Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εξαιρετικές χαρακτηρίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Sulaiman Almazroui (Σουλεϊμάν Αλ Μαζρούι) τις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου τα ΗΑΕ θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα και προετοιμάζουν εντυπωσιακή παρουσία.

«Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, μοιράζονται εξαιρετικές διμερείς σχέσεις που αναβαθμίστηκαν τον Νοέμβριο του 2020 κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα ΗΑΕ και την υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, η Πρεσβεία έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην οικοδόμηση και προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων που επιβεβαιώθηκαν κατά τη δεύτερη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον περασμένο Μάιο (2022), όπου υπογράφηκαν 12 σημαντικές συμφωνίες και ανακοινώθηκε η σύσταση ταμείου 4 δισ. για επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εμιρατινός πρέσβης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει ΔΕΘ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως εξήγησε, έρχονται στη ΔΕΘ με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Abdullah bin Touq Al Marri (Αμπντάλλα μπιν Τουκ Αλ Μάρι), εντυπωσιακή συμμετοχή εταιρειών και οργανισμών και στόχο αφενός μεν τη διερεύνηση πιθανών πεδίων συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, αφετέρου δε την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα.

Τεχνολογία, επενδύσεις, εμπόριο και προϊόντα θα παρουσιαστούν στο Περίπτερο 13 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου θα διερευνηθούν πιθανά πεδία συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες καθώς και προοπτικές σύσφιξης των οικονομικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που είναι η πρώτη «τιμώμενη χώρα» από τον αραβικό κόσμο στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΑΕ στην Ελλάδα, «στο περιθώριο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με στόχο την εξοικείωση των Ελλήνων επισκεπτών με την παράδοση, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των Εμιράτων».

Οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ ενώ αυτές από τα Εμιράτα προς την Ελλάδα σε 30 εκατ. ευρώ. Αν και υπάρχει αύξηση, φαίνεται ότι το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο και στο πλαίσιο αυτό ρωτήσαμε τον πρέσβη των ΗΑΕ σε ποιους τομείς βλέπει ευκαιρίες μιας τέτοιας προοπτικής και αν θα μπορούσε ο αγροτικός τομέας -για παράδειγμα- να είναι ανάμεσά τους.

«Πράγματι», τόνισε, «το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο, αναμένουμε ότι οι εμπορικές συναλλαγές θα αυξηθούν περαιτέρω σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει βασικός εμπορικός εταίρος για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λόγω των στρατηγικών μας σχέσεων και της εγγύτητας των δύο χωρών μας. Φτάσαμε στα 519,7 εκατομμύρια ευρώ το διμερές εμπόριο το 2021 αυξημένο κατά 72% σε σύγκριση με το 2020 και φαίνεται ότι το 2022 είναι μια πολλά υποσχόμενη χρονιά καθώς μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στα ΗΑΕ αυξήθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021 και από τα Εμιράτα προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2021».

Ο πρέσβης των ΗΑΕ εκτιμά πως «υπό το πρίσμα αυτό υπάρχει ευρύ περιθώριο ανάπτυξης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία, η ασφάλεια τροφίμων, η τεχνολογία, το διάστημα, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι κατασκευές, τα λιμάνια/μαρίνες, τα οποία φαίνεται να διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη γεωπολιτική αρένα», ενώ επιπλέον «η αύξηση του τουρισμού που παρατηρούμε τόσο την περασμένη όσο και την τρέχουσα σεζόν συμβάλει ουσιαστικά στο να γνωρίσουν οι πολίτες μας τις ομορφιές της Ελλάδας».

Εξάλλου, με αφορμή την ευρύτερη συζήτηση για τον Αραβομεσογειακό (Arab-Med) Διάδρομο της Ινδίας προς την Ευρώπη, έναν αναδυόμενο πολυτροπικό, εμπορικό διάδρομο που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τα εμπορικά πρότυπα μεταξύ της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης και τον ρόλο που καλούνται να παίξουν τα ΗΑΕ σε αυτό το πρότζεκτ, το οποίο «βλέπει» και προς Ελλάδα, ο κ. Αλμαζράουι σχολίασε: «Ελπίζουμε ότι τα ΗΑΕ θα συμβάλουν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια. Τα Εμιράτα διατηρούν πολύ ισχυρές σχέσεις με τις χώρες που συμμετέχουν και διαθέτoυν μέσα, όπως υποδομές λιμένων καθώς και logistics για να συνεισφέρουν στον εμπορικό διάδρομο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Πηγή φωτ.: Πρεσβία ΗΑΕ στην Ελλάδα

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα