Σοκ για την Άγκυρα μετά το «χαστούκι» στη Λιβύη – Αναζητά αντίποινα για τον βομβαρδισμό βάσης της – Σε «κόκκινο» συναγερμό η Αθήνα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σοκ για την Άγκυρα μετά το «χαστούκι» στη Λιβύη – Αναζητά αντίποινα για τον βομβαρδισμό βάσης της – Σε «κόκκινο» συναγερμό η Αθήνα

Το “στραπάτσο” της Τουρκικής αεράμυνας στη βάση Al Watiya με την πλήρη καταστροφή όλων των συστοιχιών Hawk τους οποίους μόλις είχαν μεταφέρει στο Λιβυκό έδαφος οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν ένα ηχηρό “χαστούκι” στην αλαζονεία των γειτόνων. Η δήθεν πανίσχυρη πολεμική μηχανή τους όπως τη διαφημίζουν, ο δεύτερος στρατός του ΝΑΤΟ όπως αναφέρουν, πιάστηκε κυριολεκτικά στον ύπνο και μάλιστα σε εμπόλεμη ζώνη.

Μετέφερε και εγκατέστησε High Value οπλισμό χωρίς να λάβει όπως αποδείχθηκε κανένα μέτρο για την προστασία του με αποτέλεσμα να αποτελέσει εύκολο στόχο και να γίνει “στάχτη” μέσα σε λίγα λεπτά από βλήματα μαχητικών.

Για τους γείτονες φάνηκε ότι το χτύπημα στην Al Watiya προκάλεσε σοκ και τους προσγείωσε απότομα στην σκληρή πραγματικότητα. Η Τουρκία φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να αποτελέσει υπερδύναμη όπως θέλει να εμφανιστεί στην περιοχή και φυσικά όπως αποδεικνύεται δεν διαθέτει ούτε τις δυνάμεις ούτε κυρίως την εκπαίδευση και τον σχεδιασμό για να υποστηρίξει στρατιωτικά το ρόλο που διεκδικεί.

Το “χαστούκι” στη Λιβύη ήρθε μόλις ελάχιστες ώρες μετά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ στην Τρίπολη και μάλιστα μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ. Είχαν μόλις υπογράψει συμφωνία για στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη χώρα και δημιουργία βάσεων στα εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση Σάρατζ.

Λίγες ώρες αργότερα οι Hawk χτυπήθηκαν αιφνιδιαστικά. Χαρακτηριστικό του Τουρκικού σοκ είναι ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει απώλειες αν και είναι δεδομένο ότι μαζί με τους Α/Α πυραύλους οι γείτονες έχουν χάσει και πολλές ανθρώπινες ζωές.

Το σοκ διαδέχτηκε ο νευρικός κλονισμός με τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναζητούν τρόπους αντίδρασης. Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα τόσο στους Τουρκικούς ναυστάθμους της Σμύρνης και του Ακσάζ όσο και στις αεροπορικές βάσεις της TuAF στα νότια της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη πολεμικά πλοία κινούνται προς τις Λιβυκές ακτές για να ενισχύσουν την Τουρκική αρμάδα που παραμένει στην περιοχή εδώ και πολλούς μήνες. Ταυτόχρονα τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης μετά το αρχικό μούδιασμα και φυσικά την προσπάθεια υποβάθμισης του χτυπήματος στην Al Watiya κάνουν λόγο για αντίποινα και απάντηση της Άγκυρας.

Κάθε Τουρκική ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής από το Ελληνικό επιτελείο το οποίο τις τελευταίες ώρες έχει ανεβάσει το επίπεδο εγρήγορσης τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό όσο και στην Πολεμική Αεροπορία.

Ούτως ή άλλως μεγάλος αριθμός πλοίων του Στόλου παραμένει στο Αιγαίο, ενώ οι Πολεμικές Μοίρες πέρα από τα μαχητικά επιφυλακής διαθέτουν μεγάλο αριθμό μαχητικών σε ετοιμότητα. Αν και όλο το ενδιαφέρον των γειτόνων φαίνεται να επικεντρώνεται στο “στραπάτσο” της Λιβύης η στρατιωτική ηγεσία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα αφού οι καιροί είναι “πονηροί”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία δείχνει να έχει “ανοίξει τον ασκό του Αιόλου” με τις ενέργειές της σε Αφρικανικό έδαφος αλλά και με τις παράλογες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και διατεθειμένη να τραβήξει καταστάσεις στα άκρα όπως έκανε και απέναντι στην Γαλλική φρεγάτα Courbet. Όσο απομονώνεται τόσο πιο απρόβλεπτη και επικίνδυνη γίνεται όπως εκτιμά η Αθήνα κάτι που υποχρεώνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα