Ρωσικά και κινεζικά στρατηγικά βομβαρδιστικά σε κοινή άσκηση ανοικτά της Ιαπωνίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν συναντούσε τους ηγέτες Ιαπωνίας, Αυστραλίας και Ινδίας τα αεροσκάφη που έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών πραγματοποίησαν κοινή πτήση ανοικτά της Ιαπωνίας. Δείχνει το βαθμό ευθυγράμμισης των δυο υποστηρίζει αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Κινεζικά και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας καθώς ο Τζο Μπάιντεν συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής Quad στο Τόκιο, σε μια κοινή άσκηση που η ιαπωνική κυβέρνηση κατήγγειλε ως «απαράδεκτη».

Τα βομβαρδιστικά με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών πραγματοποίησαν κοινή πτήση την Τρίτη που ξεκίνησε πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ συναντούσε τους ομολόγους του από την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία, δήλωσαν Ιάπωνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Μόσχα είπε ότι η πτήση διάρκειας 13 ωρών πραγματοποιήθηκε «αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου» και δεν στρεφόταν εναντίον τρίτων χωρών. Όμως ο Nobuo Kishi, υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, καταδίκασε την άσκηση ως «προκλητική» και «απαράδεκτη».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η άσκηση έδειξε ότι η Κίνα συνεχίζει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία στον Ινδο-Ειρηνικό «ακόμη και όταν η Ρωσία ασκεί βάναυση συμπεριφορά στην Ουκρανία».

«Δείχνει επίσης ότι η Ρωσία θα σταθεί στο πλευρό της Κίνας στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα, όχι με άλλα κράτη του Ινδο-Ειρηνικού», είπε ο αξιωματούχος.

Η Ρωσία και η Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ασκήσεις πυρηνικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας το 2019, το 2020 και το 2021, αλλά η σημερινή πτήση ήταν η πρώτη φορά που έλαβε χώρα με έναν πρόεδρο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν την τελευταία ημέρα του ταξιδιού του Μπάιντεν στην Ασία καθώς συμμετείχε σε μια σύνοδο κορυφής του Quad – της ομάδας ασφαλείας των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας που η Κίνα έχει επικρίνει ως ασιατικό «ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατηγικά πυραυλοφόρα Tu-95MS και τα κινεζικά βομβαρδιστικά H-6 πραγματοποίησαν αεροπορικές περιπολίες πάνω από τις θάλασσες της Ιαπωνίας και της Ανατολικής Κίνας. «Τα αεροσκάφη και των δύο χωρών ενήργησαν αυστηρά σύμφωνα με τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο. «Δεν υπήρξαν παραβιάσεις του εναέριου χώρου ξένων κρατών».

Οι ασκήσεις, όμως, διεξήχθησαν καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στην Ταϊβάν.

ΗΠΑ: Φαίνεται το βάθος της ευθυγράμμισης Ρωσίας-Κίνας

Η κοινή άσκηση στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων της Ρωσίας και της Κίνας στην Ανατολική Ασία δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Είναι τα πρώτα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας και της Ρωσίας αφότου η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των ΗΠΑ, και διεξάγονται προς το τέλος ενός ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή. “Νομίζουμε πως δείχνουν πως η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμισθεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε πως τέτοιες ενέργειες πρέπει να σχεδιάζονται καλά εκ των προτέρων.

“Η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της”, είπε ο αξιωματούχος.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος πρόσθεσε πως τα γυμνάσια με τα βομβαρδιστικά δείχνουν πως η Ρωσία θα είναι δίπλα στην Κίνα στις εδαφικές διαφορές της με γειτονικές χώρες στην Ανατολική και τη Νότια Σινική Θάλασσα.

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα