Σολτς στην «Κ»: Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για «χρόνια»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Φωτ. Reuters

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το γεγονός ότι δεν τίθεται στο ορατό μέλλον ζήτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Ε.Ε.-Αφρικανικής Ένωσης, ο κ. Σολτς ρωτήθηκε από την «Κ» αν θεωρεί ότι κάποια δήλωση περί ουδετερότητας της Ουκρανίας όσον αφορά τον αμυντικό της προσανατολισμό θα κατεύναζε τον Ρώσο πρόεδρο ή αν οι επιδιώξεις του είναι πιο μαξιμαλιστικές.

Ο κ. Σολτς απάντησε στα αγγλικά: «Βρισκόμαστε πλέον σε μία πολύ κρίσιμη κατάσταση. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχει λάβει χώρα μία πολύ εντατική συγκέντρωση δυνάμεων… Είμαστε προετοιμασμένοι αν υπάρξει μία στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες, θα αντιδράσουμε ενωμένα, με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις ΗΠΑ και από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Και θα είναι πολύ σφοδρές.

Από την άλλη, επειδή δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνο για αυτήν την πλευρά, εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα μέσω του διαλόγου και των συνομιλιών ώστε να αποφύγουμε μία τέτοια κατάσταση. Όπως ξέρετε, έχει υπάρξει απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα αιτήματα της Ρωσίας, και τώρα έχουμε την αντίδραση [σε αυτήν την απάντηση]». Ο καγκελάριος ανέδειξε ότι, παρά το χάσμα που παραμένει, αμφότερες οι δύο πλευρές αναφέρονται στα κείμενα που ανταλλάσσουν στην ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές επαφές.

Επί της ουσίας του ερωτήματος, είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε πότε με την άποψη ότι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια η πραγματικότητα της Συμμαχίας μας. Το μοναδικό άλλο γεγονός είναι ότι όλοι γνωρίζουν η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες, μήνες ή χρόνια. Άρα αυτός δεν είναι ένας καλός λόγος για όλη αυτήν την κλιμάκωση». Ο καγκελάριος έκλεισε την απάντησή του λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να αποτραπεί μία στρατιωτική σύρραξη, που θα είχε ολέθριες συνέπειες.
“Καθημερινή”
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα