Σπίτι, το αυτοσχέδιο κομμωτήριο του λοκντάουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Tα κομμωτήρια παραμένουν κλειστά αλλά τα μαλλιά χρειάζονται περιποίηση. Την περίοδο της πανδημίας πολλοί προσπάθησαν να κόψουν τα μαλλιά τους στο σπίτι, άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε με δυσάρεστες εκπλήξεις…

Την περίοδο των γιορτών τα ραντεβού στα κομμωτήρια είναι κατά κανόνα ανάρπαστα. Φέτος τα κομμωτήρια είναι κλειστά στη Γερμανία, όπως επίσης και σε πολλές ακόμη χώρες εξαιτίας του κορωνοϊού. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2020 που το λοκντάουν βάζει λουκέτο στα κομμωτήρια. Όμως η περιποίηση των μαλλιών είναι για πολλούς βασική ανάγκη και όχι απλώς πολυτέλεια. Τα κλειστά κομμωτήρια οδήγησαν έτσι πολλούς να πιάσουν ψαλίδια και ξυράφια και με λίγη δημιουργική διάθεση να αρχίσουν τις κομμώσεις. Υπάρχουν στο μεταξύ πολλά βίντεο με οδηγίες στο Υοutube ή το Instagram, ώστε περιοριστούν οι αποτυχημένοι αυτοσχεδιασμοί μπροστά στον καθρέφτη.

Διάσημοι επαγγελματίες του χώρου είναι παρόντες σε αυτή την προσπάθεια, χαρίζοντας πολύτιμες συμβουλές στους επίδοξους κομμωτές εξ ανάγκης. Η παγκοσμίου φήμης Γερμανίδα κομμώτρια Σόνια Φίσερ δείχνει για παράδειγμα πώς μπορεί κανείς να πετύχει ένα κλασικό ανδρικό κούρεμα μόνος στο σπίτι. Η μπλόγκερ και αυτοδίδακτη κομμώτρια Πατρίσια Βονς ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας δημοσίευσε τις δικές της οδηγίες προς ναυτιλωμένους για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ανδρικά κουρέματα στο σπίτι. «Παίρνω πολλά μηνύματα, σε κάποιους πετυχαίνει, σε κάποιους όχι», αναφέρει η μπλόγκερ από το Ντούισμπουργκ.

Κούρεμα, βάψιμο, μπούκλες… όλα στο σπίτι 

Κούρεμα με... ηλεκτρική σκούπαΚούρεμα με… ηλεκτρική σκούπα

Ειδικές οδηγίες για κόψιμο φράντζας, περιποίηση ταλαιπωρημένων μαλλιών ή μπούκλες βρίσκει επίσης κανείς από την αρχή της πανδημίας στη σελίδα γνωστής γερμανικής αλυσίδας καταστημάτων καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης. Ειδικά ονλάιν μαθήματα βασικής κομμωτικής προσφέρουν επίσης εταιρείες ειδών κομμωτικής. Για τα ευφάνταστα βίντεο για «εύκολα» ανδρικά κουρέματα στο σπίτι ξεχωρίζει ο youtuber Φιν Κλίμαν, ο οποίος προτείνει κουρέματα με χρήση… ηλεκτρικής σκούπας και χάρακα. «Έτσι μπορεί να κόψει κανείς τα μαλλιά στο ίδιο μήκος, χωρίς γρατζουνιές και σημάδια» λέει χαρακτηριστικά. Δηλώνει δε ότι με αυτόν τον τρόπο έχει κόψει πολλές φορές τα μαλλιά του και δεν χρειάζεται πλέον τη συνδρομή επαγγελματιών. Όπως λέει, δεν έχει όρεξη να πηγαίνει με μάσκα στο κομμωτήριο κι επιπλέον γλιτώνει χρήματα.

Η συντεχνία κομμωτών του Βερολίνου πάντως βλέπει με κριτική ματιά την τάση της αυτοσχέδιας κομμωτικής. «Ως κλάδος δεν το βρίσκουμε και υπέροχο όλο αυτό που συμβαίνει. Πρόκειται για χρήματα που χάνουμε. Κι έπειτα τίθεται το ερώτημα αν πραγματικά στο τέλος έχεις το κούρεμα που ήθελες αρχικά» αναφέρει ο πρόεδρος της συντεχνίας Μάρκους Φάιξ. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Μπέατρις Χούμπμαν, η οποία ανεβάζει συχνά βίντεο στο Instagram ή το Tiktok με τις απόπειρές της να κόψει μόνη τα μαλλιά της. «Κάποτε πετύχαινε, κάποτε όχι και φαινόμουν γελοία. Αλλά ευτυχώς τα μαλλιά μακραίνουν κι έπειτα υπάρχουν και τα καπέλα», λέει χαρακτηριστικά. Η ίδια αναφέρει ότι τους μήνες της πανδημίας έχει εξελίξει την τεχνική της, τόσο στο κούρεμα, όσο και στο βάψιμο: «Την περίοδο του κορωνοϊού έγινα η κομμώτρια του εαυτού μου».

Kινδυνεύουν τα κομμωτήρια από τους εξ ανάγκης κομμωτές;

Με μάσκες στα γερμανικά κομμωτήρια μετά το πρώτο λόκνταουνΜε μάσκες στα γερμανικά κομμωτήρια μετά το πρώτο λόκνταουν

Η Χούμπσμαν δεν πιστεύει ωστόσο ότι θα πεθάνει ο κλάδος της κομμωτικής, μόνο και μόνο επειδή την περίοδο της πανδημίας πολλοί έμαθαν ή προσπάθησαν τουλάχιστον να κουρευτούν μόνοι. «Οι φούρνοι για παράδειγμα δεν έσβησαν, επειδή κάποιοι έμαθαν να ψήνουν μόνοι το ψωμί τους. Για να πιάσει κανείς το ψαλίδι χρειάζεται θάρρος και πολλοί δεν τα καταφέρνουν», αναφέρει. Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov για λογαριασμό του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όταν τα κομμωτήρια ήταν κλειστά για έξι εβδομάδες, το 14% των Γερμανών πολιτών έκοψαν μόνοι τα μαλλιά τους, δηλαδή ένας στους επτά. Το 11% αναζήτησε βοήθεια γνωστών και φίλων…

«Εγώ θα ήμουν προσεκτικός. Οι κομμωτές μαθαίνουν καλά την τέχνη τους. Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορείς να μάθεις πλέον στο Youtube», αναφέρει ο συγγραφέας και στιλίστας Μπέρνχαρντ Ρέτσελ. Άλλωστε ένας ακόμη μήνας λόκνταουν δεν φέρει το τέλος του πολιτισμού. «Τα μαλλιά μακραίνουν αργά, σχεδόν δώδεκα εκατοστά τον χρόνο», λέει ο ίδιος. Για τους άνδρες πάντως και δη για το ξύρισμα, τα πράγματα ίσως να είναι πιο απλά. Γεγονός είναι σίγουρα, όπως αναφέρει η Νίνα Κνεχτ από την εταιρεία Procter & Gamble, ότι το 2020 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στα κέρδη από πωλήσεις ξυριστικών μηχανών και προϊόντων περιποίησης γενειάδας. Κι αυτό είναι κάτι που οφείλεται επίσης στην πανδημία.

Άνια Σοκόλοφ, dpa

Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα