεχθεί τελικά να εγκρίνει το πρόγραμμα επενδύσεων, έστω και σε γενικές γραμμές. Μετά όλα είναι πιθανά. Αν όντως αποχωρήσουν τα στελέχη της «Ζωντανής Ιταλίας», ο Κόντε έχει δυο κύριες επιλογές:  η πρώτη είναι να κάνει ανασχηματισμό και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψάχνοντας νέους υποστηρικτές στο κοινοβούλιο. Η δεύτερη να επισημοποιήσει την κρίση, να παραιτηθεί, και να ξεκινήσει ο κύκλος διαβουλεύσεων του προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα. Με μία ανάθεση δηλαδή νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, πιθανώς στον ίδιο τον Κόντε.

Μέχρι αυτή την στιγμή, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα που τον στηρίζουν (οι Δημοκρατικοί από την κεντροαριστερά και τα Πέντε Αστέρια), επιμένουν ότι η κυβερνητική κρίση «είναι εντελώς αδικαιολόγητη». «Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι με την κρίση αυτή μπαίνουμε σε ένα τούνελ που μας οδηγεί προς μία άγνωστη κατεύθυνση», δήλωσε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Και από τους «πεντάστερους», ο υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι οι μόνες κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε επειγόντως είναι η υγειονομική και η οικονομική, η οποίες πλήττουν εκατομμύρια επιχειρήσεις και οικογένειές της στην χώρα μας».

Αλλά, ως γνωστόν, η πολιτική είναι απρόβλεπτη κι αν κάτι πάει στραβά υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό και μία συγκεκριμένη ατζέντα με περιορισμένες, σαφείς προτεραιότητες.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα