Ρώσος Πρέσβης στη Δαμασκό: «Οι διαφορές Συρίας – Τουρκίας δεν λύνονται με μία συνάντηση»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 

Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Συρία  Αλεξάντρ Γιεφίμοφ σε συνέντευξή του το Σάββατο στη συριακή εφημερίδα «Αλ Βατάν», δήλωσε ότι η τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Ρωσίας, που θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα (αρχές Μαΐου).

Είπε ότι εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας θα διαρκέσει πολύ χρόνο και καθώς η διαδικασία προχωρά βήμα-βήμα και δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλες οι υποθέσεις και τα ζητήματα σε έναν ή περισσότερους γύρους συνομιλιών.

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεξαγωγή τετραμερούς συνάντησης», δήλωσε ο Αλεξάντρ Γιεφίμοφ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανά θετικά αποτελέσματα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τετραμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της Συρίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η συριακή εφημερίδα Αλ Βατάν, επικαλούμενη από δικές της πηγές στη Συρία, ανέφερε ότι η Δαμασκός απαιτεί να τερματιστεί τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία, να μην υποστηρίζει στηρίξει ένοπλες ομάδες, να μην εμποδίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και το σημαντικότερο να μην παρεμβαίνει  στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στις δηλώσεις των τουρκικών αρχών ότι η χώρα αυτή είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ιδίως όσον αφορά τις αρχές που αναμένει η Δαμασκός.

Η Αλ Βατάν σημειώνει: Η Τουρκία αποδίδει τη στρατιωτική της παρουσία στην παρουσία των πολιτοφυλακών του «Συριακού Δημοκρατικού Στρατού»  και συνέδεσε την έξοδό της από τη Συρία με τον τερματισμό του ελέγχου αυτών των πολιτοφυλακών στις περιοχές στη βόρεια και βορειοανατολικής Συρίας».

Συριακές πηγές τόνισαν ότι η Μόσχα βλέπει ως σοβαρή για τη μεσολάβηση μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και κατανοεί καλά τη θέση της Δαμασκού, αλλά είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε διαφανείς και ειλικρινείς συνομιλίες μεταξύ όλων των μερών για την επίτευξη λύσης που να ικανοποιεί όλους.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να μεσολαβεί και αυτή η διαδικασία δεν θα σταματήσει και προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τις απόψεις των δύο χωρών γιατί γνωρίζει ότι αν εξομαλυνθούν οι σχέσεις, θα έχει στρατηγικές συνέπειες που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα τερματίσουν τον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο, γενικά πιστεύεται ότι η εγγύτητα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία δεν είναι πραγματική, αλλά η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει την επιτυχία στην εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία προς όφελός της στις προεδρικές εκλογές, και η Συρία το γνωρίζει καλά αυτό και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία είναι απαραίτητο να δοθούν δώρα στον Τούρκο πρόεδρο και δήλωσε ότι δεν ήθελε να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας.

Hürseda Haber

https://www.echedoros-a.gr

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα