Σεισμός στην Τουρκία : Οι υλικές ζημιές «ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Séisme en Turquie : les dégâts matériels « dépassent les 100 milliards de dollars »

Οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, της ΕΕ και της τουρκικής κυβέρνησης βασίζονται σε προσωρινά στοιχεία.

Δημοσιεύθηκε στις 7-3-2023 και ώρα 11.48, και επικαιροποίηθηκε ώρα 12.06. από τον ηλεκτρονικό Le Monde με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP),

Μετάφραση : Αλκης Καλλιαντζίδης

Μόνο οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Τουρκία «ξεπερνούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια», σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τουρκικής κυβέρνησης.

Ένα μήνα μετά τον σεισμό, που σκότωσε περίπου 46.000 ανθρώπους από την τουρκική πλευρά, «είναι ήδη σαφές ότι μόνο οι υλικές ζημιές θα ανέλθουν σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε η Louisa Vinton, επικεφαλής του τουρκικού Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) μέσω τηλεδιάσκεψης από το Gaziantep κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Το κόστος της ανοικοδόμησης και ό,τι θα έχει να κάνει με την καλύτερη αναδόμηση και την οικολογική οικοδόμηση θα υπερβαίνει προφανώς αυτό το ποσό», επεσήμανε η κ. Vinton.

Ενας απολογισμός μη οριστικός ακόμα

Αυτές οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε προσωρινά δεδομένα, αλλά το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ζημιών θα είναι αυτό που θα παρουσιαστεί σε μια Διάσκεψη δωρητών για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση που πρόκειται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου 2023 στις Βρυξέλλες, είπε η κ. Vinton.

Μπροστά σε αυτά τα τεράστια ποσά, η κ. Βίντον εξέφρασε την «απογοήτευση και τη θλίψη» της για την έλλειψη γενναιοδωρίας των δωρητών. Επί του παρόντος, η έκκληση έκτακτης ανάγκης για 1 δισεκατομμύριο δολάρια που ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου καλύπτεται μόνο κατά 9,6%, είπε.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου μεγέθους 7,8, ακολουθούμενος από έναν άλλον εννέα ώρες αργότερα, μεγέθους 7,6 βαθμών, σκότωσε σχεδόν 46.000 ανθρώπους και τραυμάτισε 105.000 στην Τουρκία, σύμφωνα με μη τελικούς απολογισμούς. Επίσης, κατέστρεψε ή έπληξε 214.000 κτίρια, ενίοτε πάνω από 10 ορόφους, σε 11 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές.

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα