Σε εξέλιξη η συνάντηση Ν. Δένδια με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, όπως έκαναν γνωστό διπλωματικές πηγές. Στη συνάντηση είναι παρών και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

se-exelixi-i-synantisi-n-dendia-me-ton-erntogan-stin-agkyra0

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στις 16:30 με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία.

Περαιτέρω, αναμένεται να συζητήσουν το Κυπριακό ενόψει της προσεχούς άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την παράθεση προς τιμή του, από τον  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνοδεύουν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Χαμηλές προσδοκίες

Η πρόσκληση Ερντογάν προς τον κ. Δένδια έφθασε στο υπουργείο Εξωτερικών από το τουρκικό προεδρικό μέγαρο χθες το απόγευμα, λίγο πριν αρχίσει η διυπουργική τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που ο κ. Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει Ελληνα υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα ήταν τον Οκτώβριο του 2017, με τον Νίκο Κοτζιά.

Από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιφύλαξη, δεδομένου ότι μόλις χθες ο κ. Ερντογάν απείλησε με νέα εισβολή στην Κύπρο, ενώ υπονόησε πως η Άγκυρα σκοπεύει να κάνει έρευνες στις περιοχές του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να θέλει να προχωρήσει σε μια κίνηση καλής θέλησης, ίσως απευθύνοντας στον κ. Δένδια πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τα λοιπά, οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου αναμένεται να συζητήσουν για το σύνολο των διμερών θεμάτων, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δύο υπουργοί μπορεί να κάνουν κάτι άλλο πέρα από το να επιβεβαιώσουν την απόσταση που υπάρχει.

Ωστόσο υφίσταται και ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται πιο ενδελεχής συζήτηση, το προσφυγικό, δεδομένου ότι Άγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία, που θα αντικαταστήσει την κοινή δήλωση του 2016. [Διαβάστε αναλυτικά]

kathimerini.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με τον Τσαβούσογλου συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας – 45 λεπτά διήρκεσαν οι συνομιλίες με τον Ερντογάν

    45 λεπτά με τον Ερντογάν και πολλά ήσαν. Τι έχουν να πουν, άλλωστε; Τα έχουν ήδη πει προ πολλού στο Βερολίνο. Οι συναντήσεις είναι αφενός για “ξεκάρφωμα” και αφετέρου για να βρουν χρόνο οι δικοί μας να δουν πώς θα σερβίρουν την νέα Πρέσπα στον ελληνικό λαό. Μα αλήθεια, τι φοβούνται; Ο ελληνικός λαός δεν έχει όρεξη για αντιπαραθέσεις (πάνε εκείνα τα χρόνια τα παλιά), θέλει ήπια και σώφρονα πολιτική, που μα μην τον βάζει σε μπελάδες. Αν τού πουν ότι αυτό έπρεπε να γίνει, για να μην έχομε περιπέτειες, το πολύ-πολύ να τούς ξαναψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Αμφιβάλλετε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα