Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Χάικο Μάας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα ενόψει της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Το Βερολίνο συνεχίζει τη διαμεσολάβηση.

Τη Δευτέρα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει θέματα όπως οι μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται όμως η αντιδικία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν.Μεσόγειο.

Η ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Μάας δεν είναι τυχαία. Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκ;iας που διακόπηκαν το 2016. Μοναδικά ζητήματα προς συζήτηση είναι για την ελληνική πλευρά η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Αντιθέτως, η τουρκική πλευρά επιδιώκει συνομιλίες για όλα τα θέματα, στα οποία επικρατούν κατά την άποψη της διαφορές: αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αν.Αιγαίο, νομικό καθεστώς ορισμένων ελληνικών νησιών, θέσπιση του εναέριου χώρου των δύο χωρών. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επιδιώξει να πείσει τον τούρκο ομόλογο του για την αναγκαιότητα να τηρήσει η Άγκυρα στις διερευνητικές συνομιλίες μια διαλλακτική στάση, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ναυάγιο.

Ο σκοπός της γερμανικής μεσολάβησης

Μαρία Άντεμπαρ: Καλό και σημαντικό βήμα για ην περιοχή οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίεςΜαρία Άντεμπαρ: Καλό και σημαντικό βήμα για την περιοχή οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές συνομιλίες

Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός του διαμεσολαβητικού ρόλου που έχει αναλάβει το Βερολίνο από τη στιγμή που ξέσπασε η ένταση στο Αιγαίο. «Πάντα τονίζαμε», είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ, «ότι κυρίως έχει νόημα αν η λύση στα διαφιλονικούμενα ζητήματα των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να εξευρεθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, που είναι αυτές οι δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.». Εκτός αυτού είχε εκφράσει την ελπίδα, η έναρξη των ερευνητικών συνομιλιών να αποτελέσει «ένα καλό και σημαντικό βήμα και μια καλή είδηση για ολόκληρη την περιοχή.»

Πριν την έναρξη των συνομιλιών Μάας-Τσαβούσογλου τη Δευτέρα, στις 14.00 ελληνική ώρα, έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

DW

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το γεγονός και μόνον ότι η Ελλάδα δέχτηκε σαν διαμεσολαβητή την Γερμανία, η οποία υποστηρίζει 100% την Τουρκία, δείχνει που το πάνε οι άθλιοι των Αθηνών. Και ο “κυρίαρχος” λαός καθεύδει τον ύπνο τού δικαίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα