Σε δεινή θέση η ελληνική μειονότητα ενόψει των αλβανικών εκλογών, ο Ράμα ζητά «αρβανίτικη μειονότητα» στην Ελλάδα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Albanian Prime Minister Edi Rama at the Vila Gorica, in Podgorica, Montenegro. EPA, BORIS PEJOVIC JUNE 5, 2017

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, καθώς για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποχρεώνεται να ενσωματωθεί προεκλογικά στο Δημοκρατικό Κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τελευταία ευκαιρία για την εκλογή μόλις ενός μειονοτικού βουλευτή. Το ΚΕΑΔ, το μειονοτικό κόμμα στο οποίο συμμετέχει η ΟΜΟΝΟΙΑ, που εξέλεγε έως και τρεις βουλευτές, βρέθηκε τώρα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μη εκπροσώπησης στη νέα Βουλή που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου και έτσι ο πρόεδρός του Βαγγέλης Ντούλε, συμφώνησε να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΔΚ, στην Αυλώνα.

Εκτός από την διαρκή συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του ΚΕΑΔ, αποτέλεσμα του όλο και μικρότερου ενδιαφέροντος των μελών της μειονότητας για τα πολιτικά πράγματα στην Αλβανία, αλλά και για την πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας, είναι προφανές ότι και το ίδιο το ΚΕΑΔ αποτυγχάνει να ξεφύγει από την γνωστή πληγή των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και των προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών και να διαμορφώσει συνολική στρατηγική για την επιβίωση και ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα τώρα ο στόχος να περιορίζεται στην επανεκλογή του κ. Ντούλε ελέω του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αν και η άρση του πολιτικού αδιεξόδου επίσπευσε τις διαδικασίες για την διεξαγωγή των εκλογών καθιστώντας απαγορευτική την συμμετοχή μικρών κομμάτων όπως το ΚΕΑΔ, είναι ξεκάθαρο ότι το μειονοτικό κόμμα απέφυγε έτσι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση από την οποία θα έβγαινε μάλλον ταπεινωμένο και στα πρόθυρα της διάλυσης. Ακόμη κι αν ο κ. Ντούλε κατορθώσει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΚ, εγείρονται μείζονα ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα και την προοπτική της ελληνικής μειονότητας και της δυνατότητας πολιτικής εκπροσώπησής της στα πολιτικά δρώμενα των Τιρανων.

Με την επιλογή του ΔΚ να δεχθεί την υποψηφιότητα Ντούλε, στο ψηφοδέλτιο όμως της Αυλώνας, αφήνει ουσιαστικά χωρίς μειονοτικό υποψήφιο τα μέλη της μειονότητας στην περιοχή του Αργυρόκαστρου και της Δρόπολης και των Αγίων Σαράντα. Το μήνυμα που στέλνεται προς τα μέλη της μειονότητας που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής τα αυτιά τους στις «σειρήνες» των αλβανικών κομμάτων, είναι να προσέλθουν στις κάλπες και να υπερψηφίσουν το ΔΚ ώστε να εξασφαλισθεί και η εκλογή του κ. Ντούλε.

Αυτή η επιλογή τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την επιθετική πολιτική του κ. Ραμα έναντι του ΚΕΑΔ αλλά και την προσπάθεια πολιτικής ενσωμάτωσης της μειονότητας καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα εχει προσβάσεις και ισχυρούς θυλάκες στις μειονοτικές περιοχές της Χειμάρρας και του Αργυρόκαστρου. Με την ταύτιση πλέον του ΚΕΑΔ με το ΔΚ, ο διεμβολισμός των μειονοτικών ψήφων από τον κ. Ράμα γίνεται πιο εύκολος, όταν μάλιστα ειδικά στην Χειμάρρα υπάρχει έντονη αντιπαράθεση και το Σ.Κ. κατόρθωσε να εκλέξει δήμαρχο τον μειονοτικό Γ. Γκορο, ο οποίος είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την ΟΜΟΝΟΙΑ για το θέμα των περιουσιών και της ανάπλασης του κέντρου της πόλης σε περιοχές με ελληνικές περιουσίες.

Ο κ. Ράμα που σε ολη την διάρκεια της θητείας του έπαιξε το χαρτί του Εθνικισμού και της «Μεγάλης Αλβανίας» επανειλημμένα στράφηκε προκλητικά εναντίον της Ελλάδας, αν και ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός ήταν συστατικό στοιχείο και της πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερισα ηγετικού παραγόντα του Δ.Κ.

Ο κ. Ράμα μόλις πριν λίγες ημέρες και παλι προκλητικά δηλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη του ότι δεν εχει επισκεφθεί επισημα την Αθήνα και το συζήτησε αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, και εξήγησε ότι «θα επισκεφθεί πανηγυρικά στην Αθήνα μόλις ο Τσίπρας άρει τον Νόμο του Εμπολέμου».

Σχετικά με τον νομό περί μειονοτήτων τον οποίο εχει απορρίψει η ΟΜΟΝΟΙΑ, ο κ. Ράμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν εχει καν τέτοιο νόμο και επανέφερε την γνωστή αξίωση για αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στην «αρβανίτικη μειονοτητα» στην Ελλάδα.

Παράλληλα και η Ελλάδα εχει εθνικό καθήκον να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία «έκπτωση» σε ότι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, έναντι κάποιας νεφελώδους υπόσχεσης του κ. Ράμα περί παρέμβασης του αλβανικού παράγοντα στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Εξάλλου κάθε τέτοια εμπλοκή μάλλον θα δυσκόλευε την επίλυση του θέματος της ονομασίας και απλώς θα αποτελούσε μια ακόμη επίδειξη δύναμης του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια και επιβεβαίωση της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας. Και φυσικά θα είναι ολέθριο λάθος να αντιμετωπίζεται η ιστορική και διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονοτητα της Αλβανίας ως «ισότιμη» με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι προβάλλονται από την αλβανική ηγεσία ως μέρος της δήθεν «αρβανίτικης μειονότητας» στην Ελλάδα.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αποτελούν ένα κρίσιμο τελευταίο σταυροδρόμι για την Ελληνική Εθνική Μειονοτητα της Αλβανίας σε ότι αφορά την δυνατότητα αυτόνομης εκπροσώπησης της, ή την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, που θα έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα και στόχο, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της μειονότητας στο όλο και πιο δύσκολο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.

Πηγή: Σε δεινή θέση η ελληνική μειονότητα ενόψει των αλβανικών εκλογών, ο Ράμα ζητά «αρβανίτικη μειονότητα» στην Ελλάδα http://mignatiou.com/2017/06/se-dini-thesi-i-elliniki-mionotita-enopsi-ton-alvanikon-eklogon-o-rama-zita-arvanitiki-mionotita-stin-ellada/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα