Ρεκόρ νέου δανεισμού για τη Γερμανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ανεβαίνει ο λογαριασμός της πανδημίας και, σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο γερμανός υπ. Οικονομικών καταθέτει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2021.

    
Bundestag - Beginn Haushaltswoche

«Νέα χρέη προγραμματίζει ο Όλαφ Σολτς» αναφέρει το πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να διαθέσει πολύ περισσότερα χρήματα, για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας. Μόλις δύο μήνες πέρασαν και ήδη είναι σαφές ότι τα χρήματα του προϋπολογισμού δεν επαρκούν, γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ζητήσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή να εγκρίνει πρόσθετα κονδύλια δεκάδων δισεκατομμυρίων. Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung. Το ακριβές ποσό είναι υπό διαπραγμάτευση και θα εξαρτηθεί από το αν θα χρειαστεί ένα επιπλέον δημοσιονομικό μαξιλάρι. Όπως ακούγεται στον κυβερνητικό συνασπισμό, το τελικό ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί».

Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία μπορεί να δανείζεται στις διεθνείς αγορές χωρίς να πληρώνει τόκους, αλλά «το ύψος του νέου δανεισμού θα σήμαινε ιστορικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Γερμανία το 2021 θα συνάψει επιπλέον δάνεια άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό ξεπερνά το ήμισυ του προϋπολογισμού σε εποχές προ πανδημίας. Το 2019 η κυβέρνηση είχε δαπανήσει συνολικά 365 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καταφύγει σε νέο δανεισμό. Από τις αρχές της πανδημίας οι συντάκτες του προϋπολογισμού έχουν περάσει σε άλλη τάξη μεγέθους. 86 δισεκατομμύρια ευρώ δεσμεύθηκαν μόνο για οικονομικές ενισχύσεις, ενώ άλλα 25 δισεκατομμύρια έχει στοιχίσει η επιδότηση της απασχόλησης».

Γνώριζε η Frontex για τις επαναπροωθήσεις;

Πρόσφυγες, FrontexΛέμβος με πρόσφυγες πλησιάζει περίπολο της Frontex στα ανοιχτά της Λέσβου

Επανέρχεται στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο το Spiegel Online, με αφορμή σχετική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Frontex. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι «το ελεγκτικό σώμα του οργανισμού διστάζει να κατονομάσει ρητώς τις παραβιάσεις της νομοθεσίας, όμως είναι δριμεία η κριτική προς τον επικεφαλής της Frontex, Λεζερί». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; «Από την έκθεση προκύπτει ότι η Frontex έχει κάνει λεπτομερή τεκμηρίωση των επαναπροωθήσεων» υποστηρίζει το Spiegel Online. «Εσωτερικά έγγραφα για τα υπό εξέταση περιστατικά δείχνουν ότι η ελληνική ακτοφυλακή σταματάει τα προσφυγικά σκάφη, τα προσπερνάει με ταχύτητα, τα έλκει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και μετά αφήνει τους ανθρώπους στη θάλασσα. Η έκθεση αποδεικνύει επίσης ότι η ηγεσία της Frontex λαμβάνει γνώση όλων αυτών».

Γιατί όμως τότε να μην κατονομάζονται ρητώς οι παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας; Το Spiegel Online θεωρεί ότι «αυτή η περίεργη προσέγγιση εξηγείται από τη δομή της ομάδας εργασίας. Η εξέταση δεν έγινε από ανεξάρτητη αρχή. Στο Διοικητικό Συμβούλιο εκπροσωπούνται κατά κύριο λόγο τα κράτη-μέλη της ΕΕ που διαθέτουν στη Frontex τον μεγαλύτερο αριθμό συνοριοφυλάκων. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Νορβηγίας της Ρουμανίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη σύνταξη της έκθεσης συμμετείχε λοιπόν και η ελληνική κυβέρνηση. Κατά κάποιον τρόπο ο οργανισμός ανέλαβε να ελέγξει τον εαυτό του…» Τελικό συμπέρασμα της έκθεσης, σύμφωνα με το Spiegel Online: «Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες σε επτά περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της νομοθεσίας, ενώ άλλα πέντε πιθανά περιστατικά επαναπροωθήσεων ήταν αδύνατον να διαλευκανθούν, καθώς ήταν αντιφατικές μεταξύ τους οι διαθέσιμες πληροφορίες».

«Χορεύοντας με τον Πούτιν»

Κάριν Κνάισλ, Βλάντιμιρ ΠούτινΑύγουστος 2018: Η Κάριν Κνάισλ στην πίστα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν

Μετά τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ μπαίνει στο μισθολόγιο ενός ρωσικού ενεργειακού κολοσσού και συγκεκριμένα της Ρόσνεφτ. Σε άρθρο της με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Χορεύοντας με τον Πούτιν” η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) μνημονεύει το γεγονός και υπενθυμίζει ότι ως υπουργός η Κνάισλ είχε καλέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας στον γάμο της, το 2018.

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα μίας επιχείρησης όπως η Ρόσνεφτ: «Ο επικεφαλής Ίγκορ Σέτσιν λέγεται ότι ήταν πράκτορας της KGB. Θεωρείται ο πρωτεργάτης της διάλυσης του μεγαλύτερου ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Γιούκος στην περίοδο 2003-2004 και της πολιτικής δίκης του ιδρυτή της Γιούκος, Μιχαήλ Κοντροκόφσκι, που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών. Με την εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους της Γιούκος η Ρόσνεφτ αναδείχθηκε σε μία από τις πιο σημαντικές πετρελαϊκές εταιρίες παγκοσμίως. Το 2016 ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ, που είχε αντισταθεί στο σχέδιο του Σέτσιν για εξαγορά του πετρελαϊκού ομίλου Μπάσνεφτ από τη Ρόσνεφτ, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ ετών. Η καταδικαστική απόφαση βασίστηκε σε προδήλως ψευδείς κατηγορίες περί διαφθοράς που είχε διατυπώσει ο Σέτσιν εναντίον του Ουλουκάγιεφ».

Γιάννης Παπαδημητρίου

DW

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα