Σοκ από Λιβύη: Ο φιλότουρκος πρέσβης που απέλασε η κυβέρνηση το 2019 έγινε πρόεδρος της χώρας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την αδυναμία πρόβλεψης καταστάσεων της ελληνικής διπλωματίας εξέθεσε η νέα κατάσταση στη Λιβύη. Και έτσι εκεί που στην Αθήνα και το ΥΠΕΞ θεωρούσαν ότι είχαν “νικήσει” τελικά να που έρχεται ένας νέος “παλιός γνώριμος” του ΥΠΕΞ ξανά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Και έτσι βρέθηκε ο Λίβυος πρέσβης που η Ελλάδα απέλασε τον Δεκέμβριο του 2019 ο Mohammad Younes Menfi, λόγω της υπογραφής του τουρκολιβυκού μνημονίου να βρίσκεται σήμερα ως ο νέος πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη!

Ο Mohammad Younes Menfi, που αναδείχθηκε πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, που θεωρητικά στηρίζεται από την Ανατολική Λιβύη όπως αναφέρει το Associated Press, απελάθηκε από την χώρα μας στις 6 Δεκεμβρίου του 2019 διότι από τον Λίβυο πρέσβη είχε ζητηθεί να παραδώσει στο υπουργείο Εξωτερικών το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα κάτι που δεν έπραξε μέσα στην προθεσμία που του είχε δοθεί.

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα,Mohamed Younis Menfi, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα», δήλωνε τότε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Μολονότι γεννημένος στην ανατολή, ο Μένφι θεωρείται πολιτικά προσκείμενος στη σημερινή κυβέρνηση της Τρίπολης και δεν έχει ισχυρούς δεσμούς με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ή με άλλα ηγετικά στελέχη της ανατολικής Λιβύης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα έχει…ξεχαστεί από τον νέο Λίβυο πρόεδρο και παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια ουσιαστικά μεταβατική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου, το διάστημα είναι μεγάλο για να μείνει η χώρα μας εκτός διπλωματικού παιχνιδιού, ενώ η Τουρκία παίζει και πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο στη Λιβύη.

Η απέλαση του 2019

Λίβυος επιτετραμένος προσήλθε στο υπουργείο το εξωτερικών το πρωί της Παρασκευής, όπου του έγινε γνωστό ότι είναι persona non grata και, κατόπιν, του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.

Την απόφασή του να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το γεγονός ότι το βράδυ της Πέμπτης(αναφορά στον Δεκέμβριο του 2019) είχε λήξει το τελεσίγραφο του ελληνικού ΥΠΕΞ προς τον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να παραδώσει στην Αθήνα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι το οποίο δεν έγινε από την πλευρά της Λιβύης, οδήγησε τον Νίκο Δένδια να αποφασίσει – όπως είχε προαναγγείλει – την απέλασή του.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία των δύο χωρών αποτελεί ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πρόκειται , όπως είπε, για παράνομη απόφαση.

Για το θέμα τόσο η τότε λιβυκή κυβέρνηση είχε αναφερθεί μέσω του ΥΠΕΞ της που είχε τονίσει πως η απόφαση της Αθήνας «είναι απαράδεκτη», αλλά είχε γίνει και “πάτημα” του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου που είχε αναφέρει, αφού χαρακτήρισε «νόμιμη» τη συμφωνία που σύναψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα,  για απαράδεκτη κίνηση από πλευράς της Ελλάδας να τον απελάσει. «Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της Αθήνας», είπε.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό» είπε.

Τα σημερινά… συγχαρητήρια του ελληνικού ΥΠΕΞ

Σήμερα η Αθήνα χαιρέτισε την εκλογή της νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Λιβύη, η οποία πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον επόμενο Δεκέμβριο, εκφράζοντας την ελπίδα το νέο σχήμα να συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η Ελλάδα, ούσα άμεσος γείτονας της Λιβύης, «προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου».

«Η χώρα μας», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση, «είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας. Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα χαιρετίζει την εκλογή του Προέδρου του Συμβουλίου της Προεδρίας Μοχάμεντ Μένφι, των Μελών του και του Πρωθυπουργού της Λιβύης από το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έλαβε χώρα στη Γενεύη σήμερα.

Ο ορισμός του Μεταβατικού Προεδρείου, μέχρι τις εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 24 Δεκεμβρίου, ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην ειρήνευση και στην σταθεροποίηση της Λιβύης και της περιοχής γενικότερα.

Η Ελλάδα, όντας άμεσος γείτονας της Λιβύης, προσβλέπει στην εγκαθίδρυση επαφών με το νέο Προεδρείο ευθύς μόλις αναλάβει τα καθήκοντα του με σκοπό την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στη βάση της διεθνούς δικαίου.

Η χώρα μας, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, είναι επίσης έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη προκειμένου να συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση και στην εμπέδωση της ασφάλειας.

Τέλος, η Ελλάδα τονίζει ότι για την ειρήνευση και σταθεροποίηση της Λιβύης, απαραίτητο κριτήριο είναι η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα».

Οι “εκλογές”

Κατά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας στο Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης που έγινε στη Γενεύη είχε ως αποτέλεσμα την νέα ενοποιημένη κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο πρώτος συνδυασμός (λίστα) με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Μένφι ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Προεδρίας και ο Αμπντουλάχ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπίμπα ως πρωθυπουργός, κέρδισε με 39 ψήφους.

Από την άλλη πλευρά ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά νέος μεταβατικός πρωθυπουργό της Λιβύης είναι μηχανικός και κατάγεται από τη Μιζράτα, κι έχει ιδρύσει το κίνημα Λίμπια αλ-Μοστάκμπαλ («Η Λιβύη του Μέλλοντος»). Επί καθεστώτος Μουάμαρ Καντάφι κατείχε καίρια θέση, καθώς προήδρευε στη Λιβυκή Εταιρεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης (LiDCO).

Ο αναλυτής Τζάλελ Χαρσάουι, του Clingendael Institute, εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση ενδεχομένως να δυσκολευτεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Λιβύης.

Κέρδισε τον συνδυασμό του Ακίλα Σαλέχ που ήταν φαβορί (ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής που μονίμως είχε συνομιλίες με τον Ν.Δένδια), ως επικεφαλής του Συμβουλίου Προεδρίας και τον Φάθι Μπασάγκα ως πρωθυπουργό.

Ψήφισαν οι 73 συμμετέχοντες, υπήρξε μία αποχή.

Οι λίστες που συμμετείχαν  στον δεύτερο γύρο

Λίστα 1η = 39 ψήφοι

Μοχάμεντ Γιουνίς Μένφι- Πρόεδρος του Συμβουλίου της Προεδρίας

Μόσα αλ Κόνι – μέλος του Συμβουλίου της προεδρίας

Αμπντουλάχ Χουσεΐν αλ Λάφι – Μέλος του Συμβουλίου της προεδρίας

Αμπντούλ Χαμίντ Μοχάμεντ Ντμπέιμπαχ- πρωθυπουργός

Λίστα 2η = 34 ψήφοι

Ακίλα Σαλέχ Κουάιντερ -πρόεδρος του Συμβουλίου προεδρίας

Οσάμα Αμπντούλ Σαλάμ Τζουβάιλι- μέλος του Συμβουλίου της προεδρίας

Αμπντούλ Ματζίντ Γκαϊθ Σεΐφ αλ Νασρ- μέλος του Συμβουλίου της Προεδρίας

Φάθι Αλι Αμπντούλ Σαλαμ Μπασάγκα (πρωθυπουργός).

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/960776_sok-apo-livyi-o-filotoyrkos-presvis-poy-apelase-i-kyvernisi-2019

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα