Στις ΗΠΑ: Λαθρεμπόριο αξίας $ 100 δις αρχαίων αντικειμένων από Τουρκία και Αίγυπτο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αιγυπτιακή σαρκοφάγος 2000 ετών βρέθηκε στις ΗΠΑ και επεστράφη στην Αίγυπτο»

Αξίας περίπου  50 εκατομμυρίων δολαρίων αρχαίων αντικειμώνων απεστάλησαν τόσο από την Αίγυπτο όσο και από την Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 – την υψηλότερη αξία σε κάθε μία από τις χώρες αυτές, κατά τα τελευταία 20 χρόνια, όπως καταγράφει η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ, «Census Bureau».

Τα αντικείμενα συνολικού ύψους, περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τις δύο χώρες εισήχθησαν «για κατανάλωση» και όχι για προσωρινή έκθεση σε μουσεία, αναφέρει το κυβερνητικό όργανο.

Τα περισσότερα από τα αντικείμενα απεστάλησαν στην πόλη της Νέας Υόρκης, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι οίκοι εμπορίου αρχαιοτήτων, δημοπρασιών  και γκαλερί τέχνης.

Είναι δύσκολο να καθοριστεί εάν η μεταφορά των αντικειμένων αυτών είναι αποτέλεσμα λεηλασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «livescience.com».

Σύμφωνα με το κείμενο της «cbsnews.com», από όπου αντλούμε  τα στοιχεία αυτά, η Αίγυπτος γνώρισε εκτεταμένες λεηλασίες από την επανάσταση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» το 2011. Η λεηλασία συνδέεται με θανάτους ανθρώπων που εργάζονταν στη διατήρηση  των αρχαιοτήτων καθώς και φυλάκων των αρχαιοτήτων.

Συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αιγύπτου για τον περιορισμό του εμπορίου των αρχαιοτήτων υπεγράφη το Νοέμβριο του 2016 και τέθηκε σε ισχύ κοντά στο τέλος του ιδίου χρόνου.

Η Τουρκία, η οποία μοιράζεται μεγάλα σύνορα με το Ιράκ και το Συρία- δύο χώρες που έχουν βιώσει βαριά λεηλασία, λόγω των πολέμων- πέρσι μια έρευνα της «livescience.com» αποκάλυψε ότι οι αποστολές  μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αυξήθηκε μετά την εισβολή στο Ιράκ το 2003 και στη συνέχεια αυξήθηκε περαιτέρω, μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που ξεκίνησε το 2011.

Οι μελετητές και πολλές κυβερνήσεις (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) έχουν τεκμηριώσει ότι αντικείμενα αποστάλθηκαν από το Ιράν και τη Συρία στην Τουρκία, πριν, σταλούν από εκεί στο εξωτερικό.

Επιπλέον, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, παρουσιάσθηκε το φαινόμενο της αύξησης της εξαγωγής από την Τουρκία των αρχαιολογικών αντικειμένων, αν και οι αξιωματικοί επιβολής του νόμου αρνήθηκαν να προβούν σε εικασίες εάν το πραξικόπημα συνετέλεσε στην αποστολή περισσότερων αρχαίων αντικειμένων από την Τουρκία στις ΗΠΑ.

(cbsnews.com)

www. mikres-ekdoseis.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα