Ρωσία: Οι ΗΠΑ οφείλουν να απαντήσουν σχετικά με τις εκρήξεις στον Nord Stream.- Αμερικανός δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι τις εκρήξεις τις προκάλεσαν οι ΗΠΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ένα ανεμόμετρο ανεμίζει πάνω από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας Nord Stream 1 στο Lubmin, Γερμανία, 19 Σεπτεμβρίου 2022. REUTERS/Fabrizio Bensch
8 Φεβρουαρίου (Reuters) – Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο τους στις εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream πέρυσι.

Σχολιάζοντας ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την Τετάρτη και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στις εκρήξεις, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα κάλεσε τον Λευκό Οίκο να σχολιάσει τα «γεγονότα» που είχαν παρουσιαστεί.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά, που δημοσιεύτηκε από τον Αμερικανό ερευνητή δημοσιογράφο Σέιμουρ Χερς στο ιστολόγιό του, ισχυριζόμενος την εμπλοκή των ΗΠΑ στις εκρήξεις.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο λογαριασμός του Χερς ήταν «εντελώς ψευδής και πλήρης φαντασίας».

Η Μόσχα, χωρίς να παράσχει στοιχεία, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Δύση ήταν πίσω από τις εκρήξεις που επηρέασαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 τον περασμένο Σεπτέμβριο – έργα υποδομής πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Δυτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν αυτές τις κατηγορίες.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει τώρα να σχολιάσει όλα αυτά τα γεγονότα», είπε η Ζαχάροβα σε μια ανάρτηση στη σελίδα της στο Telegram όπου συνόψισε τους κύριους ισχυρισμούς του Χερς σχετικά με την υποτιθέμενη εμπλοκή των ΗΠΑ.

Ερευνητές από τη Σουηδία και τη Δανία –στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των οποίων σημειώθηκαν οι εκρήξεις– είπαν ότι οι διαρρήξεις ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν είπαν ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται.

Η Ρωσία είπε ότι οι χώρες «έχουν κάτι να κρύψουν» και σκόπιμα εμποδίζουν τη Ρωσία από την έρευνα.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που η Ρωσία θα μπορούσε να στείλει απευθείας στη Γερμανία κάτω από τη θάλασσα, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού το Βερολίνο έθεσε στο ράφι την πιστοποίηση λίγες μέρες πριν η Μόσχα στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. .

(Αυτή το ρεπορτάζ έχει διορθωθεί για να διατυπωθεί ότι οι εκρήξεις ήταν εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της Σουηδίας και της Δανίας, όχι στα «χωρικά ύδατά» τους)

Ρεπορτάζ από τον Jake Cordell Μοντάζ από τον Gareth Jones

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα