Σημάδεψαν την ιστορία του θεσμού των Όσκαρ

Σε μια ζωντανή εκδήλωση με τόσες ώρες στον αέρα και 94 τελετές, δε θα μπορούσαν να λείπουν στιγμές αμηχανίας, ευτράπελα και πρωτοβουλίες που μάλλον… δεν πήγαν και τόσο καλά.

Με αφορμή το περιστατικό της φετινής τελετής όπου ο Γουίλ Σμιθ χαστούκισε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ -και μοιάζει ήδη να έχει περάσει στο πάνθεον της ιστορίας- σας παρουσιάζουμε 6 ακόμη περιστατικά που σημάδεψαν την ιστορία του θεσμού των Όσκαρ.

Ο γuμνός άντρας στη σκηνή

Ο οικοδεσπότης των Όσκαρ το 1974, Ντέιβιντ Νίβεν, ξαφνιάστηκε από την εμφάνιση του Ρόμπερτ Όπελ χωρίς καθόλου ρούχα! Ο αμερικανός φωτογράφος διέσχισε την σκηνή γuμνός σχηματίζοντας με το χέρι του το σήμα της ειρήνης.

Ο πανηγυρισμός του Ρομπέρτο Μπενίνι

Από τους πιο ιδιαίτερους, ενθουσιώδεις και αυθόρμητους πανηγυρισμούς στην ιστορία του θεσμού,είναι αναμφισβήτητα αυτός του Ρομπέρτο Μπενίνι για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1999. Ανέβηκε στα καθίσματα, σκαρφάλωσε και χοροπηδούσε χαρίζοντας μας μια από τις πιο ανθρώπινες, χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού. Τον χαρήκαμε κι εμείς οι ίδιοι, μας συγκίνησε πρώτα με την υπέροχη ταινία του (Η Ζωή Είναι Ωραία) και μετά με τον “παιδικό” πανηγυρισμό του.

Ο Μάρλον Μπράντο δεν εμφανίζεται στα Όσκαρ και αντ’ αυτού έστειλε μια Ινδιάνα.

Ήταν 1973, όταν ο Μάρλον Μπράντο κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του. Αυτή τη φορά ήταν για το πρώτο κεφάλαιο του «Νονού» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Η Λιβ Ούλμαν και ο Ρότζερ Μουρ ανακοινώνοντας το όνομα του Μπράντο, δεν περιμένουν στη σκηνή να δουν να ανεβαίνει μια νεαρή Ινδιάνα, που αρνείται να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο.

Στον λόγο της που ακολούθησε τάχθηκε υπέρ των δικαιωμάτων των Ινδιάνων, που «κακομεταχειρίζονται» από την βιομηχανία του θεάματος, εν μέσω χειροκροτημάτων και γιουχαϊσμάτων.

Το ξαφνικό φιλί του Έιντριαν Μπρόντι στην Χάλι Μπέρι

Όταν ο Έιντριαν Μπρόντι κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του στην ταινία “The Pianist”, από τον ασυγκράτητο ενθουσιασμό του άρπαξε τη Χάλι Μπέρι και της έδωσε ένα επιθετικό φιλί στα χείλη χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αρκετές γυναίκες ηθοποιοί και κυρίως η Χάλι Μπέρι έδειχναν ανήσυχες.

Το πιο… διάσημο λάθος

Ένα αθώο λάθος που έκανε πολύ κόσμο να καρδιοχτυπήσει, να σοκαριστεί και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αλλάξουν ένα σωρό συναισθήματα. Ο Γουόρεν Μπίτι και η Φέη Ντάναγουει είχαν πάρει λάθος φάκελο και ανακοίνωσαν λανθασμένα ότι το La La Land (και όχι ο τελικός νικητής Moonlight) είχε κερδίσει το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς.

Η τελετή που όλοι θέλουν να ξεχάσουν

Η 61η απονομή των βραβείων στις 29 Μαρτίου 1989 έχει περάσει στην ιστορία ως η χειρότερη στην ιστορία του θεσμού και έχει καταστρέψει καριέρες και ζωές.

Η Ακαδημία προσέλαβε τον 51χρονο παραγωγό Άλαν Καρ, υπεύθυνο για μεγάλες επιτυχίες όπως το «Grease» του 1978 και παταγώδεις αποτυχίες όπως το μιούζικαλ για τους Village People «Can’t Stop the Music» (1980).

Ο Καρ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον οικοδεσπότη της απονομής των Όσκαρ με διάσημα ζευγάρια συμπρωταγωνιστών, συνεργατών, συζύγων, εραστών κλπ, και να γεμίσει την τελετή με μουσικά νούμερα, εκ των οποίων το εναρκτήριο κράτησε 11 ανυπόφορα λεπτά και αρκούσε για να καταστρέψει όλη τη βραδιά.

Όσο οι προσκεκλημένοι περίμεναν στη θέση τους για την έναρξη της τελετής, μια φωνή από τα μεγάφωνα ενημέρωνε: «Το μεγαλύτερο αστέρι όλων των εποχών θα είναι σύντομα εδώ». Ποιο ήταν το αστέρι αυτό; Η… Χιονάτη, όπως την υποδύθηκε με τσιριχτή φωνή η 22χρονη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Αϊλίν Μπόουμαν. Η οποία μπήκε στην αίθουσα ακολουθώντας μία ομάδα από χορεύτριες που ήταν ντυμένες… αστέρια. Και σε μία από τις πιο αμήχανες στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ, ακολουθώντας τις οδηγίες του Άλαν Καρ, επιχείρησε να σφίξει τα χέρια των ηθοποιών που κάθονταν στις πρώτες θέσεις.

Όταν η… Χιονάτη ανέβηκε στη σκηνή τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο αμήχανα και περίεργα. Καταλήγει να χορεύει έξαλλα στη σκηνή, παρέα με τον Ρομπ Λόου τον οποίο προλόγισε ο παλιός παρουσιαστής Μερβ Γκρίφιν ως το… ραντεβού στα τυφλά της Χιονάτης!

Οι συνέπειες της βραδιάς δεν άργησαν να εκδηλωθούν. Η Ντίσνει μήνυσε την Ακαδημία των Όσκαρ καθώς στην τελετή της χρησιμοποίησε την Χιονάτη χωρίς την άδεια της. η Ακαδημία αναγκάστηκε να απολογηθεί δημοσίως και η μήνυση αποσύρθηκε.

Δεκάδες αστέρες του Χόλιγουντ, όπως Πολ Νιούμαν Γκρεγκορι Πεκ, Τζούλι Άντριους και Μπίλι Γουάιλντερ έστειλαν ανοιχτή επιστολή, χαρακτηρίζοντας την τελετή ως “ντροπιαστική, τόσο για την Ακαδημία όσο και για ολόκληρη την κινηματογραφική βιομηχανία”.

https://www.pronews.gr/politismos/kinimatografos/stigmes-amixanias-kai-eytrapela-eksi-fores-pou-i-vradia-ton-oskar-den-pige-kai-toso-kala/