Σε έξαρση το λαθρεμπόριο κάνναβης στα σύνορα Αλβανίας-Ελλάδας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια σημαντική διαδρομή λαθρεμπορίου κάνναβης από την Αλβανία περνάει από την παραμεθόρια περιοχή μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας. Οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με τον φόβο της μαφίας των ναρκωτικών.

Ένας από τους μεγαλύτερους δρόμους διακίνησης κάνναβης και ναρκωτικών στην Ευρώπη περνάει από την Αλβανία μέσω  των συνοριακών χωριών της Ελλάδας. Από εδώ τα ναρκωτικά αποστέλλονται στη Δυτική Ευρώπη μέσω των λιμένων της Ελλάδας.

Ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπάκης, επικεφαλής του τομέα της καταπολέμησης των ναρκωτικών στην παραμεθόρια πόλη των Ιωαννίνων, βρίσκεται συχνά στην αλβανική-ελληνική συνοριακή περιοχή. Αυτή η δύσκολη περιοχή για διέλευση υπήρξε από καιρό μια από τις πιο σημαντικές οδούς λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Ευρώπη. Από εδώ τα ναρκωτικά αποστέλλονται στη Δυτική Ευρώπη.

Οι συμμορίες γίνονται όλο και πιο βίαιες

Η μονάδα κατά των ναρκωτικών διενεργεί πολλούς ελέγχους, αλλά συχνά βρίσκει μόνο τα ναρκωτικά που έχουν αφήσει οι λαθρέμποροι. Το 2020 κατέσχεσε πάνω από 1,5 τόνους κάνναβης.

Οι συμμορίες, εν τω μεταξύ, γίνονται όλο και πιο άγριες και πολλοί είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ όταν φέρνουν «εμπορεύματα» στην Ελλάδα, λέει ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπάκης, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση αναμφίβολα γίνεται πιο επικίνδυνη».

Οι λαθρέμποροι συχνά περνούν τα σύνορα τη νύχτα με σακίδια γεμάτα ναρκωτικά και στη συνέχεια κρύβονται κάτω από κορμούς δέντρων.

Δύσκολη η παρακολούθηση της γραμμής των συνόρων

Η αστυνομία, όπως είναι σαφές, μπορεί να πιάσει μόνο ένα μέρος της ποσότητας κάνναβης που προέρχεται από την Αλβανία, επειδή όπως επιδεικνύει ο Καραλαμπάκης: «Τα σύνορα με την Αλβανία είναι πολύ μεγάλα, 300 χιλιόμετρα, και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν. Οι λαθρέμποροι γνωρίζουν επίσης  την περιοχή πολύ καλά».

Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αλβανία επιδεικνύουν επίσης επαγρύπνηση στην παραμεθόρια περιοχή. Η κυβέρνηση στα Τίρανα έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι θα καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας. Αλλά η παραγωγή ναρκωτικών προφανώς συνεχίζεται αμείωτη και πριν από λίγους μήνες ένας ερευνητής δημοσιογράφος παρουσίασε στην αλβανική τηλεόραση εικόνες μεγάλων φυτειών κάνναβης. Μερικά από αυτά βρίσκονται στην παραμεθόρια περιοχή με την Ελλάδα.

Φόβος από τους λαθρέμπορους

Ο μελισσοκόμος Γιώργος Τσιάβος ζει κοντά στα αλβανικά σύνορα.

Λέει: «έχουν φυτέψει και εδώ χιλιάδες φυτά κάνναβης. Στη μέση του δάσους! Όχι στην αλβανική πλευρά, αλλά εδώ στην Ελλάδα!»

Ο Γιώργος Τσιάβος ζει υπό τον φόβο των λαθρεμπόρων, γιατί στο χωριό του έχουν γίνει αρκετές κλοπές, ακόμη και δολοφονία από Αλβανό λαθρέμπορο ναρκωτικών.

Ο Γιώργος έχει αγοράσει δύο σκυλιά για να προστατευτεί: «Κρατάμε τα σκυλιά στο σπίτι τη νύχτα, γιατί αν τα αφήσουμε έξω μπορεί κάποιος να τα δηλητηριάσει και να μπει στην ιδιοκτησία. Τα σκυλιά είναι ένα ασφαλές σύστημα συναγερμού. Επειδή γνωρίζουν οι κλέφτες να απενεργοποιούν  το σύστημα ηλεκτρονικού συναγερμού.

Ένας συλλαμβάνεται, δύο μπαίνουν στις συμμορίες

Η αστυνομία της συνοριακής πόλης των Ιωαννίνων θα ενισχύσει για άλλη μια φορά την προστασία των παραμεθόριων χωριών από συμμορίες ναρκωτικών.

Αλλά ο ερευνητής ναρκωτικών Χαραλαμπάκης γνωρίζει ότι παρά τις συλλήψεις, ο αριθμός των λαθρεμπόρων αυξάνεται, επειδή η φτώχεια στην Αλβανία και τα τεράστια κέρδη προσθέτουν όλο και περισσότερα νέα μέλη στις συμμορίες λαθρεμπορίου.

Ένα σακίδιο κάνναβης πουλιέται 50.000 ευρώ.

Όσο η Αλβανία είναι παραγωγός κάνναβης και επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής στην Ευρώπη, δεν θα απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε εναντίον του, αλλά δεν θα τελειώσει γρήγορα».

 

DW

https://www.echedoros-a.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα