Σκληρές δηλώσεις Τσελίκ κατά Δένδια και Ε.Ε. Χαρακτήρισε “τσαντήρι” την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε ομιλία του στην Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή του AKP ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά του Έλληνα υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια και χαρακτήρισε “τσαντήρι” την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Υπήρξαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική. Αναμφίβολα, η σημαντικότερη από αυτές είναι η αποδοχή της ‘ΤΔΒΚ’ ως μέλος-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Θα ήθελα να πω ότι απορρίπτουμε απολύτως τις σχετικές δηλώσεις ορισμένων χωρών, ειδικά της ΕΕ, που γράφουν επιστολές ή κάνουν δηλώσεις με τρόπο απειλητικό, εκβιαστικό ή στοχοποιώντας τα Τουρκικά (τουρκογενή) κράτη λόγω αυτού του βήματος που έκαναν. Σε ένα νησί χωρισμένο στα δύο, δέχεστε ως μοναδικό εκπρόσωπο την ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’! Μετά από αυτό, περιμένετε παραχωρήσεις από την τουρκική πλευρά. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν το εξής: όποιο και αν είναι το κόστος, υπάρχουν δύο ισότιμες κοινωνίες σε αυτό το νησί. Και η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ένα κυρίαρχο κράτος.

Η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει την ‘ΤΔΒΚ’ μέχρι τέλους για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της. Η υπόθεση των Τουρκοκυπρίων είναι υπόθεση όλων μας. Είναι μία από τις πιο δίκαιες υποθέσεις στον κόσμο. Είναι ντροπή αυτό που έκαναν όλοι όσοι εξαπέλυσαν απειλές μετά την ένταξη της ΤΔΒΚ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είναι μια επιτυχία. Είναι μια επιτυχία για την ΤΔΒΚ. Είναι επιτυχία για το κράτος μας. Και μετά από αυτό, πρώτα ο Αλλάχ, θα δούμε μαζί νέες εξελίξεις σχετικά με την ΤΔΒΚ.

Σε ερώτηση για την ‘ενταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΜΑΤΟ ο κ. Τσλίκ είπε:

Η Ελλάδα, στην οποία επιτρέψαμε να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ, αφού είχαν αποχωρήσει στο παρελθόν, είναι σήμερα μια χώρα όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις στρατοπεδεύουν εναντίον της Τουρκίας, από τη FETO μέχρι την τρομοκρατική οργάνωση PKK. Είναι μια χώρα που τους υποστηρίζει ενεργά, όπου η οργάνωση (PKK) έχει στρατόπεδα. (…)

Μπορούμε να δώσουμε κι άλλα παραδείγματα τέτοιων συμμάχων μας. Γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία, γνωρίζουμε ποιοι από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ τους παρέχουν εκπαίδευση στη Συρία, γνωρίζουμε ποια τσιμεντοβιομηχανία, η οποία έχει σχέσεις με χώρα-σύμμαχο στο ΝΑΤΟ (σ.σ. εννοεί τη Γαλλία), πηγαίνει και χτίζει φυλάκια και αρχηγεία εκεί. Αλλά δεν θέλουμε να δώσουμε πληροφορίες γι’ αυτά…

Σε άλλη, κατρευθυνόμενη ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το ενσταντανέ μεταξύ Ερντογάν και Σίσυ και την επίσκεψη των υπουργών εξωτερικών και άμυνας στην Αίγυπτο, ο κ. Τσελίκ είπε:

“Ας εξηγήσουμε την πιο πρόσφατη κατάσταση αυτού του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών. Υποθέτω ότι στην ιστορία της διπλωματίας, στην ιστορία της εξωτερικής πολιτικής, μια τόσο άθλια κατάσταση είναι πολύ σπάνια. Πρόσφατα, πήγε στη Λιβύη. Το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στην Τρίπολη. Όταν όμως, τη στιγμή που κατέβαινε από το αεροπλάνο, έμαθε ότι η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Leyla Manguş ήταν εκεί, ενώ επρόκειτο να κατέβει… –ο κύριος σκοπός του ήταν να δώσει ένα μήνυμα στη Βεγγάζη–… Δεν κατέβηκε τελικά από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο. Ξαναέκλεισε την πόρτα του αεροπλάνου με έναν παιδιάστικο τρόπο. Έκλεισε την πόρτα και απογειώθηκε. Μετά, ζήτησε άδεια πτήσης για να πάει στην Βεγγάζη. Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έδωσε την άδεια. Μετά πήγε στη Μάλτα. Από εκεί, πήγε στη Βεγγάζη κλείνοντας το ραντάρ του αεροπλάνου, κάνοντας δηλαδή το αεροπλάνο αόρατο, και παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβυκού Κράτους! Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας τέτοιος Υπουργός Εξωτερικών; Μπορεί η διπλωματία ενός κράτους να εκπροσωπείται με τέτοιες ανοησίες;

Πόσο αξιολύπητο είναι αυτό; Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Επειδή δεν ενεργούν με βάση καμία θέση. Το μόνο κίνητρό τους για δράση είναι «Τι μπορούμε να κάνουμε ενάντια στην Τουρκία;». Η άφιξή τους εκεί αποσκοπούσε να καταστρέψει τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη Κυβέρνηση -να υποστηρίξει άλλες δυνάμεις στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν την Κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ ως νόμιμη. Αυτό είναι το πρώτο.

Και στη συνέχεια, τι έγινε; Κάναμε ένα αστείο μεταξύ μας. Όταν ο Πρόεδρός μας έσφιξε τα χέρια με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, είπαμε: «Ο Δένδιας θα πάει εκεί αύριο το πρωί». Και πράγματι έτσι έγινε. Τώρα, βρίσκονται σε εγρήγορση. «Τι να κάνουμε στις περιοχές αυτές εναντίον της Τουρκίας; Τι να υπογράψουμε κατά της Τουρκίας; Ή, πώς να τα χειριστούμε όλα αυτά;». Διότι, εάν υπάρξει εξομάλυνση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, φοβούνται ότι κάποιες παρανομίες, παράνομα βήματα της Ελλάδας στη Μεσόγειο θα αποτύχουν. Φυσικά, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν μπόρεσαν να έχουν ούτε στη Λιβύη. Δεν μπόρεσαν να έχουν ούτε σε άλλα μέρη. Αυτή, λοιπόν, δεν είναι εξωτερική πολιτική ενός κράτους. Αυτή είναι εξωτερική πολιτική «τσαντίρι» .

Είναι εντελώς αντι-τουρκική, αντι-ερντογανική, και η γλώσσα που χρησιμοποιούν δεν είναι σε καμία περίπτωση σεβαστή. Και όταν συναντιόμαστε με τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας, όλοι ξέρουν ότι (η Ελλάδα) είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης. Είναι μπελάς και για την Ευρώπη. Λόγω κάποιων κοινών πολιτισμικών κωδίκων, λόγω κάποιων ιστορικών δεσμών, τους ανέχονται. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να λύσει τα ζητήματά της με την Τουρκία στο τραπέζι.

Όποιον και να ακολουθείτε εναντίον της Τουρκίας, κανένας δεν θα σας ωφελήσει. Το πολύ να κάνουν 3-4 δηλώσεις. Με αυτό εδώ θα λύσετε τα προβλήματά σας.

Θα ήθελα να πω και το εξής στην Ελλάδα: Στα δύσκολα τους… Έζησαν οικονομική κρίση… δεν την εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Έζησαν μια σειρά από φυσικές καταστροφές. Η Τουρκία δεν το εκμεταλλεύτηκε ούτε αυτό. Τώρα, όμως, καταγράφουμε όλα αυτά που έχουν κάνει εναντίον της Τουρκίας. Φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε κανένα. Και δεν θα έχουν αποτελέσματα  κανένα από αυτά. Αν μετά από βήματα εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με κάποιες χώρες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ή ο Έλληνας Πρωθυπουργός μεταβούν στις χώρες αυτές, ή αν πάνε σε άλλες χώρες μόλις η Τουρκία αναπτύξει τις σχέσεις της με αυτές, ή όταν η Τουρκία κάνει περαιτέρω βήματα με χώρες με τις οποίες έχει ήδη σχέσεις, αν πάνε και σε αυτές, ένα μόνο μπορώ να πω: Θα κάνουμε τέτοια βήματα που ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας δεν θα προλαβαίνουν να προσγειωθούν από το να βολτάρουν στον αέρα. Επειδή θα ακολουθούν τα βήματά μας.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οk τώρα που τα είπε να είναι κι ευχαριστημένος εάν τον άκουσε κάποιος και τον έλαβε σοβαρά στο εσωτερικό του.

    Γιατί στο εξωτερικό του κανείς δεν πρόκειται να τον θεωρήσει σοβαρό πρόσωπο και να του προσδώσει οποιοδήποτε κύρος κι αξιοπιστία. Όλοι γνωρίζουν τι καραγκιόζ μπερντέ έχουν κάνει αυτοί οι τύποι την χώρα τους.
    Μέχρι και μέσα στο εσωτερικό της έχουν αρχίσει πολλοί να το ψυχανεμιζονται…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα