Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου: Γεύση Σάρκας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σήμερα στο περιοδικό Books ‘n’ more φιλοξενούμε τη συγγραφέα Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου με αφορμή το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο ”Γεύση Σάρκας” που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ

by yourbooksnmore.blogspot.com on Φεβρουαρίου 20, 2020

Από το οπισθόφυλλο

Πόσα πολλά μπορούν να συμβούν μέσα σε δεκαπέντε ημέρες;

Τι είδους προειδοποίηση ήταν ο κόκκινος κύκλος που διαγράφηκε στο παμπριζ του  αυτοκινήτου του Σιμών;

 Ποιός κρυβόταν πίσω από τον άγριο βιασμό της γυναίκας του;

 Ποιά ήταν η αιτία αυτοκτονίας της κόρης του;

Αμέτρητα ερωτηματικά που αναζητούν απαντήσεις το συντομότερο.

Ο χρόνος οριακός… δεκαπέντε ημέρες.

Βιογραφικό συγγραφέως

Η Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατοικεί εδώ και έξι χρόνια στο Λονδίνο. Το 2008 έγραψε το πρώτο βιβλίο της «Ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα» από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ, που βραβεύθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Αρθρογράφησε στο e-magazine «prova gamou» και έγραψε δύο διηγήματα, «Καρμική νύχτα» και «Μισέλ». Παράλληλα με τη συγγραφή εργάζεται σαν qualified nanny-tutor, διευθύνει το Nannies, Mammies & Daddies Agency σε συνεργασία με την κ. Μπέτυ Βασιλείου και διαχειρίζεται τη σελίδα του στο Facebook.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη ζωγραφική, αποτέλεσμα αυτής της ασχολίας ήταν να ζωγραφίσει το εξώφυλλο του βιβλίου της «Γεύση Σάρκας». 

Από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα (2017) και Γεύση Σάρκας (2019).

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Τη βρήκε ξαπλωμένη στην άκρη του χωματόδρομου πριν λίγες ώρες. Ακόμη απορούσε πως έμεινε ζωντανή με τόση παγωνιά απόψε. Την έψαχνε όταν τράβηξε την προσοχή της το λευκό δερμάτινο παλτό της που παρά τη λασπουριά του γυάλιζε στην ξαστεριά της νύχτας.

Τη φορτώθηκε στην πλάτη και την έσυρε μέχρι την καλύβα της. Είχε λίγο καιρό που ήταν μυστικός κάτοικος αυτού του μικρού, αλλά δύσκολα προσπελάσιμου δάσους, δεν είχε πολλά πάρε δώσε με τους ανθρώπους, μόνο τα απολύτως αναγκαία, έτσι κι αλλιώς η αποστολή της έφτανε στο τέλος.

Κοίταξε το λευκό παλτό πάνω στην καρέκλα, είχε χάσει τη λάμψη του, την πολυτέλειά του, η λάσπη το είχε μεταμορφώσει σε ένα βρώμικο κουρέλι ακριβώς όπως η κακία και ο φθόνος μετατρέπουν τις ανθρώπινες υπάρξεις σε βρωμερά σκουλήκια που έρπονται μέσα στη λάσπη, που ξεπουλάνε τα πάντα για το χρήμα, τη δόξα, την εξουσία, που σκοτώνουν με τόση ευκολία ό,τι εμπόδιο βρεθεί μπροστά στον δρόμο τους.

Αυτήν όμως δεν ήθελαν να τη σκοτώσουν, εκτελούσε χρέη βρώμικης αλληλογραφίας ανθρωποειδών.

Τράβηξε την κουβέρτα που ήταν σκεπασμένη από την αριστερή μεριά και κοίταξε τον κόκκινο κύκλο στην πλάτη της. Ήξερε πολύ καλά το μήνυμά του, γι’ αυτό το κόκκινο σφράγισμα ήταν εδώ!

Έβγαλε από την τσέπη της ένα μαύρο μπουκαλάκι και έβαλε στο χέρι της λίγο από το χρυσό υγρό, το ακούμπησε πάνω στο σημάδι και αφουγκράστηκε την αντίδρασή της. Μια ανάσα ανακούφισης ακούστηκε. Το έκλεισε ευχαριστημένη και περίμενε δίπλα της.

Μια ακόμη παγωμένη ημέρα προμηνυόταν. Ο ήλιος χλωμός έπαιζε με τα χειμωνιάτικα σύννεφα στον ουρανό. Έπινε ενα φλυτζάνι τσάι όταν την είδε να ανασηκώνεται με δυσκολία στο κρεβατι. Το γαλάζιο βλέμμα της Λώρεν καρφώθηκε στα μάτια της Φος σαν αστραπή, έκρυβε τρόμο, πόνο και απορία μαζί.

Τράβηξε αμήχανα την κουβέρτα μπροστά της, συνειδοποιώντας τη γύμνια της και αμέσως το δεξί της χέρι κινήθηκε για να πιάσει την αριστερή μεριά της πλάτης της.

-Όχι, μην το ακουμπάς, της είπε αυστηρά η Φος.

-Ποιά είσαι; τη ρωτησε η Λώρεν. Η διαίσθησή της της έλεγε να ακολουθήσει τη συμβουλή της, μα ίσως πιο πολύ το ήρεμο και δυνατό βλέμμα της Φος.

-Αυτή που έπρεπε να βρίσκεται εδώ αυτό το βράδυ. Το όνομά μου είναι Φος. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία να ξέρεις, ούτε σου είναι και αναγκαίο.

Η Λώρεν σιώπησε και κοίταξε έξω από το μικρό παράθυρο. Τα φρύδια της σμίξανε σε μια έκφραση πόνου και φόβου, δύο δάκρυα ξεκίνησαν από τα μάτια της, αλλά σταμάτησαν προτού καλά καλά βγουν.

-Πώς βρίσκομαι εδώ;

-Σε βρήκα στην άκρη του δρόμου και σε έφερα εως εδώ σχεδόν σέρνοντας. Ήσουν σε κακά χάλια και μούσκεμα γι’ αυτό και έβγαλα τα ρούχα σου, όχι ότι φορούσες και πολλά παρ’ όλο το ψωφόκρυο έξω. Το φουστάνι σου στέγνωσε μπορείς να το φορέσεις, ό,τι έχει απομείνει απο αυτό, της είπε και το έδειξε στην καρέκλα.

Η Λώρα κοίταξε την καρέκλα και της ήρθε τάση για εμετό. Ένιωθε ότι μέσα σε μια νύχτα άλλαξε η ζωή της, ήταν πληγωμένη, μπερδεμένη σε πλήρη σύγχυση, το χθές της φαινόταν αιώνες πίσω. Ποιά ήταν, ποιά είναι;

Ο Σιμών, τα παιδιά, η μάνα της, οι φίλοι της και αυτή που έστεκε; Αυτή;

Χιλιάδες ερωτήματα που περίμεναν απάντηση.

Πείτε μας πως αποφασίσατε να γράψετε το βιβλίο σας;

Το βιβλίο αποφάσισε πότε θα εμφανιστεί και όχι εγώ. Έχω ξαναδηλώσει ότι η συγγραφή για μένα είναι σαν μια εγκυμοσύνη αορίστου χρόνου, η ακριβέστερα, χρόνου που το εκάστοτε βιβλίο ορίζει.

Μέσα από το βιβλίο σας θέλετε να στείλετε κάποια μηνύματα;

Αυτό που πιστεύω και θέλω να μεταφέρω μέσα από τα γραφόμενά μου είναι ότι αυτό που μετράει στη ζωή είναι η ψυχή και όχι η ύλη. Όπως είπε και ο Κυριος << Τι θα ωφεληθεί ο άνθρωπος, αν κερδίσει ολόκληρόν τον κόσμο, αλλά χάσει τη ζωή του ( ψυχή του); Η ματαιότητα του χρήματος και της δόξας μαστίζει την εποχή μας.

Σε ποιά πόλη ή χώρα διαδραματίζεται η υπόθεση του βιβλίου σας;

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αγγλία, και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, στα περίχωρα του και στο Νόττινχαμ.

Σε ποιά εποχή χρονολογικά εξελίσσεται η ιστορία του βιβλίου σας;

Η ιστορία διαδραματίζεται στο παρόν.

Πόσοι είναι οι ήρωες και ποιά είναι τα ονόματά τους;

Οι κύριοι ήρωες είναι ο Σιμών, η γυναίκα του Λώρεν, η κόρη τους Ζόι, ο γυιός τους Πήτερ και φυσικά πολλοί ακόμη ήρωες που μετέχουν σε αυτήν τη συναρπαστική ιστορία.

Πόσο χρόνο σας πήρε για να το ολοκληρώσετε;

Περίπου έναν χρόνο.

Όταν γράφετε κρατάτε σημειώσεις;

Πάντα κρατάω σημειώσεις, ειδικά σε αυτό το βιβλίο που διαδραματίζεται σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν πάρα πολλές οι λεπτομέρειες που έπρεπε να συγχρονιστούν και απαιτούσε μεγάλη προσοχή.

Από που εμπνευστήκατε του ήρωές σας;

Από πρόσωπα, ακούσματα και τοποθεσίες, γνωστές και άγνωστες, έπλεξα αυτήν την ιδιαίτερη ιστορία. Όποιος το διαβάσει θα καταλάβει γιατί τη λέω ιδιαίτερη.

Κάποιος από τους ήρωες έχει στοιχεία του χαρακτήρα σας;

Πάντα οι ήρωες του συγγραφέα εμπεριέχουν αναπόφευκτα κομμάτια του χαρακτήρα του.

Πόσο εύκολο είναι για εσάς να γεμίσετε μια λευκή σελίδα;

Το να γεμίσω μια λευκή σελίδα είναι πανεύκολο, το θέμα είναι με τι θα την γεμίσω και εκεί είναι το δύσκολο που απαιτεί σκληρή δουλειά και για να ελαφρύνουμε την απάντηση… και κάποια παραπάνω κιλά… με τις ατέλειωτες ώρες καθισμένη μπροστά στον υπολογιστή είναι επόμενο…

Τι κυριαρχεί έντονα στο βιβλίο σας; Έρωτας, μυστήριο, ανατροπές, συναισθήματα κάτι άλλο;

Μυστήριο μέχρι το τέλος του, δραματικά συμβάντα, ανατροπές συνεχόμενες και έντονα συναισθήματα.

Την υπόθεση πόσο καιρό τη δουλεύατε στο μυαλό σας;

Πάνω από 4 μήνες το επεξεργαζόμουνα στο μυαλό μου, κεφάλαιο- κεφάλαιο, μετά άρχισε η σύνδεσή τους και τα σκουπίσματα.

Σκέφτεστε να γράψετε συνέχεια του τελευταίου βιβλίου σας ή έχει δοθεί ένα οριστικό τέλος;

Το δεύτερο βιβλίο μου είναι ολοκληρωτικά διαφορετικό από το πρώτο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις ίσως το επόμενο είναι συνέχεια κάποιου από τα προηγούμενα.

Γιατί επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;

Γιατί είναι στην κυριολεξία αληθινός.

Τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας;

Πρώτον, θα απολαύσει την πλοκή του, φθάνοντας στο τέλος του θα καταλάβει τι διαδραματιζόταν σε όλο το βιβλίο, και το πιο πιθανό να το ξαναδιαβάσει… το μήνυμά του είναι ότι ποτέ η ύλη δεν μπορεί να υπερκεράσει το πνεύμα, γιατί τότε σίγουρα οδεύει στην καταστροφή της. Παρόμοιο όπως και στο πρώτο βιβλίο μου όμως από διαφορετική οπτική πλευρά.

Θα θέλατε να είστε εσείς η ηρωίδα του βιβλίου σας; Τι χαρακτηριστικά έχουν οι ήρωες του βιβλίου σας στον χαρακτήρα τους ή και εμφανισιακά;

Κατά κάποιο τρόπο γράφοντας την ιστορία ταυτίστηκα με την ηρωίδα μου και υπάρχουν κάποια αχνά κομμάτια του χαρακτήρα της που τα έχω ζήσει και εγώ, αλλά δεν θα ήθελα ποτέ να βιώσω αυτά που βίωσε αυτή.  

Διαβάζοντας το βιβλίο σας, στο τέλος τι γεύση θα μας αφήσει;

Εάν εμβαθύνετε στο νόημά του πικρή, εάν μείνετε μόνο σε ό,τι διαβάζετε γεύση αηδίας και ζητώ συγνώμη για αυτό, αλλά η αλήθεια δεν είναι πάντα εύγευστη.

Ποιο είναι το συναίσθημα ενός συγγραφέα που πιάνει πρώτη φορά το βιβλίο του στα χέρια του;

Χαρά που θα μοιραστεί τις σκέψεις του μέσα από παραστάσεις, γεγονότα και πρόσωπα που έχει δημιουργήσει για να το πετύχει.

Πόσο ταυτίζεστε με την ηρωίδα- ήρωα του βιβλίου;

Όταν γράφω ταυτίζομαι με τους ήρωές μου για να μπορέσω να αποδώσω όσο πιο πιστά την εικονική πραγματικότητα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν αρκετά επώδυνο.

Πώς νιώθετε όταν γράφετε τη λέξη τέλος στο βιβλίο σας;

Σαν να τελείωσα μια σελίδα ακόμη από το προσωπικό βιβλίο της ζωής μου.

Ετοιμάζετε κάτι άλλο τώρα;

Ήδη, άρχισαν να με περιτριγυρίζουν οι καινούργιες ιδέες, αλλά πρώτα πρέπει να στηρίξω το παρόν βιβλίο να βρει τον δρόμο του.

Πώς ξεκινήσατε τη συγγραφή;

Το να γράφεις είναι έρωτας για το <<λόγο>>, όταν αγαπάς τις λέξεις αγαπάς και να τις πλέκεις σε όμορφες ιστορίες. Πήρα το βάπτισμα στο γράψιμο πολύ μικρή, όταν βοήθησα τον αείμνηστο ιερέα παππού μου να γράψει τη βιογραφία του και τον διωγμό των Ποντίων από την Τουρκία, τραγικές καταστάσεις που θυμάμαι ακόμη, εκείνος έλεγε και εγώ διόρθωνα και δακτυλογραφούσα, αρκετά χρόνια μετά , ήρθε μόνο του το ξεκίνημα… πολύ απλά…

Πόσα βιβλία έχετε γράψει και ποιά είναι αυτά;

Το πρώτο βιβλίο μου ήταν το << Ένα ουράνιο τόξο μέσα στη νύχτα>> το οποίο έχει κυκλοφορήσει και στα Αγγλική γλώσσα με τίτλο <<A rainbow in the dark>>, δυο διηγήματα, << Μισέλ>>, <<Καρμική νύχτα>> και το τελευταίο << Γεύση Σάρκας>>

Τι αγαπήσατε περισσότερο στο τελευταίο βιβλίο σας;

Το μήνυμα της ελευθερίας μας, ότι η επιλογή είναι πάντα στα χέρια μας, εμείς διαλέγουμε το φως η το σκοτάδι, το καλό ή το κακό, τηνγνώση ή την άγνοια, όλα είναι επιλογές μας.

Όταν τελειώσατε το βιβλίο σας ποιός το διάβασε πρώτος;

Ο καλός μου φίλος Χάρης Φλουσκούνης, συγγραφέας και ηθοποιός. Η γνώμη του πολύτιμη για μένα.

Ποιές αντιδράσεις είχαν η οικογένειά σας, τα αγαπημένα σας πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσετε το βιβλίο σας;

Ήταν πολύ χαρούμενοι , όπως και στο πρώτο βιβλίο μου, που κάνω κάτι που αγαπώ πραγματικά.

Πώς αντιμετωπίζετε γενικά τις κριτικές, είτε θετικές είτε αρνητικές;

Πάντα έχουν να σου δώσουν κάτι οι κριτικές, ακόμη και οι κακοπροαίρετες.

Τι προσφέρει το βιβλίο σας στον αναγνώστη;

Ίσως μια σκέψη παραπάνω που θα είναι ωφέλιμη για τον εαυτό του.

Όταν γράφατε γνωρίζατε από πριν την ιστορία ή είχατε κατεύθυνση από τους ήρωες σας;

Όχι, η ιστορία γράφεται μόνη της χρησιμοποιώντας με.

Το τέλος το ορίζετε εσείς ή ο ήρωας σας;

Για να είμαι ειλικρινής είναι συνεργασία των ηρώων και εμού.

Από τι εμπνέεστε;

Από τα πάντα, φτάνει να μπορώ να τα αισθανθώ, να είμαι ήρεμη για να ακούω τα λόγια τους μέσα μου, να πιάνω τις δονήσεις τους.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που αντιμετωπίσατε στη συγγραφή; Ή μετά τη συγγραφή;

Τα κιλά που έπρεπε να χάσω μετά τη συγγραφή…χαχα

Έχετε σκεφτεί κάποια από τις ιστορίες των βιβλίων σας ως θεατρικό έργο ή κινηματογραφική ταινία;

Πάντα οραματίζομαι όταν γράφω, είναι σαν να βλέπω ταινία, οπότε φυσικά και το σκέφτομαι και θα μου άρεσε πάρα πολύ.

Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας από το βιβλίο σας τον οποίο θα σκεφτόσασταν να ξαναζωντανέψετε και σε επόμενα βιβλία;

Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να θέλει κάποιος ήρωάς μου να ξαναεμφανιστεί στην οθόνη του μυαλού μου.

Πείτε μας κάτι που θα θέλατε να ξέρει για εσάς το αναγνωστικό κοινό και οι θαυμαστές σας.

Ότι τους αγαπώ και σέβομαι τις απόψεις τους. Θα ήταν χαρά μου να τις γράψουν στη σελίδα του βιβλίου στο FB

Γεύση Σάρκας • Σάντυ-Κυριακή Ηλιάδου•  Εκδόσεις Αέναον

Το βιβλίο σας απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό;

Απευθύνεται σε ενήλικες.

Τι έχετε να συμβουλέψετε – πείτε σε νέους συγγραφείς που σκέφτονται να εκδώσουν το πρώτο τους βιβλίο;

<<Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός>> Πλάτων.

Τι ήταν αυτό όμως που σας έκανε να συγγράψετε για πρώτη φορά ένα μυθιστόρημα; Ποιο το ερέθισμα;

Οι ήρωές μου είναι οντότητες που κοιμούνται μέσα μου, κάποια στιγμή απαιτούν να βγουν στην επιφάνεια και έτσι ξεκινά η συγγραφή του βιβλίου.

Αν είχατε ένα βιβλιοπωλείο πως θα το φανταζόσασταν;

Εγώ είμαι από την πλευρά αυτών που γεμίζουν το βιβλιοπωλείο και όχι από την εμπορική πλευρά. Θα μου άρεσε όμως η ιδέα ενός βιβλιότοπου που θα μπορούσες να αγοράσεις ή να δανειστείς ή να διαβάσεις ένα βιβλίο, συνήθως υπάρχουν βιβλιοπωλεία, δανειστικές βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες, εγώ τα φαντάζομαι όλα σε ένα…

Πείτε μας 3 πράγματα που θέλετε από έναν εκδοτικό οίκο.

Άριστη συνεργασία, φιλική επικοινωνία και ειλικρίνεια.

Πώς είναι ο κόσμος των εκδόσεων σε γενικές γραμμές;

Δύσκολοι καιροί για συγγραφείς και εκδότες.

Τί αποτελεί για εσάς λογοτεχνία; Για την ακρίβεια, τί θεωρείτε εσείς «καλή» λογοτεχνία; Υπάρχει καλή και κακή λογοτεχνία τελικά;

Υπάρχει μόνο καλή λογοτεχνία. Είναι ο σεβασμός προς τις λέξεις, το πως θα τις χρησιμοποιήσουμε ώστε να αποδώσουν έννοιες και συναισθήματα ώστε αυτός που διαβάζει να έχει να ωφεληθεί με γνώση. Η κακομεταχείριση του λόγου δεν μπορεί ποτέ να είναι τέχνη του λόγου παρά κακοτεχνία του λόγου.

Από την εμπειρία σας, πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος την παρουσία του βιβλιογραφικά;

Όποιος επιμένει τα καταφέρνει, όλα θέλουν υπομονή μα κυρίως επιμονή.

Ποιά/ος ηθοποιός θα θέλατε να ενσαρκώσει στην οθόνη ή στο θέατρο την ηρωίδα/ήρωα του βιβλίου σας;

Θα μου άρεσε στο ρόλο του Σιμών ο Κιάνου Ρηβς, Κωνσταντίνος Καζάκος, στο ρόλο της Λώρεν η Αναστασία Παντούση, Σκάρλετ Γιοχανσον

Υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας και κάποιο μέρος που σας αρέσει να γράφετε;

Συνήθως αργά το βράδυ που έχει ησυχία.

Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.

Σάντυ Κυριακή Ηλιάδου

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα