Σπύρος Σιδέρης: Τι σημαίνουν οι απαιτήσεις της Βαρσοβίας από το Βερολίνο για αποζημιώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Σπύρος Σιδέρης
Τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί επιλέχτηκε την δεδομένη στιγμή η έγερση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Πολωνική ηγεσία έναντι της Γερμανίας, με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας να συνεχίζεται για έβδομο μήνα;

Δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η ανακοίνωση από τ Βαρσοβία ότι πρόκειται να υποβάλει επίσημα αιτήματα για αποζημιώσεις από τη Γερμανία για τις ζημιές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, τον οποίο αποκαλούν de facto κυβερνήτη της χώρας, δήλωσε ότι η Πολωνία θα ζητήσει 6,2 τρισεκατομμύρια ζλότυ (περίπου 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ) από τη Γερμανία.

Η δήλωση έγινε εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στις σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Γερμανίας. Νωρίτερα, Πολωνοί πολιτικοί κατηγορούσαν τη Γερμανία για αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και επιθυμία να υποτάξει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το Βερολίνο από την πλευρά του πιστεύει ότι έχει ήδη καταβάλει ένα αρκετά μεγάλο ποσό επανορθώσεων και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η άρνηση της Πολωνίας να καταβάλει αποζημίωση το 1953.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει επιλυθεί και η θέση της Γερμανίας παραμένει αμετάβλητη.

«Η Πολωνία έχει εγκαταλείψει προ πολλού τις περαιτέρω απαιτήσεις για αποζημιώσεις», δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τι πραγματικά συμβαίνει και γιατί επιλέχτηκε την δεδομένη στιγμή η έγερση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Πολωνική ηγεσία έναντι της Γερμανίας, με τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας να συνεχίζεται για έβδομο μήνα;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας έθεσε το θέμα των αποζημιώσεων την παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 2023 για να κινητοποιήσει το εκλογικό του σώμα. Και αυτός είναι πιθανώς ο κύριος παράγοντας. Και δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές αυτή η ιδέα να ξεχαστεί.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Πολωνίας με την ηγεσία της ΕΕ, στην οποία η Γερμανία παίζει το πρώτο βιολί. Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τις πολωνικές αρχές ότι προσπαθούν να «εγκαθιδρύσουν δικτατορία», περιορίζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και υποτάσσοντας το δικαστικό σύστημα.

Η Βαρσοβία, από την άλλη πλευρά, κατηγορεί τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι προσπαθούν να στερήσουν την ανεξαρτησία των κρατών μελών της ΕΕ, υποτάσσοντάς τα άμεσα στη θέληση και τα συμφέροντά τους.

Πέρυσι, με βάση αυτές τις εντάσεις, οι Ευρωπαίοι απείλησαν την Πολωνία ότι δεν θα της έδιναν επιδοτήσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ αν η Βαρσοβία δεν άλλαζε την πολιτική της. Αλλά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι αντιφάσεις εξομαλύνθηκαν κάπως και οι επιδοτήσεις χορηγήθηκαν τελικά.

Αλλά τώρα, επτά μήνες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να φαντάζουν πιο ενωμένοι από ποτέ, οι σχέσεις Πολωνίας-Γερμανίας έχουν γίνει και πάλι τεταμένες.

Το κυβερνών Πολωνικό κόμμα κινδυνεύει να χάσει τη απόλυτη πλειοψηφία του, ιδίως λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης και των περιορισμών στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, που δεν αρέσουν σε πολλούς. Και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι, συμπεριλαμβανομένου του θέματος των αποζημιώσεων.

Παρόλο που δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι για την απαίτηση αποζημίωσης από τη Γερμανία, όλα έχουν προ πολλού διευθετηθεί στη διεθνή έννομη τάξη, οι αρχές θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν για να συγκεντρώσουν ψήφους.

Η δυνατότητα του «εύκολου χρήματος» πάντα προσέλκυε τους ανθρώπους, και οι αρχές προσπαθούν να δωροδοκούν τους ψηφοφόρους. Αν και οι Πολωνοί και οι Γερμανοί έχουν εδώ και καιρό καταλήξει σε συμφωνία για τις αποζημιώσεις, κανείς δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τα αποτελέσματα του πολέμου καθώς και οι Γερμανοί θα μπορούσαν τότε να απαιτήσουν την επιστροφή των ανατολικών εδαφών τους, τα οποία παραχωρήθηκαν στην Πολωνία μετά τον πόλεμο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η σύγκρουση μεταξύ της Βαρσοβίας και της ΕΕ, όπου η Γερμανία είναι η ηγέτιδα χώρα. Στην Πολωνία διακόπτεται εδώ και αρκετά χρόνια η οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αναγκάζοντάς την να «υπακούσει» στις αξιώσεις των Βρυξελλών.

Το αίτημα για αποζημιώσεις είναι ένα τέτοιο παιχνίδι με τα νεύρα της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζεται από την πολωνική κοινωνία, όπου το επίπεδο δυσαρέσκειας για την πολιτική των Βρυξελλών και τα ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα αυξάνονται.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Πολωνία μπορεί ακόμη και να προσπαθήσει να ενώσει πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, γύρω από το θέμα των αποζημιώσεων, προκειμένου να ασκήσει πίεση στο Βερολίνο.

Για τους Πολωνούς προσμετράτε ότι το Κίεβο είναι δυσαρεστημένο με τη μείωση της υποστήριξης και των προμηθειών όπλων και η απαίτηση για αποζημιώσεις θα μπορούσε να γίνει ένα είδος εκβιασμού. Μόνο που ο Ζελένσκι είναι απίθανο να πάει σε σύγκρουση με τη Δύση, χωρίς τη βοήθεια της οποίας θα ήταν δύσκολο να διεξαχθεί πόλεμος με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, οι εντάσεις μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας μπορούν μόνο να αυξηθούν, δεδομένων των αξιώσεων της ΕΕ κατά των πολωνικών αρχών λόγω των προσπαθειών της τελευταίας να εγκαθιδρύσει δικτατορία και των οικονομικών διαφωνιών.

Ωστόσο, η γεωπολιτική κατάσταση δεν είναι προς όφελος της Βαρσοβίας.

Η Πολωνία υπό τον Τραμπ είχε πράγματι εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ΕΕ, αποτελώντας περιφερειακό κέντρο ισχύος μαζί με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε μια προσπάθεια της Βαρσοβίας να αντικαταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Πολωνία μετά το Brexit.

Ο Μπάιντεν προφανώς δεν χρειάζεται μια τέτοια Πολωνία, καθώς αναζητά πρωτίστως συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή το Παρίσι και για την Πολωνία μπορεί να έρχονται πολύ δύσκολες στιγμές.

Δεν αποκλείεται ο Μπάιντεν να ενδιαφέρεται ακόμη και για την απώλεια της εξουσίας της σημερινής πολωνικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα εκλογών ή ακόμη και δράσεων διαμαρτυρίας.

Υπάρχει η άποψη στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων ότι η σύγκρουση με τις κορυφαίες χώρες της ΕΕ στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει την Πολωνία σε αποχώρηση από τη Ένωση, με πιθανή εμπλοκή στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ανάλογα με την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία. Αν και οι ιστορικές διαφορές μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας είναι τεράστιες, τίποτα δεν αποκλείεται, ιδιαίτερα αν γίνει μοχλός πίεσης από την αντιπολίτευση.

Η Πολωνία κατηγορεί επίσης τη Γαλλία και τη Γερμανία ότι τήρησαν πολύ ήπια στάση έναντι της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Και γίνεται λόγος για διάσπαση της ΕΕ στο θέμα αυτό.

Για παράδειγμα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα εσωτερικής «έκρηξης» στην ΕΕ λόγω της διάσπασης μεταξύ των χωρών που επιθυμούν την ειρήνη και εκείνων που θέλουν τη νίκη της Ουκρανίας.

«Η απειλή μιας εσωτερικής έκρηξης υπάρχει. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να διατηρηθεί ο διάλογος μεταξύ μας, να βρεθούν συμβιβασμοί και ένας κοινός παρονομαστής», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι όταν ρωτήθηκε από τη Le Figaro αν η διάσπαση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιθυμούν την ειρήνη και εκείνων που θέλουν τη νίκη της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκρηξη» στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό, υπάρχουν κάποιοι στη Δύση που προσπαθούν να πείσουν τους ηγέτες και την κοινή γνώμη ότι υπάρχει μια ευκαιρία να τερματιστεί ο πόλεμος και να επιστρέψουμε στις «συνήθεις διαδικασίες».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μοραβιέτσκι, η Γαλλία και η Γερμανία διοικούν την ΕΕ σαν ολιγαρχία.

«Το γεγονός ότι η πολωνική φωνή αγνοείται είναι απλώς ένα παράδειγμα του ευρύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η σημερινή ΕΕ. Η ισότητα των επιμέρους κρατών είναι δηλωτική. Η πολιτική πρακτική δείχνει ότι η φωνή της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει πρωτίστως σημασία. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με μια τυπική δημοκρατία και μια de facto ολιγαρχία στην οποία η εξουσία ανήκει στους ισχυρότερους», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Αντίστοιχες απόψεις έχει και ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, δηλώνοντας ότι υπάρχει γερμανική «συνωμοσία» εναντίον της χώρας του, καθώς η Γερμανία προσπαθεί να σύρει τη Βαρσοβία στην ευρωζώνη, στερώντας της το δικό της νόμισμα, το ζλότι, και συνεπώς την ανεξάρτητη πολιτική της. Ο σκοπός αυτών των ενεργειών του Βερολίνου είναι σύμφωνα με τον Πολωνό τραπεζίτη «να επιστρέψει με τη μία ή την άλλη μορφή τα πρώην εδάφη του, τα οποία βρίσκονται τώρα εντός των πολωνικών συνόρων», προσθέτοντας ότι η γερμανική ηγεσία καλλιεργεί σχέδια για την «υποταγή» της ζώνης των χωρών μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας.

Παρεμπιπτόντως, μέρος της κοινωνίας στην Πολωνία, παρά την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να επιδιώξει εκτός από τις αποζημιώσεις από τη Γερμανία και την αποκατάσταση, επιστροφή προπολεμικών περιουσιών, μεταξύ άλλων και στη δυτική Ουκρανία.

Αλλά δεδομένου ότι στην Ουκρανία διεξάγεται πόλεμος και η Πολωνία υποστηρίζει το Κίεβο και αντιτίθεται στη Ρωσία, το θέμα της επιστροφής δεν είναι επίκαιρο προς το παρόν.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία προβάλλει τακτικά ισχυρισμούς ότι η Πολωνία δήθεν σχεδιάζει να καταλάβει τη Δυτική Ουκρανία. Η Βαρσοβία κάνει λόγο για ψεύτικη προπαγάνδα της Μόσχας με στόχο να μπει σφήνα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

(Ο Σπύρος Σιδέρης είναι δημοσιογράφος)

https://www.ieidiseis.gr/opinions/162220/spyros-sideris-ti-simainoun-oi-apaitiseis-tis-varsovias-apo-to-verolino-gia-apozimioseis

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα