Στη δίνη των ιταλικών εκλογών τα ελληνικά ομόλογα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μειωμένη ζήτηση για ελληνικά ομόλογα διαπιστώνει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Πολυάριθμα δημοσιεύματα για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στη Βουλγαρία.

    Στιγμιότυπο από φιλο-ευρωπαϊκή κινητοποίηση στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015

«Τα ελληνικά ομόλογα στη δίνη των ιταλικών εκλογών» είναι ο τίτλος στο σημερινό δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, που επισημαίνει ότι «η δεξιά στροφή στην Ιταλία προκαλεί πιέσεις στα ελληνικά χρεόγραφα. Τα τελευταία χρόνια οι αποδόσεις των δύο χωρών είχαν λίγο-πολύ παράλληλη εξέλιξη. Ελλάδα και Ιταλία έχουν το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη. Το χρέος της Αθήνας ανέρχεται σε ποσοστό 189,3% του ΑΕΠ, ενώ έπεται η Ιταλία με 152,6%. Κατά συνέπεια οι μαζικές απώλειες στην αξία των ελληνικών ομολόγων δεν προκαλούν ιδιαίτερη έκπληξη. Όμως δεν οφείλονται μόνο στις ιταλικές εκλογές. Οι αυξημένες πωλήσεις αντανακλούν και την εντεινόμενη ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, όπου την επόμενη άνοιξη εκλέγεται νέα Βουλή. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί για (το ενδεχόμενο να απολέσει) την απόλυτη πλειοψηφία. Θεωρητικά, τα κόμματα της Αριστεράς θα μπορούσαν να εκθρονίσουν τον Μητσοτάκη, σχηματίζοντας κυβέρνηση μειοψηφίας».

«Αυτή η προοπτική δεν αρέσει στους επενδυτές», συνεχίζει ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα. «Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε το 5%. Ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2017, όταν η Ελλάδα ήταν πλήρως εξαρτημένη από τα προγράμματα διάσωσης. Ο υπουργός Οικονομικών (Χρήστος) Σταϊκούρας καθυστερεί τώρα την έκδοση νέων ομολόγων, ελπίζοντας ότι στους επόμενους μήνες θα αποκατασταθούν οι αποδόσεις των χρεογράφων. Διότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που υλοποιεί ο Μητσοτάκης από το 2019, αποδίδουν καρπούς. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 5,3%, οι αναλυτές κάνουν λόγο για αύξηση έως 6%. Κατ’  αυτόν τον τρόπο το ποσοστό του χρέους θα μπορούσε να μειωθεί στο 175% μέχρι τα τέλη του χρόνου. Χάρη στην οικονομική ανάπτυξη αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα. Στους πρώτους οκτώ μήνες (του τρέχοντος έτους) έχουν υπερβεί τον στόχο κατά 17%». Συνοψίζοντας, η εφημερίδα του Ντίσελντορφ σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη ρευστότητας. Διαθέτει αποθέματα, που ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι, μπορεί να αναχρηματοδοτεί το χρέος της για περισσότερα από δύο χρόνια, χωρίς να προσφεύγει στις αγορές».

Προβληματίζει η νίκη Μπορίσοφ στη Βουλγαρία

Ο Μπόικο ΜπορίσοφΕπιστρέφει τελικά ο Μπόικο Μπορίσοφ;

Θολό παραμένει το πολιτικό τοπίο στη Βουλγαρία, ακόμη και μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις τέταρτες που γίνονται μέσα σε 18 μήνες! Την πρωτιά φαίνεται να εξασφαλίζει το συντηρητικό κόμμα GERB του βετεράνου της πολιτικής Μπόικο Μπορίσοφ, ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ περιορίζεται στη δεύτερη θέση. Η Süddeutsche Zeitung επιχειρεί να εξηγήσει την εκλογική επιτυχία ενός αμφιλεγόμενου πολιτικού, όπως ο Μπορίσοφ: «Εκλογικοί αναλυτές σημειώνουν ότι θεωρείται αμφίβολου χαρακτήρα, αλλά πολιτικά έμπειρος στο χάος της βουλγαρικής πολιτικής. Και μπορεί κάθε τόσο να εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς και να διατηρεί καλές σχέσεις με τη μαφία, αλλά είχε καταφέρει να εδραιώσει μία σχετική πολιτική σταθερότητα, ολοκληρώνοντας σημειωτέον τρεις κυβερνητικές θητείες την περασμένη δεκαετία. Ωστόσο, από τη στιγμή που κανένα άλλο κόμμα δεν θέλει συμμαχία με το GERB του Μπορίσοφ, προφανώς δεν πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση. Εκτός εάν ο 63χρονος αποσυρθεί, για να κάνει χώρο σε μία σοβαρή κομματική ηγεσία, ενώ ο ίδιος θα κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο».

«Σε αδιέξοδο» επιγράφεται το σχόλιο της Tageszeitung (ΤΑΖ) για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στη Βουλγαρία, που υποστηρίζει ότι «οι Βουλγαροι ανέστησαν έναν πολιτικά νεκρό, ο οποίος συμβολίζει την καλπάζουσα διαφθορά όσο κανείς άλλος, γι αυτό άλλωστε βρέθηκε στην αντιπολίτευση το 2021». Η εφημερίδα του Βερολίνου σημειώνει ότι «ωσάν να μην φτάνουν όλα τα άλλα, εισέρχονται τώρα στη Βουλή και δύο ακροδεξιά κόμματα, η ‘Αναγέννηση’ και η ‘Βουλγαρική Άνοδος’. Και τα δύο στηρίζουν εμφανώς τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ρήγματα στην ούτως ή άλλως διαιρεμένη (βουλγαρική) κοινωνία. Στη Βουλγαρία δεν πρόκειται να αποκατασταθούν γρήγορα συνθήκες πολιτικής ομαλότητας».

Επιμένει η Πολωνία για τις αποζημιώσεις

Ο Ζμπίγκινεφ ΡάουΟ Πολωνός ΥΠ.ΕΞ. Ράου θέτει και επισήμως το αίτημα για πολεμικές επανορθώσεις

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη Βαρσοβία, ο Πολωνός ομόλογός της Ζμπίγκνιεφ Ράου δήλωσε ότι υπέγραψε ρηματική διακοίνωση προς τη Γερμανία, με την οποία θέτει και επισήμως το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ρεπορτάζ του ZDF υποστηρίζει ότι στην Πολωνία «δημιουργείται αντι-γερμανικό κλίμα» και σημειώνει ότι «δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Σε έναν χρόνο γίνονται (στην Πολωνία) βουλευτικές εκλογές».

Το γερμανικό δίκτυο αναφέρει ότι το κυβερνών υπερσυντηρητικό κόμμα PiS «στις τελευταίες προεκλογικές καμπάνιες είχε ποντάρει στους αντιπάλους της μετανάστευσης και αργότερα στους αντιπάλους των ΛΟΑΤΚΙ. Τώρα είναι η σειρά της Γερμανίας. Δεν είναι καινούριος ο αντι-γερμανικός χαρακτήρας του PiS, αλλά τώρα κλιμακώνεται. Και όμως, το 50% των Πολωνών εξακολουθεί να αισθάνεται συμπάθεια για τους γείτονές του, την οποία ανταποδίδει το 43% των Γερμανών (σύμφωνα με το Γερμανο-Πολωνικό Βαρόμετρο). Ίσως θα ήταν πιο ευχάριστο για τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών να συναντήσει Πολωνούς πολίτες και όχι τον Πολωνό ομόλογό της».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα