ΣΕΑ: «Η κρίση με την Τουρκία τείνει να αποκλιμακωθεί – Καλώς έγινε η τριμερής στο Βερολίνο»!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

H ένταση στο Αιγαίο τείνει να αποκλιμακωθεί, όπως ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξης Διακόπουλος.

Μάλιστα, ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα δυνατή, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που διατηρεί ισχυρή αποτρεπτική δύναμη «και δεν είναι εύκολο να της κάνεις αυτό το μπούλινγκ και να πετύχεις».

Επίσης, τόνισε ότι με την Άγκυρα πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi, αλλά με όρους και πλαίσιο που έχει με σαφήνεια θέσει η Αθήνα:

«Το πλαίσιο είναι το Διεθνές Δίκαιο και οι όροι η καλή γειτονία.

»Και το έχουμε πει πολλές φορές, ότι δε συζητάμε υπό πίεση και υπό πειθαναγκασμό», όπως σημείωσε.

Αναφερόμενος στις εικόνες από την Αγιά Σοφιά, είπε πως «είναι πολύ λυπηρές οι εικόνες που είδαμε. Πόνεσε η καρδιά μου».

Παραμένει η κατάσταση επιφυλακής
Ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, τόνισε πως όσο ισχύει η τουρκική NAVTEX και όσο τα τουρκικά πλοία αν και βρίσκονται στις τουρκικές ακτές, δεν έχουν επιστρέψει στις βάσεις τους «είμαστε σε μια επιφυλακή».

Επανέλαβε, μάλιστα, ότι δεν «βλέπει» κλιμάκωση αλλά μάλλον η κατάσταση τείνει προς αποκλιμάκωση.

Ερωτηθείς αν σε αυτήν την τάση αποκλιμάκωσης συνέβαλε η αποφασιστικότητα της Αθήνας ή οι διεθνείς δηλώσεις στήριξης στη χώρα μας από Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία, εξήγησε ότι πρόκειται για συνδυασμός των πολιτικών πιέσεων από το διεθνές σύστημα, αλλά και της ελληνικής αποφασιστικότητας.

«Η Ελλάδα έδειξε αποφασιστικότητα όταν βγήκε η NAVTEX. Ένα μεγάλο μπράβο στις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε επισημαίνοντας ότι βγήκαν αμέσως όλα τα ελληνικά πολεμικά πλοία «και αυτό δείχνει ότι υπάρχει ετοιμότητα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε σωτήρια την πρόσφατη συνάντηση του Ιμπραήμ Καλίν με την Ελένη Σουρανή στο Βερολίνο, «την οποία ορισμένοι θερμοκέφαλοι κατέκριναν».

Και εξήγησε πως με τη συμμετοχή της σε αυτή τη συνάντηση η Αθήνα, αφαίρεσε κάθε πρόσχημα και έδειξε ότι η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη για οποιαδήποτε ένταση.

Ερωτηθείς για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού είπε ότι το θέμα της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας με το Παρίσι δεν συναρτάται από τους εξοπλισμούς τους οποίους χειρίζεται το ΥΠΕΘΑ.

«Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινή οπτική όχι μόνο για τα θέματα της Μεσογείου, αλλά και τα θέματα της Ευρώπης με τη Γαλλία.

»Η Γαλλία είναι μια πάρα πολύ φιλική σε εμάς χώρα και εξαιρετικά σημαντική στην περιοχή μας αλλά και στην Ευρώπη και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένα υπόβαθρο καλό ώστε μελλοντικά να προχωρήσουμε τη συμφωνία. Δε συναρτάται από τους εξοπλισμούς», είπε ο κ. Διακόπουλος.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά από δέκα χρόνια κρίσης χρειάζονται ανανέωση οπλοστασίου, συντήρηση του παλαιού που γίνεται σε ένα βαθμό και «κάποια στιγμή ίσως θα πρέπει να κοιτάξουμε και για την αγορά νέων πλοίων».

«Όλα αυτά όμως θα έρθουν και σε συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης», ήταν τα λόγια του κ. Διακόπουλου, ο οποίος επισήμανε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται μετά από δέκα χρόνια κρίσης, κορωνοϊό, την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους, αλλά και δημοσιονομική στενότητα.

«Όλα θα γίνουν, αλλά δεν μπορεί να γίνονται οι εξοπλισμοί εις βάρος της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας αυτά τα δυο πρέπει να πηγαίνουν μαζί»

Τέλος, για τις προσβάσεις της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι βεβαίως και υπάρχει δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον πρόεδρο Τραμπ, «εφόσον απαιτηθεί και όταν απαιτηθεί», για να προσθέσει ότι Ελλάδα – ΗΠΑ διανύουν τις καλύτερες ιστορικά σχέσεις τους σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής διοίκησης.

https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/kyvernisi/899477_sea-i-krisi-me-tin-toyrkia-teinei-na-apoklimakothei-kalos-egine-i

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Καλά, καλά ”θα φάτε καλά” από το μιλιταίρ το προνιούζ και άλλους ιστότοπους και αναλυτές και” ψυχαναλυτές” ,κυρίως γιατί ”βάλατε τα πράγματα στην θέση τους” για το θέμα των εξοπλισμών με την Γαλλία, της οποίας ο Πρόεδρος κ.Μακρόν μας ”μίσησε” ,αλλά αλληλογραφεί μαζί μας ελληνιστί.
    ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΊΑ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟ 44 ΕΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα