Στα σκαριά ανασχηματισμός με το “καλημέρα” του 2021 – Μάλλον Δευτέρα ή Τρίτη

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Η έλευση του 2021 σφραγίζεται από την ελπίδα ότι τα εμβόλια θα μετατρέψουν την πανδημία σε παρελθόν. Ο πρωθυπουργός παίζει επικοινωνιακά πολύ αυτό το χαρτί, αλλά είναι κοινός τόπος ότι όταν –προς το καλοκαίρι– θα αφήνουμε πίσω την υγειονομική απειλή, θα έλθουν στο προσκήνιο τα οικονομικά ερείπια που συσσώρευσε η πανδημία στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς.

Όσο στην κοινή γνώμη κυριαρχεί ο φόβος του κορονοϊού, θα καλύπτει τη συσσωρευμένη οικονομική, αλλά και ψυχολογική πίεση που υφίσταται όλο αυτό το διάστημα η κοινωνία, ιδίως τα μικρομεσαία στρώματα που επλήγησαν περισσότερο. Ενώ η διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας την περασμένη άνοιξη πιστώθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, εδραιώνοντας ένα γιγαντιαίο δημοσκοπικό προβάδισμα, το φονικό δεύτερο κύμα λειτουργεί αντιθέτως.

Όταν, όμως, ο φόβος υποχωρήσει, θα εκδηλωθεί αναπόφευκτα με μεγάλη ένταση η κοινωνική δυσαρέσκεια. Και επειδή ο κορονοϊός δεν προσφέρεται ως πολιτικός στόχος, μοιραία η δυσαρέσκεια θα στραφεί προς την κυβέρνηση. Οι επιδόσεις της στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, άλλωστε, ήταν απογοητευτικές. Δεν είναι του παρόντος, αλλά είναι σαφές ότι εάν είχαν γίνει από το καλοκαίρι οι σωστοί χειρισμοί, η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη σ’ όλα τα επίπεδα.

Ανασχηματισμός Δευτέρα ή Τρίτη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, ήδη καταγράφουν μία μείωση του “γαλάζιου” προβαδίσματος, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε σημάδια πολιτικής-εκλογικής ανάκαμψης. Αυτός είναι επιγραμματικά ο πολιτικός ορίζοντας στη χαραυγή του 2021 και γι’ αυτό –σύμφωνα με πληροφορίες– ο πρωθυπουργός θέλει να εγκαινιάσει τη νέα χρονιά, πραγματοποιώντας αιφνιδιαστικά, με το “καλημέρα”, τον ανασχηματισμό που εκκρεμεί εδώ και καιρό.

Για την ακρίβεια, τον έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη. Όπως συμβαίνει, όμως, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν θα του βγει η “πασιέντζα”. Η πολιτική ιστορία μας διδάσκει πως πρωθυπουργοί ξεκίνησαν να κάνουν ανασχηματισμό, αλλά προσέκρουσαν σε εμπόδια εσωκομματικών ισορροπιών, με αποτέλεσμα να τον καθυστερήσουν ή ακόμα και να τον αναβάλλουν. Γι’ αυτό και μεταφέρουμε την πληροφορία, παρότι αξιόπιστη, με την δέουσα επιφύλαξη.

Η πρόθεσή του, πάντως, είναι να πραγματοποιήσει ευρύ ανασχηματισμό, αλλά κι αυτό μένει να αποδειχθεί. Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για πιθανολογούμενες κυβερνητικές αλλαγές, δεν θα εισέλθω σε σεναριολογία, παρότι υπάρχουν ορατά δια γυμνού οφθαλμού προβλήματα, όπως οι προβληματικές σχέσεις του Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών. Ο σκληρός κυβερνητικός πυρήνας, πάντως, που συνθέτει το “πρωθυπουργείο”, δεν πρόκειται να ανασχηματισθεί.

Ανασχηματισμός για αέρα ανανέωσης

Ο Μητσοτάκης επιδιώκει με την έναρξη του 2021 να προσδώσει στην κυβέρνησή του αέρα ανανέωσης για να σηματοδοτήσει στην κοινή γνώμη την εικόνα ενός αισιόδοξου νέου ξεκινήματος. Εάν και πόσο θα το επιτύχει θα φανεί στην πράξη. Η επιδίωξή του, πάντως, είναι αυτή, σε συνδυασμό με δύο παράλληλες σκοπιμότητες:

για την συνέχεια https://slpress.gr/politiki/sta-skaria-anaschimatismos-me-to-quot-kalimera-quot-toy-2021-deytera-i-triti/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα