Σαρωτικός ανασχηματισμός ενόψει – Ποιών υπουργών οι καρέκλες τρίζουν

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο αυξάνονται στο παρασκήνιο και έρχονται στο προσκήνιο τα σενάρια ενός σαρωτικού ανασχηματισμού με ορίζοντα πρόωρων εκλογών, μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. Είναι πλέον εμφανές ότι το επιτελικό κράτος έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και καταφεύγει σε απαγορεύσεις, σε κατασταλτικά μέτρα, αφού απέτυχε να αποτρέψει την αύξηση των κρουσμάτων.

Το κρίσιμο όμως για την κυβέρνηση είναι τα εθνικά θέματα. Η πολιτική κατευνασμού έναντι της Τουρκίας, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα: αποθράσυνε τον Ερντογάν ο οποίος πλέον –όπως αναλύει ο Σταύρος Λυγερός– σχεδιάζει γεώτρηση έξω από το Καστελόριζο. Η κατάληξη για την κυβέρνηση, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι διαπραγμάτευση με την Τουρκία που φυσικά δεν θα περιοριστεί στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αλλά θα επεκταθεί στα θέματα που βάζει η τουρκική ατζέντα.

Ήδη η προοπτική αυτή δημιουργεί κραδασμούς στο εσωτερικό της ΝΔ με το ερώτημα να είναι «ποιος θα υπογράψει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;». Το ερώτημα που βασίζεται σε μία ανάγνωση των ενδεχόμενων εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά μέσα στον κύκλο της παρούσας κυβέρνησης και όχι με ορίζοντα πενταετίας, προκαλεί σενάρια πολιτικών εξελίξεων και κυβερνήσεων συνεργασίας.

Παράλληλα, τα χειρότερα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχονται στην οικονομία καθώς οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται και οι οικονομικές ενισχύσεις προς τους ασθενέστερους αλλά και προς τα μεσαία στρώματα πόρω απέχουν από αυτά που διαδίδει η κυβερνητική προπαγάνδα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, παρά τη διάθεση πόρων από τον περασμένο Μάρτιο, περί το 1.000.000 πολίτες έχουν μείνει δίχως κάλυψη ή ενίσχυση.

Άλλωστε φαίνεται το αδιέξοδο από την πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για ύφεση 7,5% –που φυσικά θα είναι μεγαλύτερη όταν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία την επόμενη Άνοιξη– αλλά και για ανάκαμψη το 2021 της τάξης του 5% που επίσης δεν επιβεβαιώνεται από τα πραγματικά στοιχεία. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το πεδίο καλλιεργεί πλαστή αισιοδοξία αγοράζοντας χρόνο.

Κατάρρευση επιτελικού κράτους και επικείμενος ανασχηματισμός

Η εξέλιξη της πανδημίας κατέδειξε τις διαχειριστικές αδυναμίες του επιτελικού κράτους που καταρρίπτουν τη βολική ρητορική της υπεροχής έναντι της προηγούμενης κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ένας συνδυασμός ιδεοληπτικής εμμονής σε νεοφιλελεύθερες συνταγές και ατυχών χειρισμών, όπως με τις king size μάσκες για τους μαθητές, που αναδεικνύουν διοικητική ανεπάρκεια έχουν αποτέλεσμα να μειώνονται και τα ποσοστά δημοφιλίας και αποδοχής της κυβέρνησης όπως και η υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παρότι όπως λένε οι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου διατηρείται σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Ωστόσο είναι εμφανές και πέραν των μετρήσεων ότι η κυβέρνηση έχει εισέλθει στην γκρίζα ζώνη.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει απαξιώσει και μία σειρά υπουργούς που πλέον νιώθουν ότι οι μέρες τους μετρούν αντίστροφα. Μεταξύ των βουλευτών του κόμματος, η καθημερινή συζήτηση είναι πότε θα κάνει τον “σαρωτικό ανασχηματισμό” ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποιοι θα φύγουν και κυρίως ποιοι θα μπουν στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Ο ανασχηματισμός τοποθετείται πλέον για τον Νοέμβριο και θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, “κοινοβουλευτικός”, με την έννοια ότι θα μπουν στην κυβέρνηση περισσότερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Άλλωστε, είναι έντονη η δυσαρέσκεια μεταξύ των βουλευτών αλλά και των κομματικών στελεχών γιατί η πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ έχει πολλούς εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες με εκσυγχρονιστικό πολιτικό προφίλ. Όπως λένε στα κοινοβουλευτικά και κομματικά γραφεία “δεν κέρδισαν αυτοί τις εκλογές, ούτε θα δώσουν την επόμενη πολιτική μάχη, όποτε κι αν γίνει”.

Ένας ακόμη χαρακτηρισμός που δίνεται στον επικείμενο ανασχηματισμό είναι ότι θα είναι “δομικός” και θα επιφέρει αλλαγές στο επιτελικό κράτος που απέτυχε. Όπως λένε κύκλοι πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου «θα απέδιδε καλύτερα σε ομαλές πολιτικές συνθήκες και όχι σε συνθήκες μίας παρατεταμένης τριπλής κρίσης». Έχει ενδιαφέρον ότι στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε ευθύνες στους υπουργούς για τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους.

Κοινοβουλευτική κυβέρνηση και υπουργοί που “κινδυνεύουν”

για την συνέχεια ΕΔΩ

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Τι γράφει ο κόπανος ο Συριζαίος, να πούμε….

    Κατάρρευση του επιτελικού κράτους, λόγω king size μασκών. Κάτι ΔΥ της πλάκας τα κάνανε μαντάρα με τις προδιαγραφές για τις μάσκες και ο τύπος βλέπει “νεοφιλελεύθερες” συνταγές και κατάρρευση.

    Για γέλια και για κλάματα έχουνε καταντήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα