Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια -Ο Ζάεφ απειλεί να παραιτηθεί μετά το «όχι» της ΕΕ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΚΟΣΜΟΣ18|10|2019 | 16:04


Ο Ζόραν Ζάεφ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
Μεγάλη κρίση προκάλεσε στην Βόρεια Μακεδονία το όχι των Ευρωπαίων στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Σκόπια. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό Ζάεφ να απειλεί να παραιτηθεί και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας να κάνει έκκληση να μην το πράξει και να συνεχίσει τις προσπάθειες.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πενταρόφσκι έκανε διάγγελμα στον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι θα γίνει ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ήδη φαίνεται να έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI, ο Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δυστυχώς δεν συμβαδίζουν με τις δικαιολογημένες μας προσδοκίες και σίγουρα δεν συμβαδίζουν με τις προηγούμενες ανακοινώσεις της Ενωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι.

«Είναι κατανοητό ότι σε αυτό το σημείο υπάρχει μια απογοήτευση από πολλούς αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την πραγματικότητα. Καμία πολιτική απόφαση δεν είναι αιώνια, καμία εξέλιξη δεν είναι τελική», επισήμανε. Ο Πενταρόφσκι, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «η ιδέα μιας ενωμένης Ευρώπης είναι το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων και κανείς δεν μπορεί να την απομακρύνει από αυτές. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα και έχουμε το δικαίωμα να είμαστε μέρος ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού».

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε πως η χώρα του έχει πολλούς και ειλικρινείς φίλους. «Σε αυτές τις στιγμές, όταν κάποιοι από εμάς αμφισβητούνται, θέλω να δηλώσω δημοσίως ότι δεν έχουμε εχθρούς στην Ευρώπη, υπάρχουν μόνο κράτη που έχουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα τα οποία προστατεύουν και δεν υπάρχει τίποτα αμφισβητήσιμο. Βλέπουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών έχει αγωνιστεί και αγωνίζεται για τα συμφέροντά μας, καθώς αγωνίστηκαν για τα δικά τους εθνικά συμφέροντα».

«Είναι πλέον σημαντικό να επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις μας σχετικά με τις ευρωατλαντικές ενοποιήσεις που δεν έχουν βιώσιμη εναλλακτική λύση. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει σύντομα και η ένταξη στην ΕΕ, το γνωρίζουμε εδώ και καιρό, δεν είναι καθήκον μόνο μιας κυβέρνησης, ενός κοινοβουλίου ή ενός προέδρου. Είμαι πεπεισμένος ότι εάν θέλουμε το καλό της χώρας μας, η μόνη σωστή προσέγγιση, δεδομένης της νέας κατάστασης, είναι η ακόμα πιο αποφασιστική μεταμόρφωση της κοινωνίας μας».

Έκτακτο συμβούλιο αρχηγών την Κυριακή

Ο Πενταρόφσκι, όπως μεταδίδει το mkd, ανέφερε επίσης ότι ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ, «οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τους γείτονές μας Βουλγαρία και Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται, όπως συμφωνήθηκαν, καθώς βασίζονται σε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας». Ενημέρωσε, δε, ότι συγκάλεσε τις ηγεσίες των κυριότερων πολιτικών κομμάτων, καλώντας τους να βάλουν στην άκρη τα συμφέροντά τους και να επιβεβαιώσουν το όραμα για το μέλλον της χώρας. Ολοι οι ηγέτες, που προσκλήθηκαν, συμφώνησαν να παραστούν στη συνάντηση της Κυριακής.

«Τώρα δεν είναι η ώρα για απογοήτευση, απάθεια ή υπολογισμούς για να λάβουμε μικρούς πολιτικούς πόντους. Τώρα είναι η ώρα να συνταχθούμε γύρω από αυτό που μετράει περισσότερο για τη Βόρεια Μακεδονία, το μέλλον μας και το μέλλον των γενιών που έρχονται. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μόνο εάν συνεργαστούμε θα το πετύχουμε», κατέληξε ο Πενταρόφσκι.

Ντιμιτρόφ: «Η ΕΕ πρέπει να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας»

«Το λιγότερο που μας οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι ξεκάθαρη απέναντί μας. Εάν δεν υπάρχει πια συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων, εάν η υπόσχεση της Θεσσαλονίκης το 2003 δεν ισχύει, οι πολίτες μας αξίζουν να το γνωρίζουν», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ στο twitter.

«Ευχαριστούμε όλους τους ηγέτες που αγωνίστηκαν σκληρά για την ΕΕ να ανοίξει μαζί μας τις ενταξιακές συνομιλίες αναγνωρίζοντας και εδραιώνοντας την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, ενθαρρύνοντας τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή αφήγηση στη Βόρεια Μακεδονία, μια υποψήφια χώρα για 14 χρόνια», πρόσθεσε.

Γιούνκερ και Τουσκ: Ιστορικό λάθος το βέτο

Λάθος χαρακτήρισαν Τουσκ και Γιούνκερ το βέτο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.
«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Την ίδια θέση επανέλαβε και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος υποστήριξε ότι το βέτο στην Σύνοδο Κορυφής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες χώρες ήταν ένα «λάθος», διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

Μητσοτάκης: Δεν έχω επικοινωνήσει με τον Ζάεφ

Δεν έχω επικοινωνήσει με τον κ. Ζάεφ όσο ήταν εδώ, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε όσα είχε πει στον ομόλογό του ότι δεν θα θέσει – έστω και εάν είναι προβληματική- τη συμφωνία των Πρεσπών στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας αλλά θα πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και να λυθούν εκκρεμότητες όπως τα εμπορικά σήματα. Απέφυγε να σχολιάσει τις εσωτερικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/skopia-zaef-apeilei-na-paraitithei-meta-ohi-ee

spot_img

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε βαφτισαν νηπιο -με το ζορι (σχεδον αυταποδεικτο) -σε ”Βορεια Μακεδονια” αλλα δεν θα σε μεγαλωσουν στα παλατια της Ευρωπαικης Ενωσεως πρωην Βαρντασκοσλαβια ,η, αρχαια Δαρδανοσλαβια .
    Μη σας κακοφαινετε , τουριστες μας βορειοι γειτονες οι Γαλλοι γνωριζουν καλυτερα απ’ολους τους Ευρωπαιους την Ιστορια και γιατι απο το 1916-18 πολεμουσαν στο Μακεδονικο μετωπο μαζι με την Σερβια -που δεν ειχε καμια επαρχια με το ονομα Μακεδονια-,αλλα και μαλλον γιατι-χρόνια τωρα- οι Σλαβοσκοπιανοι ζητουν πολιτικο ασυλο στην Βουλγαρια και εφοδιαζονται με Βουλγαρικα διαβατηρια , οποτε γινονται Ευρωπαιοι πολιτες ως Βουλγαροι και οχι ως ”Βορειομακεδονες”.
    Και οταν ζητας πολιτικο ασυλο δεν εχεις εμπιστοσυνη στην Χωρα σου .
    Οσο για τουςε Αλβανοσκοπιανους , που και αυτοι ζητουν μαζι με αλλους Αλβανους της Αλβανιας πολιτικο ασυλο -μαλλον οι περισσοτεροι- στην Γαλλια , ας προστατευσουν τα δικαιωματα της Ελληνικης μειονοτητος και ας σταματησουν να παραγουν-διακινουν ναρκωτικα και ”νταηλικι”.
    Μαλλον βαλαμε και εμεις το χερακι μας με τους υψηλα ισταμενους Γαλλοφωνους ηγετες μας και τους Ελληνες-επιστημονες και μη – που διαμενουν στην Γαλλια, Ολλανδια και λιγωτεροι στην Δανια ,αλλα ”κοροιδα ειμαστε” να το φανερωσουμε;;;.
    Τυχαια προ μηνος επισκεφθηκε αυτες τις χωρες ο πρωθυπουργος μας κ. Μητσοτακης ;;;.
    Σημασια εχει οτι αλλοι και κυριως η Γαλλια του Ντε Γκωλ, του Ζισκαρ Ντε Εσταιν ,του Σαρκοζυ και του Μακρον -ηγετες που δεν ηταν-ειναι αριστεροι και ανιστορητοι- παρεκαμψαν ΣΗΜΕΡΑ τις περυσινες σκοπιμοτητες της Συμφωνιας των Πρεσπων.
    ΜΗΠΩΣ η Βουλγαρια , που απο 2ετιας διαφωνει με τα Σκοπια για την ”Μακεδονικη ”γλωσσα τους ,- η οποια ειναι διαλεκτος της Δυτικης Βουλγαριας -,δεν εβαλε το χερακι της;;;.
    Υ.Γ. Ελπιζουμε παντως να μη πηραν κατακαρδα το παθημα των Σκοπιανων οι υπολοιποι Συριζοφυλακες Ελληνες πλην του κ. Τσιπρα .
    Που να σταθει τωρα αυτος και ο φιλος του κ. Ζαεφ , που θα χασει τις επομενες εκλογες ,οποτε και αν γινουν αυτες ;;;.
    ΑΧ, ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

  2. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθει κανείς για ποιον λόγο κυρίως η Γαλλία (δευτερευόντως η Ολλανδία και η Δανία) πρόβαλαν αντιρρήσεις. Ειδικά η Γαλλία, η οποία έχει γίνει σκυλάκι τής Γερμανίας, πήγε αντίθετά της την φορά αυτήν.

  3. Η πιθανωτερη αιτια ειναι οτι και οι τρεις αυτες χωρες δεν θελουν -τους μουσουλμανους στην πλειψηφια -Αλβανους, που ειναι το 40% του πληθυσμου των Σκοπιων να μπαινοβγαινουν στις χωρες τους με ‘ουσιες’και σιδερικα .
    Οσο για τους Σλαβους των Σκοπιων , που τα ειπαν τουλαχιστον αφελεις Ελληνες ΑριστεροΔεξιοι πολιτικοι Β.Μακεδονια , ξερουν σε βαθος την Ιστορια τους -ειναι γεματο το Ανακτορο των Βερσαλλιων με παραστασεις και προσωπογραφιες του Ελληνος Μακεδονος Μ.Αλεξανδρου( ο Μ.Ναπολεων στην Αιγυπτο ανεζητησε και τον ταφο του) αλλα και φαινεται οτι”διαβαζαν και διαβαζουν” απο καιρο τις κινησεις τους και εχουν εκπεφρασμενη αποψη για την προσπαθεια τους να σφετερισθουν ανηθικα και παρανομα το παγκοσμιως ξακουστο ονομα της Μακεδονιας και συνεχιζουν να το κρατουν στην καθημεριονοτητα , στα αγαλματα και τα μνημεια και τα βιβλια τους σαν να μη συνεβη τιποτε απο το 2018 , που υπεγραψαν την Συμφωνια στους Ψαραδες των Πρεσπων.
    Ε… και μη ξεχναμε οτι ισχυει 60 τοσα χρονια και το Ελλας-Γαλλια συμμαχια.
    Τυχαια τον ”εφυγαν” τον Νοεμβριο του 1963 τον αειμνηστο Καραμανλη μετα την υποδοχη του Στρατηγου Ντε Γκωλ σε Αθηνα και Θεσ/νικη και τυχαια ο τοτε Γαλλος Προεδρος Ζισκαρ Ντε Εσταιν διεθεσε το κρατικο αεροπλανο για την επιστροφη του Καραμανλη στις 23/24 Ιουλιου 1974 και παλι τυχαια ο Προεδρος κ.Ζαρκοζυ στηριξε δυνατα τον τεως πρωθυπουργο Κωστα Καραμανλη στην ομοφωνη αποφαση του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι για μη εισοδο της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ ;;;.
    Να το επαναλαβουμε για εμπεδωση . Και οι επισκεψεις προ μηνος του κ. Μητσοτακη στις τρεις αυτες χωρες και η προ ολιγων ημερων Συμφωνια Βουλγαριας ,Ελλαδος και Κυπρου καποιο σκοπο εξυπηρετουσαν .
    Το ξαναγραφουμε η εξωτερικη πολιτικη των μικρων κρατων -περαν της λαικης αποδοχης-θελει συμμαχιες και ασκειται οπως οι παρτιδες του σκακι σιωπηλα και αργα.
    Πολλα δεν ηξεραν οι προηγουμενοι ,αλλα απ’αυτα δεν ειχαν χαμπαρι.
    Ηταν ομως εκλεγμενοι και καμαρωναν και για σπουδαιοι,σαν τις μυλωνουδες που θεωρουσαν τους ανδρες τους πραμματευταδες.

    • Μπλα-μπλα-μπλα, ένα κάρο φλυαρίες και αρλούμπες, ενώ το ζητούμενο παραμένει άγνωστο. Αδύνατον σε κάθε σου σχόλιο μα μην κάνεις αναφορά στον Μαυρομανλή και το Βουκουρέστι, με το οποίο μάς τα έχεις κυριολεκτικώς πρήξει πια.

      Είδαμε και τον “πατριώταρο” τής “δεξίας” (my ass) Κούλη, που ούτε διανοήθηκε ν’ αντιμιλήσει, ενώ εμείς έχομε το χοντρό πρόβλημα με τούς Αλβανούς, οι οποίοι κρατούν ακόμη υπό κατοχήν την Β. Ήπειρο κι εξανδραποδίζουν την ελληνική μειονότητα. Όσο για τα Σκόπια, τι αντίρρηση να έχει, αφού είπε ότι θα σεβαστεί την συμφωνία των Πρεσπών.

      • ΕΝΑ.-Οσοι ενοχλουνται απο την αληθεια του Βουκουρεστιου ,ενοχλουνται γιατι δεχθηκαν την ντροπη των Πρεσπων .
        ΔΥΟ.-Το σκακι δεν παιζεται φωναχτα και η σημερινη κυβερνηση παιζει σκακι στα εξωτερικα θεματα , οχι ταβλι,οπως η προηγουμενη .
        Οπως βλεπετε ολα εξηγουνται απο οσους θελουν να τα κατανοησουν.
        Παλι δεν αποφυγατε τις ”φιλοφρονησεις” για μενα.
        Παντως σας ευχαριστω που με διαβαζετε .Δ

        • Εμβαλωματικές ανοησίες προς αποφυγήν απαντήσεως επί τής ουσίας. Έχεις πλάσει στην φαντασία σου κάποια πράγματα, τα οποία δεν είναι ακριβώς όπως τα νομίζεις/θέλεις, τα μεγαλοποιείς/ωραιοποιείς, αλλά από την άλλη δεν έχεις τον ωρθμότητα να παραδεχτείς ότι αυτός που ψήφισες είναι ολίγιστος και ακριβώς το ίδιο δειλός με τούς προηγούμενους. Εσύ εκθειάζεις ότι προέρχεται από το συγκεκριμένο κόμμα, χωρίς να έχεις την κρίση -καίτοι θα έπρεπε, στην ηλικία σου- να βλέπεις τα στραβά. Απογειώνεις τον Πάκη, που όμως ο Κούλης είχε καταψηφίσει (σκάκι έπαιζε και τότε;), μόνος αυτός απ’ όλην την ΝΔ και γι αυτό τού χρόνου τού τερματίζει την καριέρα, τσάμπα, τρώμε, τσάμπα πίνομε. Απέκλεισε και τον Μαυρομανλή, ο οποίος δηλώνει οψίμως ότι … παραιτείται από την πολιτική (τα τελευταία 10 χρόνια κατείχε έδρα στην Βουλή, ήταν εντελώς ανύπαρκτος, αλλά πληρωνόταν κανονικότατα, χωρίς να ντρέπεται) και θα προτείνει για κεφαλήν τού Κράτους μάλλον την Δαμανάκη, τής Διαμαντοπούλου δηλωσάσης ότι δεν ενδιαφέρεται. Ο “δεξιός” Κούλαρος! ΞΥΠΝΑ, ΣΑΝ, είναι ώρα για να κοιμηθείς.

          Όποιος αποδέχεται αυτόν που δεν καταψηφίζει την είσοδο τής Αλβανίας και των Σκοπίων (ο ίδιος τα λέει Βόρεια Μακεδονία), αυτός ουσιαστικά αποδέχεται την Συμφωνία των Πρεσπών, γι αυτό φωνάζει πολύ γι αυτήν και όλα τα άλλα είναι ιστορίες για αγρίους.

      • ΕΝΑ.-Οσοι ενοχλουνται απο την αληθεια του Βουκουρεστιου ,ενοχλουνται γιατι δεχθηκαν την ντροπη των Πρεσπων .
        ΔΥΟ.-Το σκακι δεν παιζεται φωναχτα και η σημερινη κυβερνηση παιζει σκακι στα εξωτερικα θεματα , οχι ταβλι,οπως η προηγουμενη .
        Οπως βλεπετε ολα εξηγουνται απο οσους θελουν να τα κατανοησουν.
        Παλι δεν αποφυγατε τις ”φιλοφρονησεις” για μενα.
        Παντως σας ευχαριστω που με διαβαζετε . Δεν χανετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα