Σε πανικό η Άγκυρα με το «no fly zone» των Rafale στο Αιγαίο: Προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό με Βρετανικά Eurofighter

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Την ώρα που οι ιπτάμενοι των Ελληνικών “ριπών” δεν σταματούν να εκπαιδεύονται, δίνοντας πολλές φορές έμφαση στους φακέλους των όπλων που τους παρέχει το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Τουρκία αναζητούν έναν τρόπο απάντησης με την ενίσχυση της TuAF. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Από τα Rafale του Κατάρ στα Eurofighter Typhoon της Μ. Βρετανίας.

Η Τουρκία αναζητά διαρκώς τα ιδιαίτερα μαθήματα που θα την βοηθήσουν ν’ αποκρυπτογραφήσει τον εφιάλτη με το όνομα… «Meteor» και παράλληλα να δοκιμάσει την διαλειτουργικότητα των Ευρωπαϊκών αεροσκαφών με τα τουρκικά F-16…

  • Αρχικά οι Τούρκοι έκαναν τα πρώτα βήματα εξερεύνησης του φακέλου των πυραύλων Meteor, στο πίσω κάθισμα των Καταριανών Rafale. Στην άσκηση Anatolian Eagle 2022 που είναι σε εξέλιξη, οι γείτονές μας προσκάλεσαν και τους Βρετανούς οι οποίοι ταξίδεψαν στην Κόνια με τα Eurofighter Typhoon Tranche 5.

Και εκεί, στην άσκηση που έχει χάσει πλήρως την αίγλη της μετά το 2016, οι Τούρκοι με τον λαβωμένο στόλο των F-16, θα προσπαθήσουν ξανά να «παίξουν» ένα μάταιο air to air αγώνα με τους Άγγλους ώστε να προσθέσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για τον Meteor.

Το γεγονός της ύπαρξης στην Ελληνική φαρέτρα, του πυραύλου αέρος- αέρος, μακρού πλήγματος, δηλαδή ενός όπλου που δημιουργεί συνθήκες εναέριας απαγόρευσης σε μια πραγματική μάχη, είναι αυτό που όχι απλώς αγχώνει το τουρκικό αεροπορικό Επιτελείο, αλλά το κάνει ν’ αναζητά είτε μια απάντηση, είτε κάτι ανάλογο ώστε να κλείσει η ψαλίδα του ισοζυγίου αεροπορικών δυνάμεων.

Και η αναζήτηση αυτή, πέραν της στρατιωτικής ηγεσίας έχει περάσει καιρό τώρα σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα, κορυφής…

Η Βρετανική παραφωνία…

Η ιστορική RAF, είναι η μόνη αεροπορία χώρας της Δύσης που λαμβάνει μέρος στην τουρκική άσκηση και μάλιστα σε μια περίοδο που η Συμμαχία ταλανίζεται λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει με την στάση της η Άγκυρα, κυρίως στο θέμα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φιλανδίας.

Παράλληλα η Τουρκία με την απειλητική ρητορική που χρησιμοποιεί καθημερινά καθώς επίσης και με τις έκνομες ενέργειες στο πεδίο, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας.

Ωστόσο η Αγγλία που διαρκώς σπεύδει να προσφέρει χείρα βοήθειας στην Τουρκία, πέραν της συμμετοχής της στην άσκηση, δείχνει να μπαίνει και «σφήνα» στην αεροπορική αγορά.

  • Την στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες κρατούν σε εκκρεμότητα το τουρκικό αίτημα για τα 120 F-16 Block 70 Viper, (σ.σ. 40 καινούρια & αναβάθμιση άλλων 80 παλαιότερων στο ίδιο επίπεδο) και που δεν έχει σταματήσει το «ανατολίτικο» παζάρι που θέλει να στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν ώστε να ενισχύσει την TuAF, η Μεγάλη Βρετανία είναι αυτή που χαμογελά πειστικά στην Άγκυρα για το μέλλον της τουρκικής αεροπορίας…

Να θυμίσουμε πως μετά την εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 A, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει διάφορες «θεαματικές» εμφανίσεις, είτε να βλέπει από κοντά το cockpit του Ρωσικού Su-57, είτε του Πακιστανικού αεροσκάφους που οι κατασκευαστές του θα ήθελαν να μοιάζει με προηγμένο F-16, είτε να συζητά με τους Άγγλους για το Eurofighter Typhoon.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει και πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που λένε ότι η Τουρκία βλέπει από κοντά τα Ευρωπαϊκά αεροσκάφη της κοινοπραξίας Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Χωρών δηλαδή της Γηραιάς Ηπείρου που παρά το γεγονός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά μιας χώρας κράτους μέλους της ΕΕ, αυτές παραμένουν φίλα προσκείμενες στην Άγκυρα.

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο Αρχηγός της TuAF μετέβη στην Αγγλία και «επιθεώρησε» τα προς διάθεση αεροσκάφη.

«Μακάρι να τα πάρουν»…

«Μακάρι να τα πάρουν», λένε όλο νόημα τουλάχιστον τέσσερις Έλληνες αεροπόροι με εκατοντάδες ώρες πτήσης σε συμμαχικές ασκήσεις, στις οποίες είχαν ν’ αντιμετωπίσουν και τα Eurofighter Typhoon. Και είναι τα ίδια στελέχη που δεν έλειπαν από επιτροπές για την αξιολόγηση αεροσκαφών ώστε να περάσει σε άλλο επίπεδο η Πολεμική Αεροπορία.

  • Οι Άγγλοι πάντως είναι γνωστό πως προσπαθούν καιρό να «ξεφορτωθούν» τα πρώτα 30 Eurofighter Typhoon. Πρόκειται γι’ αεροσκάφη που όπως σημειώνουν οι πηγές μας από την Πολεμική Αεροπορία, έχουν στοιχειώδης ικανότητες στις air to air μάχες. Τα προς διάθεση Eurofighter δεν έχουν περάσει εκσυγχρονισμό κυρίως για λόγους υπερβολικού κόστους σε συνδυασμό με το κόστος χρήσης. Οι Βρετανοί έχουν αποφασίσει πως στην περίπτωση που δεν βρεθεί αγοραστής, αυτά τα 30 Typhoon θ’ αποσυρθούν περί το 2025.

Και η απόφαση των Άγγλων να μην προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό, δικαιώνει εμμέσως τους Γάλλους, οι οποίοι πριν καν αποφασίσει η Ελλάδα την προμήθεια των Rafale F3R, έλαβαν την απόφαση ομογενοποίησης του στόλου τους τουλάχιστον στο επίπεδο F3.

Παράλληλα το Eurofighter «κουβαλά» μια κακή φήμη στον τομέα της διαθεσιμότητας και της συντήρησης κι αυτός ήταν ο βασικός λόγος που η Αυστρία θέλησε ν’ απαλλαγεί από αυτά. Η Πολεμική Αεροπορία όλα τα προαναφερθέντα τα γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο, τα είχε ζυγίσει και γι’ αυτό επέλεξε να κάνει την κίνηση που λέγεται «ριπή ανέμου», δηλαδή τα Rafale F3R…

Πάντως εφόσον ομιλούμε για την πρώτη φουρνιά των Eurofighter, που οι Άγγλοι θέλουν ν’ απαλλαγούν από αυτά, οι ίδιες πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο σημείωναν πως τα συγκεκριμένα δεν έχουν τόσο προηγμένους υπολογιστές ώστε να προστεθεί στο λογισμικό τους ο φάκελος του πυραύλου- εφιάλτη για την Τουρκία- Meteor.

Εκτός κι αν πλέον η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει και σε εκσυγχρονισμό, γεγονός που μεταφράζεται σ’ ένα τεράστιο κονδύλι το οποίο, στην παρούσα φάση της οικονομίας στη γείτονα μάλλον δεν είναι εύκολα υποστηρίξιμο.

 Ο σκόπελος Meteor για την Άγκυρα

Αλλά και αυτό να συμβεί με πολλές διευκολύνσεις και μακροχρόνια αποπληρωμή, δεν έχει υποσχεθεί κανείς στην Άγκυρα ότι θα τοποθετηθεί κι αυτή, όπως η Ελλάδα στο κλειστό club των χωρών- χρηστών του πυραύλου Meteor.

  • Για τα όσα έχει κάνει η Τουρκία στη Δύση και τους όποιους σκοπέλους έχει δημιουργήσει στη Συμμαχία, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να πάρει το «οκ» από όλες τις χώρες της κοινοπραξίας που δημιούργησαν τον Meteor.

Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Σουηδία αποτελούν τα κράτη που εργάστηκαν στην κοινοπραξία της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA. Και ειδικά η Γαλλία δεν είναι μόνο σκόπελος αλλά νησίδα ολόκληρη στα σχέδια της Τουρκίας καθώς ουδέποτε το Παρίσι έχει δώσει όπλα στην Άγκυρα. Από την άλλη πλευρά αν πει κανείς πως Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία συναινούν, είναι άγνωστο το «παγόβουνο» της Σουηδίας αν μπορεί να σπάσει…

Σε πανικό η Άγκυρα με το «no fly zone» των Rafale στο Αιγαίο: Προσπαθεί να σπάσει τον αποκλεισμό με Βρετανικά Eurofighter

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα