Σε μια νησίδα αντίστασης ενάντια στους Ταλιμπάν, ο γιος ήρωα απεύθυνε έκκληση σε Αφγανούς να δώσουν μαζί τον αγώνα της ελευθερίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu

Πρόκειται για τον Αχμάντ Μασούντ (αριστερά ο γιός, δεξιά ο πατέρας στη φωτο), γιο του θρυλικού διοικητή Μασούντ και νυν επικεφαλής των αφγανικών δυνάμεων αντίστασης στο Πανσισίρ, ο οποίος έστειλε στις 16-8-2021το ακόλουθο κείμενο στο La Règle du Jeu, γαλλικό περιοδικό που διευθύνει ο συγγραφέας και φιλόσοφος BernardHenri Lévy. Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της Journal du dimanche με τίτλο «Η έκκληση του γιου του διοικητή Μασούντ μετά τη νίκη των Ταλιμπάν: {Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ}» (L’appel du fils du commandant Massoud après la victoire des talibans : “Nous ne céderons jamais”).

Κατά την Wikipédia το Pandjchir που στα περσικά, σημαίνει «Πέντε Λιοντάρια», σε σχέση με πέντε wali (φίλοι του Θεού) που κατοικούσαν στην κοιλάδα, είναι μία από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν. Βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας, όπως δείχνει ο παρακάτω χάρτης, και η πρωτεύουσά της είναι το Μπαζαράκ. Το Παντζιτσιρ έχει πληθυσμό περίπου 110.000 κατοίκους.

Ο Αχμάντ Μασούντ έστειλε λοιπόν  στο περιοδικό  La Règle du Jeu του BernardHenri Lévy, μια νέα έκκληση, μετά από αυτήν που δημοσιεύτηκε από τις στήλες της εφημερίδας Journal du dimanche την περασμένη Κυριακή 15-8-2021.

Ακολουθεί  το κείμενο της έκκλησης :

Έκκληση της 16ης Αυγούστου

«Αφγανικέ Λαέ, Μουτζαχεντίν, φίλοι της ελευθερίας παντού σε όλο τον κόσμο!

Η τυραννία θριαμβεύει στο Αφγανιστάν. Η δουλεία εγκαθίσταται με θόρυβο και μανία. Η φοβερή εκδίκηση θα επέλθει στη μαρτυρική χώρα μας. Η Καμπούλ ήδη σφαδάζει. Η πατρίδα μας είναι δεμένη. Χάθηκαν όλα; Όχι.

Κληρονόμησα από τον πατέρα μου, τον εθνικό ήρωα και διοικητή Μασούντ, τον αγώνα του για την ελευθερία των Αφγανών. Αυτός ο αγώνας είναι τώρα δικός μου, χωρίς επιστροφή. Οι συμπολεμιστές μου και εγώ θα δώσουμε το αίμα μας, μαζί με όλους τους ελεύθερους Αφγανούς που αρνούνται την υποτέλεια και τους οποίους καλώ να συμμετάσχουν μαζί μου στο προπύργιο μας στο Panjshir, που είναι η τελευταία ελεύθερη περιοχή της χώρας μας που αγωνιά.

Απευθύνομαι σε εσάς, Αφγανούς όλων των περιοχών και των φυλών και σας προσκαλώ να συσπειρωθείτε μαζί μας.

Απευθύνομαι σε εσάς, Αφγανούς έξω από τα σύνορά μας που έχετε το Αφγανιστάν στην καρδιά σας και θέλω να σας πω ότι έχετε συμπατριώτες, εδώ, στο Panjshir, όπου βρίσκομαι ξανά, οι οποίοι δεν έχουν χάσει την ελπίδα τους.

Απευθύνομαι σε όλους εσάς, στη Γαλλία, στην Ευρώπη, στην Αμερική, στον αραβικό κόσμο και αλλού, που μας βοηθήσατε τόσο πολύ στον αγώνα μας για την ελευθερία, ενάντια στους Σοβιετικούς άλλοτε, ενάντια στους Ταλιμπάν πριν από είκοσι χρόνια : εσείς, αγαπητοί φίλοι της ελευθερίας, θα μας βοηθήσετε για άλλη μια φορά, όπως στο παρελθόν ; Η εμπιστοσύνη μας σε εσάς, παρά την προδοσία ορισμένων, είναι μεγάλη.

Εμείς, οι Αφγανοί, βρισκόμαστε στην κατάσταση της Ευρώπης του 1940. Εκτός από το Panjshir, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και το πνεύμα συνεργασίας με τους Ταλιμπάν αρχίζει να διδάσκει τους ηττημένους που έχασαν αυτόν τον πόλεμο από υπαιτιότητά τους. Μένουμε όρθιοι μόνοι μας. Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ.

Ανέφερα σε έναν Γάλλο φίλο συγγραφέα, μια μέρα πριν την πτώση της Καμπούλ, την φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ που υποσχόταν αίμα και δάκρυα.

Σκέφτομαι σήμερα τα λόγια του στρατηγού Ντε Γκωλ, τον οποίο ο πατέρας μου θαύμαζε και ο οποίος εκστόμισε, μετά την πτώση του γαλλικού στρατού, ότι η Γαλλία είχε χάσει μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο.

Εμείς οι Αφγανοί δεν χάσαμε καν μια μάχη, αφού η Καμπούλ δεν πολέμησε. Οι μαχητές μας, παλιοί και νέοι Μουτζαχεντίν, εδώ στο Panjshir, ξαναπήραν τα όπλα.

 Ελάτε μαζί μας, νοερά ή με μια άμεση υποστήριξη. Να είστε, φίλοι της ελευθερίας, όσο το δυνατόν περισσότεροι στο πλευρό μας. Μαζί θα γράψουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Αφγανιστάν. Θα είναι ένα νέο κεφάλαιο στην αιώνια αντίσταση των καταπιεσμένων ενάντια στην τυραννία.

Με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα