Ρηματική διακοίνωση στο γερμανικό ΥΠΕΞ για τις πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ρηματική διακοίνωση, με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική πλευρά να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επέδωσε σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο.

Η διπλωματική αυτή ενέργεια, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείου Εξωτερικών, έλαβε χώρα σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 17 Απριλίου, και σε εκτέλεση της απόφασης που ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα– έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς τη χώρα μας.

Οι ελληνικές αξιώσεις αφορούν αποζημιώσεις και επανορθώσεις για ζημίες που υπέστη η Ελλάδα και οι πολίτες της κατά τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, για πολεμικές αποζημιώσεις για τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της γερμανικής Κατοχής, την αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και την επιστροφή των λεηλατηθέντων και παράνομα αφαιρεθέντων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών αγαθών, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ελληνική κυβέρνηση καλεί τη γερμανική κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις για την έμπρακτη ικανοποίηση των συγκεκριμένων αξιώσεων, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ελληνικό λαό, ως ζήτημα ηθικό και υλικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μα ειναι δυνατον να γινεται και αυτο προεκλογικως , μετα την συντριβη του ΤσιπροΣυριζα στις Ευρωεκλογες και στις Αυτοδιοικητικες ;;;.
    Και ομως ειναι δυνατον και μπορει να συνοδευθει σε προεκλογικο σποτ με την φραση ”ηταν δικαιο και εγινε πραξη” , εστω τωρα.
    ”Και αν δεν μπορεις να κανεις την ζωη σου καλυτερη , τουλαχιστον μη την εξευτελιζεις ”εγραψε ο εξαιρετος ποιητης μας Κων/νος Καβαφης.
    Ακουει κανεις στην πιο λαικιστικη κυβερνηση της Ευρωπαικης Ελλαδος;;;.

  2. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο δεν χρειάζεται ρηματικές διακοινώσεις. Είναι ένα σύνηθες δάνειο, όπως αυτά μεταξύ ιδιωτών, το οποίο αποδεικνύεται με τα υπάρχοντα έγγραφα. Σε όποιο δικαστήριο τού κόσμου κι αν καταφύγει η Ελλάδα, θα δικαιωθεί. Γιατί τόσα χρόνια δεν το κάνει είναι ένα ερώτημα, που μένει ακόμη αναπάντητο.
    Οι άλλες δύο χώρες, από τις οποίες η Γερμανία είχε πάρει τέτοιο δάνειο, είναι η (πρώην) Γιουγκοσλαβία και η Πολωνία, στις οποίες η τότε Δ. Γερμανία το εξόφλησε το 1956 και 1971 αντιστοίχως.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι η Ιταλία εξόφλησε το δικό της δάνειο κι έδωσε κάποιες πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

    Βλέπε και Κατοχικό Δάνειο: Μιά Άγνωστη Αλήθεια

    Εκ των ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι κάποιος λόγος υπάρχει, που η Γερμανία αρνείται την αποπληρωμή τού κατοχικού δανείου -είχε αρχίσει να το εξοφλεί ήδη από το 1943- και την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Αυτόν τον λόγο μάλλον δεν θα τον μάθομε ποτέ, όπως και ποτέ, αν πηγαίνομε έτσι, δεν πρόκειται να εισπράξομε τίποτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα