Σκοπιανό: Λύση εντός του 2018 «βλέπει» η κυβέρνηση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις, εκτιμά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews, ενώ την ίδια ώρα, μετά τους ΑΝΕΛκαι η Ένωση Κεντρώων δείχνει να κινείται σε απορριπτική γραμμή της όποιας συμβιβαστικής λύσης, και το Κίνημα Αλλαγής κατηγορεί την κυβέρνηση για διγλωσσία.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και τη γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου. Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμησή μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση.
Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου.
Για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Είναι η γνωστή τοποθέτηση του 2007. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει, όπως όλο αυτό το διάστημα, στη διαπραγμάτευση ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν».
Αποκρούοντας τις κυβερνητικές πιέσεις προς την αντιπολίτευση, για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως «η διγλωσσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και λειτουργεί αντικειμενικά εις βάρος των εθνικών συμφερόντων».
Ταυτοχρόνως, το Κίνημα Αλλαγής επιφυλάσσεται «να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης όταν η κυβέρνηση θα φέρει τις τελικές προτάσεις της» και δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «η οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση σε αυτή τη φάση, δεν συνιστά υπεύθυνη στάση».
Των θέσεων αυτών είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία τόσο για να δοθεί συγκροτημένη απάντηση στην κυβερνητική ρητορική και τις πιέσεις που ασκούνται προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και για να ομογενοποιηθεί ο πολιτικός λόγος της παράταξης στο ζήτημα αυτό, καθώς τις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν αποκλίνουσες προτάσεις-θέσεις από στελέχη και βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Εν τω μεταξύ, μετά τους ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων δείχνει να κινείται σε απορριπτική γραμμή της όποιας συμβιβαστικής λύσης, ανακοινώνοντας: «Η ψυχή της Ελλάδας είναι η Μακεδονία, για να είναι η Μακεδονία δική μας, φύγανε από την Κρήτη παλικάρια και έχυσαν το αίμα τους στον Μακεδονικό Αγώνα».
Κατά την Ένωση Κεντρώων, «αν δώσουμε το όνομα της Μακεδονίας, η Ελλάδα θα είναι σώμα χωρίς ψυχή… Αν νομίζουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχουν δικαίωμα να παραχωρήσουν το όνομα, θα συνδέσουν το όνομά τους με ένα στίγμα ανεξίτηλο και αθεράπευτο ισόβια».
Παράλληλα, καλεί τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά «να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αν δεν ψηφίσει και ο Καμμένος την παραχώρηση του ονόματος, δεν δίνουν και οι ίδιοι ψήφο. Αν συνεχίσουν τα μισόλογα φανερώνουν ότι στηρίζουν κατ’ ουσία τον Τσίπρα και φοβούνται τις εκλογές», επισημαίνοντας πως «το κάθε κόμμα πρέπει να πάρει υπεύθυνη θέση γιατί μισόλογα και ήξεις – αφήξεις δεν είναι τίμια στάση απέναντι στους πεσόντες του Μακεδονικού Αγώνα».
Ναυτεμπορική
spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα